Δεν πρόκειται για μεμονωμένη δολοφονία, ούτε είναι ένα τυχαίο, χτύπημα που απλά πέτυχε σημειώνει το BBC σε ανάλυσή του, μετά τη δολοφονία Κιρίλοφ.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας, γράφει ο Τζόναθαν Μπειλ, φαίνεται να εντείνουν τη στόχευση ιεραρχικά ανώτερων Ρώσων αξιωματούχων και δη ατόμων που συνδέονται με συγκεκριμένα γεγονότα ή έχουν κρίσιμες δεξιότητες και αρμοδιότητες στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Στις 13 Νοεμβρίου ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο σκότωσε τον Βαλερί Τρανκόφσκι, ανώτερο αξιωματικό του ρωσικού ναυτικού, στην Κριμαία.
Πηγή της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SBU) είχε πει τότε στην εφημερίδα Kyiv Independent ότι ο «Τρανκόφσκι ήταν εγκληματίας πολέμου που διέταξε επιθέσεις με πυραύλους κρουζ σε πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία».
Οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύεται επίσης ότι ήταν πίσω από τον πυροβολισμό ενός Ρώσου επιστήμονα, του Μιχαήλ Σάτσκι ο οποίος σκοτώθηκε κοντά στη Μόσχα στις 12 Δεκεμβρίου. Αναφέρθηκε ότι συμμετείχε στο πρόγραμμα πυραύλων της Ρωσίας και στην ανάπτυξη λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης για drones.
Η τελευταία στοχευμένη δολοφονία είναι αυτή του Ρώσου στρατηγού που φέρεται να έχει την ευθύνη για τη χρήση χημικών όπλων στον πόλεμο, τον Ιγκόρ Κιρίλοφ.
Ο βρετανός εμπειρογνώμονας στα χημικά όπλα Χαμίς ντε Μπρετόν – Γκόρντον εκτιμά ότι ο Κιρίλοφ ήταν ο κύριος Ρώσος στρατηγός που είχε εξουσιοδοτήσει την παραγωγή τοξικών αερίων – σε βιομηχανική κλίμακα.
Ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ πιστεύεται ότι ήταν υπεύθυνος για τα χημικά όπλα της Ρωσίας, παρόλο που η Μόσχα ισχυρίζεται ότι δεν διαθέτει τέτοια.
Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε το τελευταίο υπόλοιπο από το τεράστιο απόθεμα χημικών όπλων της στις 27 Σεπτεμβρίου 2017.Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τότε αναοινώσει την καταστροφή μέσω βίντεο μιλώντας για «πραγματικά ιστορικό γεγονός».
«Είναι ένα τεράστιο βήμα για να κάνουμε τον κόσμο πιο ασφαλή», είχε πει .
Ωστόσο, τον Μάιο του τρέχοντος έτους, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι ανέπτυξε χημικά όπλα ως «μέθοδο πολέμου» στην Ουκρανία, κατά παράβαση των διεθνών νόμων που απαγορεύουν τη χρήση τους.
Τον Οκτώβριο, το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις στον Κιρίλοφ, λέγοντας ότι ήταν «υπεύθυνος για τη βοήθεια στην ανάπτυξη αυτών των βάρβαρων όπλων».
Και την ημέρα πριν από τη δολοφονία του στρατηγού Κιρίλοφ, η Ουκρανία τον κατηγόρησε ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου με την έγκριση της χρήσης χημικών όπλων, ιδιαίτερα τη ρίψη χειροβομβίδων με CS και δακρυγόνα CN από drones.
Ποιος ήταν ο Κιρίλοφ
Ο Κιρίλοφ διορίστηκε επικεφαλής της δύναμης τον Απρίλιο του 2017. Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Tass, φοίτησε στην Ανώτερη Στρατιωτική Σχολή Χημικής Άμυνας Κοστρόμα.
Ο στρατηγός υπηρέτησε σε διάφορους ρόλους στον ρωσικό στρατό που σχετίζονται με επικίνδυνα υλικά, συμπεριλαμβανομένης της Διεύθυνσης των Δυνάμεων Ακτινολογικής, Χημικής και Βιολογικής Άμυνας.
Χθες, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) καταδίκασε τον Κιρίλοφ ερήμην για τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων στην Ουκρανία, όπως ανέφερε η εφημερίδα Kyiv Independent. Η SBU ισχυρίζεται ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε χημικά όπλα σχεδόν 5.000 φορές υπό την ηγεσία του Κιρίλοφ.
Με πληροφροίες από BBC
Διαβάστε ακόμη:
→ Ρωσία: Ο επικεφαλής των δυνάμεων πυρηνικής προστασίας στους νεκρούς της έκρηξης στη Μόσχα
→ Ρωσία: Ίλια Πολυκάρποφ, ο υπασπιστής που έπεσε νεκρός δίπλα στον Κιρίλοφ