Skip to main content

Πού θα καταλήξουν ο Άσαντ και η οικογένειά του; Σε σαλέ ή στη φυλακή;

Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ και η σύζυγός του Άσμα σε δενδροφύτευση το 2020. SANA/Handout via REUTERS

Οι αντάρτες υπό την Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ σχηματίζουν μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία και ο Μπασάρ Αλ Άσαντ περιμένει, στην ασφάλεια ενός υπερπολυτελούς διαμερίσματος, κάπου στη Ρωσία.

Ο έκπτωτος ηγέτης της Συρίας είναι ιδιοκτήτης περίπου 20 πολυτελών διαμερισμάτων στη Μόσχα, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι μετά την πτώση του καθεστώτος και το τέλος της τυραννικής εξουσίας 24 ετών, ίσως να…ξεκουράζεται σε ένα σαλέ στο Σότσι.

Γιατί ο Άσαντ κατέφυγε στη Ρωσία;

Η Ρωσία υπήρξε ισχυρός σύμμαχος του Άσαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και διατηρεί δύο βασικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα. Το 2015, η Ρωσία ξεκίνησε αεροπορική εκστρατεία υποστηρίζοντας τον Άσαντ, που άλλαξε την πορεία του πολέμου υπέρ της κυβέρνησής του.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 21.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 8.700 αμάχων, σκοτώθηκαν σε ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, λόγω της εμπλοκής της στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία φάνηκε είτε απρόθυμη είτε ανίκανη να βοηθήσει την κυβέρνηση του Άσαντ να σταματήσει την ταχεία προέλαση των ανταρτών που ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου.

Λίγες ώρες αφότου οι δυνάμεις των ανταρτών κατέλαβαν τη Δαμασκό, τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Άσαντ και η οικογένειά του έφτασαν στη Μόσχα, όπου τους παραχωρήθηκε άσυλο για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Οι δεσμοί της οικογένειας Άσαντ με τη Ρωσία, και συγκεκριμένα με τη Μόσχα, είναι καλά τεκμηριωμένοι.

Μια έρευνα του 2019 από τους Financial Times αποκάλυψε ότι η ευρύτερη οικογένεια του Άσαντ είχε αγοράσει τουλάχιστον 18 πολυτελή διαμερίσματα στη ρωσική πρωτεύουσα, με σκοπό να διατηρήσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια μακριά από τη Συρία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Εν τω μεταξύ, ο μεγαλύτερος γιος του Άσαντ, Χαφέζ, είναι υποψήφιος διδάκτορας στη Μόσχα, με μια τοπική εφημερίδα να αναφέρει μόλις την περασμένη εβδομάδα τη διατριβή του 22χρονου.

Μέσα στο χάος του Σαββατοκύριακου, η ρωσική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι αξιωματούχοι στη Μόσχα βρίσκονται σε συνομιλίες με την «ένοπλη αντιπολίτευση της Συρίας» για την ασφάλεια των ρωσικών βάσεων και διπλωματικών αποστολών.

Τι γνωρίζουμε για τη σύζυγο και τα παιδιά του Άσαντ;

Ο Άσαντ είναι παντρεμένος με την Άσμα, η οποία έχει διπλή υπηκοότητα, βρετανική και συριακή. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο δυτικό Λονδίνο από Σύριους γονείς. Φοίτησε σε σχολείο και πανεπιστήμιο στο Λονδίνο και τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα έγιναν στον χώρο της επενδυτικής τραπεζικής.

Η Άσμα μετακόμισε μόνιμα στη Συρία το 2000 και παντρεύτηκε τον Άσαντ γύρω στην περίοδο που διαδέχθηκε τον πατέρα του στην προεδρία.

Η Δρ Νεσρίν Αλρεφαάι, επισκέπτρια ερευνήτρια στο London School of Economics (LSE), δήλωσε στο BBC ότι η Άσμα «κατέχει βρετανικό διαβατήριο, οπότε θα μπορούσε να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο» αντί να παραμείνει στη Ρωσία.

«Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στον πατέρα της, Δρ Φαουάζ αλ-Αχράς, ο οποίος επίσης φέρεται να βρίσκεται στη Ρωσία», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι η Άσμα ίσως προτιμήσει να μείνει στη Μόσχα για την ώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Mail Online, γείτονες ανέφεραν ότι ο πατέρας της Άσμα, καρδιολόγος, και η μητέρα της, Σαχάρ, συνταξιούχος διπλωμάτης, ήθελαν να βρίσκονται στη Μόσχα για να «παρηγορήσουν» την κόρη και τον γαμπρό τους.

Ο Άσαντ και η σύζυγός του έχουν τρία παιδιά: τον Χαφέζ, τη Ζέιν και τον Καρίμ.

Θα μπορούσε ο Άσαντ να αντιμετωπίσει δίωξη;

Μετά την πτώση της δυναστείας του Άσαντ, η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ, δήλωσε ότι οι Σύροι υπήρξαν θύματα «ενός τρομακτικού καταλόγου παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προκάλεσαν αμέτρητα δεινά σε τεράστια κλίμακα».

Αυτό περιλαμβάνει «επιθέσεις με χημικά όπλα, βόμβες και άλλα εγκλήματα πολέμου, καθώς και δολοφονίες, βασανιστήρια,  εξαφανίσεις και εξοντώσεις που αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η ίδια κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι τα άτομα που παραβίασαν το διεθνές δίκαιο και διέπραξαν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα ερευνηθούν και θα διωχθούν για τα εγκλήματά τους.

Την Τρίτη, ο ισλαμιστής ηγέτης των ανταρτών στη Συρία δήλωσε ότι οποιοδήποτε υψηλόβαθμο στέλεχος του εκθρονισμένου καθεστώτος αποδειχθεί ότι συμμετείχε σε βασανιστήρια πολιτικών κρατουμένων θα λογοδοτήσει. Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζουλανί πρόσθεσε ότι η αποκαλούμενη «Κυβέρνηση Σωτηρίας της Συρίας» θα επιδιώξει την επαναπατρισμό αξιωματούχων που εντοπίστηκαν και κατέφυγαν σε άλλες χώρες.

Στη Γαλλία, ανακριτές έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Άσαντ για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, σε σχέση με μια θανατηφόρα χημική επίθεση στη Συρία το 2013, βάσει της νομικής αρχής της οικουμενικής δικαιοδοσίας.

Η Ρωσία δεν εκδίδει τους πολίτες της και ο Άσαντ είναι απίθανο να φύγει από τη Ρωσία για κάποια χώρα όπου θα μπορούσε να εκδοθεί στη Συρία. Η πίεση όμως να λογοδοτήσει και να οδηγηθεί στη φυλακή, αντί να μείνει να ξεκουράζεται σε πολυτελή διαμερίσματα στη Μόσχα ή σε σαλέ στο Σότσι, θα είναι τεράστια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC