Skip to main content

Οι «καλοί άνθρωποι», οι τζιχαντιστές – Απαγόρεψαν τους ναργιλέδες, αλλά «άνοιξαν» τις βρύσες

REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

H ζωή στο Ιντλίμπ, κάτω από τους ισλαμιστές που τώρα τώρα ηγούνται της Συρίας, σύμφωνα με τους New York Times

Προς το παρόν, υπάρχει ενθουσιασμός – και λίγη ανησυχία – για το τι θα ακολουθήσει. Ακόμη και επικριτές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, είναι σε αναμονή των διαπιστευτηρίων της ισλαμιστικής ομάδας που κυβερνούσε για χρόνια το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, και τώρα  ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Οι τζιχαντιστές του Αλ Τζουλάνι, επιχειρούν να απαλλαγούν από την εικόνα της  ομάδας που κάποτε συνδεόταν με την Αλ Κάιντα, αν και για τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ, παραμένουν στην λίστα των τρομοκρατικών ομάδων.

Στην Ιντλίμπ, φαίνεται πως προσπάθησαν να δείξουν ένα πιο ήπιο πρόσωπο.

Πώς ήταν η ζωή των πολιτών, υπό τους τζιχαντιστές; Περιέργως, υπάρχουν αρκετοί που, σύμφωνα με τους New York Times, έχουν καλά λόγια να πουν. Καταλογίζουν στην ομάδα «ευελιξία», παρότι υπήρξε σκληρή με τους επικριτές της.

Οι απαγορεύσεις του ναργιλέ και της μουσικής στα καφενεία ήταν τμήμα κάποιων θρησκευτικών νόμων που επιβλήθηκαν αρχικά από τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ όταν ανέλαβε την εξουσία το 2017. Έγιναν επίσης προσπάθειες να επιβληθεί αυστηρότερος ενδυματολογικός κώδικας για τις γυναίκες και απαγόρευση της πώλησης και της αγοράς αλκοόλ.

Η ομάδα κυβέρνησε την Ιντλίμπ με αυταρχικό τρόπο, φυλακίζοντας και βασανίζοντας επικριτές της, σύμφωνα με κατοίκους και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναίρεσε νόμους που προκαλούσαν αντιδράσεις

Όμως υπάρχουν αρκετοί που ισχυρίζονται ότι έφερε την τάξη σε μια κατεστραμμένη περιοχή ενώ μετά από τις αντιδράσεις των κατοίκων αναίρεσε ορισμένους νόμους.

Για παράδειγμα, στην αρχή, η αστυνομία ηθών περιπολούσε στους δρόμους και τα κυβερνητικά κτίρια, αλλά αυτή η πρακτική τερματίστηκε αργότερα.

Επίσης, δεν υιοθέτησε τις βάναυσες μεθόδους εξτρεμιστικών ομάδων όπως το Ισλαμικό Κράτος, που τιμωρούσαν μικροπαραβάτες ακόμη και με δημόσιες εκτελέσεις.

Τα έργα που πραγματοποίησε

Στην Ιντλίμπ, η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ προσπάθησε να πείσει ότι διαθέτει κυβερνητικό όραμα με την πραγματοποίηση δημόσιων έργων.

Ασφαλτόστρωσε δρόμους, εξασφάλισε τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα – που προέρχεται από την Τουρκία – και αποκατέστησε τις ζημιές του πολέμου, πράγματα που λείπουν από την υπόλοιπη Συρία.

Οι τροχονόμοι ρυθμίζουν τις πολυσύχναστες διασταυρώσεις και τους κυκλικούς κόμβους, ενώ οι οδοκαθαριστές διατηρούν τους δρόμους καθαρούς

Απολαμβάνει επίσης την καλή φήμη ότι αποτρέπει τη διαφθορά, ανακουφιστικό για πολλούς σε μια χώρα, όπου η κυβέρνηση βασιζόταν σε δωροδοκίες και διασυνδέσεις.

Η καταστολή των διαδηλώσεων και τι ισχυρίστηκε ο Τζουλανι

Βέβαια υπήρξαν πολλές διαδηλώσεις, για τις φυλακίσεις και τα βασανιστήρια των επικριτών του καθεστώτος αλλά και την επιβολή φόρων, σύμφωνα με την ομάδα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Σύριοι για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη».

Ο Μοχάμεντ Αλί Μπάσα, 30χρονος μαχητής των ανταρτών και κάτοικος της Μπινίς, πόλης στην επαρχία της Ιντλίμπ, δήλωσε ότι συμμετείχε σε ορισμένες από αυτές.

«Είδαμε ότι η συμπεριφορά τους άρχισε να μοιάζει με τη συμπεριφορά του καθεστώτος Άσαντ» δήλωσε, προσθέτοντας ότι γίνονταν επιδρομές σε σπίτια χωρίς προειδοποίηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ απάντησε στις διαμαρτυρίες με βία, σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση.

Η ομάδα των τζιχαντιστών ωστόσο, αρνήθηκε ότι άσκησε βία.

«Λένε ότι υπήρξε βίαιη αντίδραση, όχι δεν υπήρξε», δήλωσε ο Αλ Τζουλάνι, σε συνέντευξή του στους New York Times. «Απλώς η αστυνομία ήρθε σε αντιπαράθεση με κάποιους που κατέστρεφαν περιουσίες».

«Το διορθώσαμε»

Παραδέχθηκε ότι ορισμένες από τις εκκλήσεις των διαδηλωτών ήταν βάσιμες, καθώς ορισμένοι νόμοι ασκούσαν αδικαιολόγητη οικονομική πίεση στους κατοίκους. «Το διορθώσαμε και κατευνάσαμε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού», είπε.

Οι τελωνειακοί φόροι, οι οποίοι επιβάλλονταν στους πολίτες που έρχονταν από άλλα μέρη της Συρίας, καταργήθηκαν, δήλωσαν οι κάτοικοι.

Οι κάτοικοι και οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε επίσης ότι η καταστολή κατά των επικριτών υποχώρησε τους τελευταίους μήνες μετά τις διαδηλώσεις.

naftemporiki.gr