Skip to main content

Ίγκορ Κιρίλοφ: Ποιος ήταν ο επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων πυρηνικής προστασίας που σκοτώθηκε σε έκρηξη

REUTERS/Maxim Shemetov

Είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων - Είχε υποστεί κυρώσεις

Αναστάτωση στη Ρωσία έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του Ίγκορ Κιρίλοφ, ανώτερου Ρώσου στρατηγού και επικεφαλής των Δυνάμεων Άμυνας κατά Πυρηνικών, Βιολογικών και Χημικών Όπλων (NBC) της χώρας, σε έκρηξη στη Μόσχα.

Ο Κιρίλοφ διορίστηκε επικεφαλής της δύναμης τον Απρίλιο του 2017. Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Tass, φοίτησε στην Ανώτερη Στρατιωτική Σχολή Χημικής Άμυνας Κοστρόμα.

Ο στρατηγός υπηρέτησε σε διάφορους ρόλους στον ρωσικό στρατό που σχετίζονται με επικίνδυνα υλικά, συμπεριλαμβανομένης της Διεύθυνσης των Δυνάμεων Ακτινολογικής, Χημικής και Βιολογικής Άμυνας.

Χθες, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) καταδίκασε τον Κιρίλοφ ερήμην για τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων στην Ουκρανία, όπως ανέφερε η εφημερίδα Kyiv Independent. Η SBU ισχυρίζεται ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε χημικά όπλα σχεδόν 5.000 φορές υπό την ηγεσία του Κιρίλοφ.

Χημικά όπλα και παραπληροφόρηση

Τον Οκτώβριο  το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις στον Αντιστράτηγο Κιρίλοφ, δηλώνοντας ότι είχε επιβλέψει τη χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία και είχε διαδώσει ρωσικές ψευδείς ειδήσεις.

Τότε, το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν «παραδεχθεί ανοιχτά τη χρήση επικίνδυνων χημικών όπλων στο πεδίο της μάχης», συμπεριλαμβανομένου του «τοξικού χημικού παράγοντα χλωροπικρίνη», το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Κρεμλίνο είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει τις κατηγορίες για χρήση χλωροπικρίνης «αβάσιμες».

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε ότι ο Κιρίλοφ ήταν «υπεύθυνος για την ανάπτυξη αυτών των βάρβαρων όπλων» και επέβαλε κυρώσεις και σε όλους τους στρατιώτες του από τις Δυνάμεις Ακτινολογικής, Χημικής και Βιολογικής Άμυνας. «Ο Κιρίλοφ ήταν επίσης σημαντικός φορέας της παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου, διαδίδοντας ψέματα για να καλύψει τη ντροπιαστική και επικίνδυνη συμπεριφορά της Ρωσίας», υποστηρίζουν οι βρετανικές αρχές.

Οι κυρώσεις σήμαιναν ότι οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία είχε στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πάγωναν και θα του απαγορευόταν η είσοδος στη χώρα. Έχει επίσης υποστεί κυρώσεις από τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία.