«Η Ρωσία θα έχει αποσύρει σε έναν μήνα όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις της από τη Συρία», αναφέρει η αραβική ιστοσελίδα «The New Arab», που εδρεύει στο Λονδίνο.
Η αραβική ιστοσελίδα επικαλείται μάλιστα πηγές προσκείμενες στο ρωσικό τμήμα στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, που αναφέρουν: «Η Μόσχα έχει αποσύρει το 10% των μάχιμων δυνάμεών της από τη Συρία στη Ρωσία τις τελευταίες δύο ημέρες και δύο αεροπλάνα απογειώνονται καθημερινά από τη βάση Χμεϊμίμ, που βρίσκεται στην περιοχή Τζάμπλε στην επαρχία της Λατάκεια, για την μεταφορά στη Ρωσία στρατιωτικού εξοπλισμού»
Σύμφωνα με πληροφορίες από το συριακό «Παρατηρητήριο Abu Amin», γνωστό και ως «Παρατηρητήριο 80», οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ, τη ναυτική βάση στην Ταρτούς και το αεροδρόμιο Κουαμίσλι, θα αποσυρθούν διαδοχικά εντός μέγιστης περιόδου ενός μηνός».
Για την ιστορία, η ρωσική ναυτική βάση στην Ταρτούς χρονολογείται από το 1971 και το 2017 μισθώθηκε από τη Μόσχα για 49 χρόνια, όταν η Ρωσία παρενέβη στον εμφύλιο πόλεμο για να βοηθήσει τον Άσαντ.
Μετά την ανατροπή του Ασαντ πάντως, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της ρωσικής Δούμας, Αντρέι Καρταπόλοφ δήλωσε ότι η ρωσική πρεσβεία στη Δαμασκό είχε δημιουργήσει γραμμές επικοινωνίας με τους τζιχαντιστές της Χαγιάτ ταχρί αλ Σαμ.
Την περασμένη εβδομάδα, πάντως οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από επτά παρατηρητήρια στην περιοχή Κουνέιτρα και από τα σύνορα των κατεχόμενων συριακών Υψωμάτων του Γκολάν,
Μια άλλη αυτοκινητοπομπή αποσύρθηκε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τ4, ανατολικά της πόλης Χομς.
Η αραβική ιστοσελίδα Al-Araby Al-Jadeed είχε αναφέρει προηγουμένως ότι συνολικά στάθμευαν 22 ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ και άλλα επτά στο αεροδρόμιο Κουαμίσλι.
Συνολικά, η Ρωσία είχε αναπτύξει δυνάμεις σε 114 τοποθεσίες στη Συρία, σύμφωνα με την ανεξάρτητη «δεξαμενή σκέψης» Jusoor Center for Studies ,που δημοσίευσε αναλυτικά δεδομένα και χάρτες. Σύμφωνα με τους χάρτες αυτούς, ο αριθμός των ιρανικών στρατιωτικών τοποθεσιών στη Συρία ήταν 570 και 125 των Τουρκικών δυνάμεων. Τον Αύγουστο του 2022, η Ρωσία απομάκρυνε πάντως τις συστοιχίες των πυραύλων S-300 από την περιοχή Μασιάφ της Συρίας και τους μετέφερε στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ, στη Μαύρη Θάλασσα.
Η ΕΕ πιέζει για την απομάκρυνση των Ρώσων
Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Κάσπαρ Βέλντκαμπ προειδοποίησε μάλιστα η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία είναι προϋπόθεση για αρθούν οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ κατά των τζιχαντιστών της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, που ελέγχουν πλέον τη Συρία.
«Πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς για να αρθούν αυτές οι κυρώσεις στη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ… είναι επίσης σημαντικό να εξετάσουμε τις προϋποθέσεις σχετικά με τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία. Θέλουμε τους Ρώσους έξω», τόνισε ο Βέλντκαμπ , μιλώντας στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 27 στις Βρυξέλλες.
Αν και η ΕΕ δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη απόφαση για κυρώσεις σχετικά με τη Συρία, η Κάγια Κάλλας, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, έστειλε έναν κορυφαίο διπλωμάτη της Ενωσης στη Συρία για να συναντηθεί με τη νέα μεταβατική κυβέρνηση στη Δαμασκό.
Πλήγμα για το κύρος της Ρωσίας
Η κατάρρευση του καθεστώτος Ασαντ συνιστά τεράστιο πλήγμα στη Ρωσία , καθώς η εκκένωση της βάσης στην Ταρτούς σε συνδυασμό με το κλείσιμο του Βοσπόρου για τα ρωσικά πολεμικά σκάφη, περιορίζουν δραστικά τη δυνατότητα της Μόσχας να πραγματοποιεί θαλάσσιες επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρώσοι άρχισαν να μετακινούν τις ναυτικές τους δυνάμεις στη Λιβύη.Το Κρεμλίνο θέλει να συνάψει άμεσα, συμφωνία με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του στρατάρχη Χαλίδα Χαφτάρ για να εξασφαλίσει τουλάχιστον μια, βάση, στην ανατολική Λιβύη. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αντιμετωπίσει σοβαρά υλικοτεχνικά προβλήματα στις επιχειρήσεις της στο Μάλι, στην Μπουρκίνα Φάσο, στην Κεντρο-Αφρικανική Δημοκρατία και το Σουδάν.
Ο Νικολάι Σούκοφ , ειδικός στη Μέση Ανατολή στο think tank IMEMO RAS στη Μόσχα, περιέγραψε τη Συρία ως «κρίσιμο σημείο της Ρωσίας προς την Αφρική», καθώς τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη δεν θα μπορούν πλέον να πραγματοποιούν απευθείας πτήσεις προς τα αφρικανικά κράτη.
Κρίση στις σχέσεις με την Τουρκία
Η υποστήριξη της Τουρκίας στους τζιχαντιστές που ανέτρεψαν το καθεστώς Ασαντ θα μπορούσε επίσης να επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας. Ο γνωστός Ρώσος δημοσιολόγος Αλεξάντερ Ντούγκιν ,σε μια προειδοποιητική βολή προς την Τουρκία, είπε: «Η Ρωσία δεν θα κάνει κακό στην Τουρκία. Στα σίγουρα. Αλλά μετά από τέτοια προδοσία, είναι δύσκολο να ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα έρθει να βοηθήσει την Τουρκία σε περίπτωση προβλημάτων».
Η Τουρκία αποτελεί όμως βασικό «σωσίβιο» για την αποφυγή των δυτικών κυρώσεων από τη Ρωσία και μια κρίση στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις λόγω Συρίας, θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες οικονομικές επιπτώσεις για τη Μόσχα.
Διαβάστε ακόμη
Οι μυστικές συνομιλίες της Ρωσίας με τη νέα ηγεσία της Συρίας