Skip to main content

Δολοφονία Κιρίλοφ: Η αγωνία της Ουκρανίας προ της επανόδου Τραμπ

SOCIAL MEDIA/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.

Η εικόνα ενός σκούτερ που εκρήγνυται και «ξεκάνει» ανώτερο Ρώσο στρατηγό σίγουρα δεν συνιστά έπαινο για τους μηχανισμούς εσωτερικής ασφάλειας της Μόσχας.

Η έκρηξη που σκότωσε τον Ιγκόρ Κιρίλοφ την Τρίτη φαίνεται να αποτελεί την πιο φιλόδοξη, στοχευμένη ουκρανική επίθεση επί ρωσικού εδάφους, από την αρχή του πολέμου.

Πραγματοποιήθηκε από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες (όπως ισχυρίζεται πηγή που γνωρίζει την επιχείρηση) πλήττοντας έναν κομβικό στόχο του ρωσικού στρατού και μάλιστα στην «καρδιά» της πρωτεύουσας.

Η εικόνα ενός σκούτερ που εκρήγνυται και «ξεκάνει» ανώτερο Ρώσο στρατηγό σίγουρα δεν συνιστά έπαινο για τους μηχανισμούς εσωτερικής ασφάλειας της Μόσχας.

Αλλά συνιστούν επίσης ένδειξη της επείγουσας ανάγκης που νιώθει η Ουκρανία να δείξει ότι παλεύει ακόμη για το «πάνω χέρι» του πολέμου, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και η Ρωσία συνεχίζει σταθερά την προέλασή της στο ανατολικό μέτωπο.

Ο Κιρίλοφ, ως επικεφαλής των υπηρεσιών ραδιολογικής, βιολογικής και χημικής «προστασίας» της Ρωσίας, θεωρείτο από Ουκρανία και συμμάχους ότι έπαιξε έναν ιδιαίτερα καταστροφικό ρόλο στη σύγκρουση.

Του χρεώνεται αφενός η χρήση χημικών ουσιών και νευροτοξικών παραγόντων στο πεδίο μάχης.

Θεωρείτο επίσης ειδικός στην παραπληροφόρηση και την διάδοση fake news, εργαλείο κρίσιμο για να συντηρηθεί η υποστήριξη υπέρ του πολέμου στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Η «βρώμικη βόμβα»

Σε μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του, τον Νοέμβριο, ο Κιρίλοφ ισχυρίστηκε ότι ο κύριος στόχος της Ουκρανίας όταν εισέβαλε στο Κουρσκ ήταν να καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της περιοχής Κουρσκ και επί τη ευκαιρία επανέλαβε μια ρωσική θεωρία, συνωμοσίας την χαρακτηρίζει το CNN, με ζωή ήδη δύο ετών ότι η Ουκρανία σχεδίαζε να κατασκευάσει μια «βρώμικη βόμβα».

Σε κάθε περίπτωση, οι δολοφονίες βασικών στρατιωτικών στελεχών επί ρωσικού εδάφους, είτε άμεσα είτε έμμεσα συνδεδεμένες με την Ουκρανία, είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό του πολέμου.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, πρώην διοικητής υποβρυχίου, ο Στάνισλαβ Ρίτσκι, πυροβολήθηκε στη νότια πόλη Κρασνοντάρ ενώ έκανε τζόγκινγκ στην ύπαιθρο.

Ο θάνατος του Κιρίλοφ σηματοδοτεί το τέταρτο ανάλογο περιστατικό τους τελευταίους δύο μήνες μόνο.

Mε σφυρί

Τον Οκτώβριο, ο Ντμίτρι Γκολένκοφ, ένας πιλότος του 52ου συντάγματος βαρέων βομβαρδιστικών της Ρωσίας χτυπήθηκε μέχρι θανάτου με σφυρί στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας.

Στα μέσα Νοεμβρίου, μια πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας είπε στο CNN ότι ευθύνεται για ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που σκότωσε τον αρχηγό του επιτελείου αντιπυραυλικών πλοίων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Και λιγότερο από μια εβδομάδα, ο αναπληρωτής επικεφαλής σχεδιαστής του ρωσικού γραφείου σχεδιασμού πυροβολήθηκε σε πάρκο της Μόσχας.

Διπλό μήνυμα

Ουκρανική πηγή ασφαλείας του CNN επιβεβαίωσε ότι το Κίεβο ήταν πίσω από τη δολοφονία του, με το επιχείρημα ότι ήταν υπεύθυνος για την αναβάθμιση ορισμένων από τους πυραύλους κρουζ που εκτοξεύτηκαν στην Ουκρανία.

Είναι ευνόητο ότι όπως κάθε υπάλληλος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, έτσι και ο Κιρίλοφ δεν είναι αναντικατάστατος. Είναι δε απίθανο ο θάνατός του να αναγκάσει τη Ρωσία να αντιστρέψει την όποια πορεία έχει χαράξει εκείνος στη χρήση ή όχι χημικών όπλων.

Ωστόσο όπως και οι άλλες ανάλογες επιθέσεις της Ουκρανίας σε ρωσικό έδαφος, συνιστούν μήνυμα προς τον ρωσικό στρατό ότι κάθε στέλεχός του είναι ευάλωτο, όπου και αν βρίσκεται. Και προς τον ρωσικό ότι η βιτρίνα ότι «όλα πάνε κατά πρόγραμμα» έχει προ πολλού ραγίσει.

Με πληροφορίες από CNN