Skip to main content

Η Ρωσία θέλει να κλείσει τους διακόπτες στην Ουκρανία: Μαζική επίθεση με 93 πυραύλους και 200 drones στις ενεργειακές εγκαταστάσεις

Πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες ύστερα από επίθεση σε ενεργειακές υποδομές/ State Emergency Service of Ukraine /Handout via Reuters

Το Κίεβο λέει ότι η Μόσχα επιχειρεί να πλήξει το ηθικό του πληθυσμού και ζητεί στήριξη από τους συμμάχους

Αντιμέτωπη με μία νέα «τεράστια», όπως τη χαρακτήρισε, πυραυλική επίθεση στο ενεργειακό της σύστημα, έρχεται σήμερα η Ουκρανία. Οι Ρώσοι στοχεύουν σταθερά το δίκτυο ηλεκτροδότησης της εμπόλεμης χώρας κατά τη χειμερινή περίοδο.

Όπως ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι η Μόσχα εξαπέλυσε συνολικά 93 πυραύλους και σχεδόν 200 drones εναντίον της Ουκρανίας σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις της στο ενεργειακό σύστημα της χώρας. Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι καταρρίφθηκαν 81 ρωσικοί πύραυλοι συμπεριλαμβανομένων 11 πυραύλων που καταρρίφθηκαν από μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Η σημερινή επίθεση είχε ως αποτέλεσμα επιπλέον περιορισμούς στη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές, σύμφωνα με τον εθνικό δίκτυο παροχής, την Ukrenergo. Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας, η DTEK, ανακοίνωσε παράλληλα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προκάλεσαν «σοβαρή ζημιά» σε εξοπλισμό σε θερμοηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά την πρωινή τους επίθεση σε ενεργειακές υποδομές.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν απώλειες», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της η DTEK, στην οποία διευκρίνισε ωστόσο ότι «η μαζική επίθεση προκάλεσε σοβαρές ζημιές στον εξοπλισμό θερμοηλεκτρικού σταθμού».

Σταθμοί παροχής ρεύματος στο στόχαστρο

Βιομηχανική πηγή δήλωσε επίσης στο Reuters ότι υποσταθμοί παροχής ρεύματος στοχοθετήθηκαν στη σημερινή εκτεταμένη πυραυλική επίθεση της Ρωσίας όπως και περισσότερες υποδομές φυσικού αερίου σε σχέση με προηγούμενες επιθέσεις.

Εξάλλου όλη η χώρα τελούσε σήμερα υπό συναγερμό για αεροπορικές επιδρομές, ενώ της πρωινής πυραυλικής επίθεσης είχε προηγηθεί επιδρομή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με δεκάδες μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones).

Τοπικές αρχές ανέφεραν πολλές εκρήξεις στην Οδησσό, και σε πόλεις στη δυτική Ουκρανία, ενώ οι περιφερειακές αρχές του Κιέβου ανακοίνωσαν ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας βρίσκονταν σε λειτουργία.

Οι αρχές της δυτικής περιφέρειας του Λβιβ επιβεβαίωσαν ότι σημειώθηκαν επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές και αυτής της περιοχής και πρόσθεσαν ότι θα πρέπει να γίνει αλλαγή στο πρόγραμμα των διακοπών ρεύματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν ζημιές.

Κλιμακώνοντας τα χτυπήματά της στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, η Ρωσία έχει προκαλέσει αλλεπάλληλα προσωρινά μπλακ άουτ, βυθίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες στο σκοτάδι αλλά και αφήνοντας πολλούς χωρίς θέρμανση, την ώρα που το θερμόμετρο έχει πέσει στο  μηδέν.

«Ο εχθρός συνεχίζει τον τρόμο του. Για άλλη μια φορά, ο ενεργειακός τομέας σε ολόκληρη την Ουκρανία βρίσκεται υπό μαζική επίθεση», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Γερμάν Γκαλουστσένκο.

Ο συναγερμός αεροπορικής επίθεσης είχε ανακοινωθεί από τις 7 π.μ. τοπική ώρα και δίκτυα που παρακολουθούν απειλές ανέφεραν πυραύλους πάνω από πολλές περιοχές της Ουκρανίας.

11 μεγάλες επιθέσεις μέσα στο 2024

Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 11 μεγάλης κλίμακας επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας από την αρχή του έτους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Για να διαχειριστεί το ενεργειακό έλλειμμα, ο ενεργειακός φορέας της Ουκρανίας εφαρμόζει διακοπές ρεύματος διάρκειας αρκετών ωρών. Ανακοίνωσε αυξημένους περιορισμούς μετά τη σημερινή επίθεση.

Το Κρεμλίνο έχει αναγνωρίσει στο παρελθόν ότι πλήττει ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, αλλά ισχυρίζεται ότι είναι νόμιμοι στόχοι, καθώς «υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας».

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα καταδικάσει τις επιθέσεις στο ενεργειακό σύστημα, τονίζοντας ότι έχουν ως στόχο να πλήξουν το ηθικό του πληθυσμού, και έχουν ζητήσει από τους συμμάχους περισσότερα συστήματα αεράμυνας.

Αντιδρώντας στη νεότερη επίθεση, ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών, Αντρίι Σιμπίγκα, επανέλαβε αυτό το αίτημα. «Η Ρωσία στοχεύει να μας στερήσει την ενέργεια. Αντίθετα, πρέπει να της στερήσουμε τα μέσα για τον τρόμο», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε δηλώσεις του αυτή την εβδομάδα μαζί με τον Γερμανό ηγέτη της αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε ότι η Ουκρανία επιθυμεί το τέλος του πολέμου και ότι χρειάζονται προσπάθειες για να γίνει η χώρα του ισχυρότερη και να υποχρεωθεί το Κρεμλίνο να εργαστεί για την ειρήνη.