Σε μία χώρα μαστιζόμενη από εμφύλιο πόλεμο για πάνω από 13 χρόνια, η πτώση του καθεστώτος Άσαντ δεν ήρθε για όλους χωρίς προβλήματα. Οι εξελίξεις πυροδοτούν ένα νέο κύμα εκτοπισμένων μέσα στη χώρα.
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι —στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά— μετατράπηκαν σε εσωτερικά εκτοπισμένους στη Συρία από την 27η Νοεμβρίου, όταν εξαπολύθηκε η αστραπιαία έφοδος ανταρτών με επικεφαλής τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ).
Ως χθες 12η Δεκεμβρίου «1,1 εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν εκ νέου σ’ όλη τη χώρα από την έναρξη της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών» την 27η Νοεμβρίου. «Στην πλειονότητά τους πρόκειται για γυναίκες και παιδιά», τόνισε το OCHA σε ανακοίνωσή του.
Η στάση του Αλ Τζουλάνι
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι αντάρτες θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους για σεβασμό των θρησκευτικών μειονοτήτων και πώς θα φερθούν απέναντι σε εκείνους που θεωρούν ότι στήριξαν το καθεστώς Άσαντ. Ο αρχηγός τους Αμπού Μοχάμεντ Αλ Τζουλάνι προσπαθεί να παρουσιάσει ένα μετριοπαθές πρόσωπο, αλλά το τζιχαντιστικό του παρελθόν καθιστά πολλούς επιφυλακτικούς.
Ο άνθρωπος που έριξε το αιμοσταγές καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ και έδωσε ελπίδα στους Σύρους έχει εγκαταλείψει εδώ και χρόνια το όραμα ενός χαλιφάτου χωρίς σύνορα, που θα εκτείνεται σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο. Είναι εθνικιστής. Αλλά δεν παύει να είναι ισλαμιστής.
Στην πρώτη του εμφάνιση στη Δαμασκό μετά την κατάληψη της πόλης επέλεξε να δώσει την ομιλία του μέσα σε τζαμί. Και το πλήθος τον υποδέχθηκε φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ». Ισχυρίζεται ότι θα σεβαστεί τη θρησκευτική και πολιτισμική ποικιλομορφία της Συρίας. Αλλά είναι γνωστό ότι διατηρεί καλές σχέσεις με τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν. Τι είναι λοιπόν; Μετριοπαθής, σύγχρονος ηγέτης ή ένας Ταλιμπάν με δυτικό ντύσιμο; Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη για να δούμε το πραγματικό του πρόσωπο.
ˆ