Skip to main content

Ο Φρανσουά Μπαϊρού στα ίχνη του… βασιλιά Ερρίκου του Τέταρτου

EPA/TERESA SUAREZ

Ο βιογράφος του Ερρίκου του Τέταρτου, Φρανσουά Μπαϊρού  θα μπορέσει να μείνει στην ιστορία ως «ο καλός πρωθυπουργός»;

«Κάποια μυστηριώδη αστέρια μας οδηγούν» ,είπε στις πρώτες του δηλώσεις ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαϊρού. Ο λόγος; Θυμήθηκε ότι σαν σήμερα, Παρασκευή και 13 γεννήθηκε ένα από τα ινδάλματά του- ο βασιλιάς Ερρίκος ο 4ος  -ο επονομαζόμενος και «Βασιλιάς της Μπεαρνέζ», την βιογραφία του οποίου έχει γράψει ο Μπαϊρού.

«Τι συμβολισμός!!! Πιστός Καθολικός ο Φρανσουά Μπαϊρού θα έχει το βαρύ φορτίο να …επισκευάσει μια πολιτικά διαλυμένη Γαλλία. Όπως ο Ερρίκος που ανέβηκε στον θρόνο μιας Γαλλίας διχασμένης μεταξύ Προτεσταντών και Καθολικών», λέει στη «Ναυτεμπορική» Γαλλίδα δημοσιογράφος, με την οποία επικοινωνήσαμε για να μάθουμε λεπτομέρειες για το νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας. «Ο Μπαϊρού είναι μια γνώριμη φιγούρα για τους Γάλλους-κάποιοι τον εμπιστεύονται και κάποιοι τον ειρωνεύονται γιατί θεωρεί πώς έχει ξεπεραστεί ο διαχωρισμός δεξιάς-αριστεράς και τώρα- ως κεντρώος– πρέπει να βρει συμβιβασμούς για να σταθεροποιήσει τη χώρα.

Ο «Βασιλιάς Μπεαρνέζ»

Για την ιστορία ο βασιλιάς Ερρίκος ο Τέταρτος γεννήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 1553 στο Μπεάρν, όπου οφείλει και το παρατσούκλι του, «Μπεαρνέζ» – και όχι  από την ομώνυμη γαλλική σάλτσα βουτύρου, που είναι έντονα αρωματισμένη με εστραγκόν. Ο Ερρίκος ο Τέταρτος ήταν γιος του Αντουάν ντε Μπουρμπόν και της Ζαν Ντ` Αλμπερ, βασίλισσας της Ναβάρρας. Η ιστορία λέει ότι ο παππούς έτριψε τα χείλη του νεογέννητου Ερρίκου με σκόρδο και έβρεξε το πρόσωπό του με κρασί πριν τον βάλει στην κούνια του -ένα κέλυφος χελώνας). Ηταν μια ιατρική παράδοση που συνηθιζόταν εκείνη την εποχή για την πρόληψη ασθενειών.

Η άνδρωση του Ερρίκου συνέπεσε πάντως με τις αιματηρές συγκρούσεις Προτεσταντών-Καθολικών.

Ο Ερρίκος βαφτίστηκε Καθολικός αλλά ασπάστηκε την προτεσταντική πίστη από τη μητέρα του.

Η βασιλομήτωρ Αικατερίνη των Μεδίκων που ήθελε να βοηθήσει στην εκτόνωση των θρησκευτικές  συγκρούσεων αποφάσισε να παντρέψει με τον Ερρίκο την κόρη της Μαργκερίτ ντε Βαλουά (γνωστή αργότερα και ως “βασίλισσα Μαργκό”).

Ο  Ερρίκος κληρονόμησε τον θρόνο της Ναβάρρας το 1572 με το θάνατο της μητέρας του. Ως Προτεστάντης, συμμετείχε στους θρησκευτικούς πολέμους των δύο κοινοτήτων στη Γαλλία.

Η προσπάθεια συμφιλίωσης των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων έληξε άδοξα όμως με τη σφαγή  της 24ης Αυγούστου 1572 –που έμεινε στην ιστορία ως «η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, όπου σφαγιάστηκαν χιλιάδες προτεστάντες-εκτός από τον Ερρίκο μόλις και μετά βίας γλίτωσε τη δολοφονία.

Ο θάνατος του δούκα του Ανζού, του τελευταίου αδελφού του βασιλιά, το 1584, κατέστησε τον Ερρίκο άμεσο διάδοχο του στέμματος της Γαλλίας. Η βασιλεία του Ερρίκου κράτησε από το 1589 έως το 1610 όταν δολοφονήθηκε στο Παρίσι από έναν Καθολικό ζηλωτή.

Ήταν πάντως  ο πρώτος μονάρχης της Γαλλίας από τον Οίκο των Βουρβόνων και προσπάθησε να ισορροπήσει ρεαλιστικά τα συμφέροντα των Καθολικών και των Προτεσταντών (Ουγενότων)΄.

Με το περίφημο διάταγμα της Νάντης που υπογράφηκε στις 13 Απριλίου 1598, ο Ερρίκος ο Τέταρτος πέτυχε τη θρησκευτική ειρήνευση του βασιλείου, παραχωρώντας τεράστια προνόμια στους Προτεστάντες και βάζοντας τέλος στους θρησκευτικούς πολέμους.  Με το Διάταγμα της Νάντης , ο Ερρίκος συμφιλίωσε τους Γάλλους, ενίσχυσε την εθνική ενότητα και έθεσε τις πρώτες βάσεις της αρχής της ανεξιθρησκίας. Με την ευημερία που έφερε στο βασίλειο, ο Ερρίκος εξακολουθεί να παρουσιάζεται στους μαθητές σχολείων στη Γαλλία ως « ο καλός βασιλιάς Ερρίκος».

Ο «καλός πρωθυπουργός»

Ο βιογράφος του Ερρίκου του Τέταρτου, Φρανσουά Μπαϊρού  θα μπορέσει να μείνει στην ιστορία ως «ο καλός πρωθυπουργός»; Εχοντας πετύχει ένα σημείο ισορροπίας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση;

Ως δήμαρχος στην πόλη Πο αλλά και ως υπουργός Δικαιοσύνης, ο Μπαϊρού είχε τονίσει πώς η Γαλλία «χρειάζεται μια αλλαγή για τη δημοκρατία μας, ώστε να γίνει επιτέλους σεβαστός ο πλουραλισμός». Ως ηγέτης του κεντρώου κόμματος MoDem, είχε διακριθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στην Εθνοσυνέλευση με προτάσεις υπέρ της φορολογικής δικαιοσύνης.

Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση δηλώνει  πάντως πώς δεν έχει άμεσο στόχο την υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μπαϊρού. Όχι όμως και η αριστερή «Ανυπότακτη Γαλλία», που με το «καλημέρα» προειδοποίησε πώς θα καταθέσει πρόταση μομφής και στη νέα κυβέρνηση.  Αλλά και οι σοσιαλιστές έκαναν λόγο για «μη καλή επιλογή».

Το ερώτημα είναι αν η θητεία του Μπαϊρού στο Μέγαρο Ματινιόν θα είναι σύντομη ή αν θα στιγματιστεί από μία άλλου τύπου «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου»;

Διαβάστε ακόμη:

Γαλλία: Ο Φρανσουά Μπαϊρού νέος πρωθυπουργός

Φρανσουά Μπαϊρού: Ο «χωριάτης» που καλείται να «σώσει» τη Γαλλία