Skip to main content

Στη ζώνη Σένγκεν από 1η Ιανουαρίου Ρουμανία και Βουλγαρία με αστερίσκο

Αίρονται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία

Η ΕΕ καλωσορίζει Ρουμανία και Βουλγαρία στη Ζώνη Σένγκεν. Τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να καταργήσουν τους ελέγχους προσώπων στα εσωτερικά χερσαία σύνορα με και μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας από την 1η Ιανουαρίου 2025.

«Έγινε. Αποφασίστηκε. Το αξίζετε», σημείωσε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα ενταχθούν πλήρως στη Σένγκεν την 1η Ιανουαρίου 2025. Συγχαρητήρια στους λαούς και των δύο χωρών που εργάστηκαν σκληρά και επί μακρόν γι’ αυτό. Μια ισχυρότερη Σένγκεν σημαίνει μια ασφαλέστερη & πιο ενωμένη Ευρώπη».

Από την προσχώρησή τους στην ΕΕ, η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν εφαρμόσει μέρη του νομικού πλαισίου Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, την αστυνομική συνεργασία και τη χρήση του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν.

Στις 30 Δεκεμβρίου 2023 το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση για την εφαρμογή, από τις 31 Μαρτίου 2024, των υπόλοιπων τμημάτων της Σένγκεν και για την κατάργηση των ελέγχων προσώπων στα εσωτερικά αεροπορικά και θαλάσσια σύνορα.

Το Σένγκεν είναι η μεγαλύτερη περιοχή ελεύθερων ταξιδιών στον κόσμο. Οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου εγκαταλείφθηκαν για πρώτη φορά το 1985.

Ο χώρος Σένγκεν καλύπτει πλέον 29 χώρες (25 από τα 27 κράτη μέλη, καθώς και Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία) και 420 εκατομμύρια άτομα.

Η απόφαση ελήφθη αφού η Αυστρία, η χώρα με τις περισσότερες αντιρρήσεις, ήρε το βέτο της τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια μιας ευρωπαϊκής συνδιάσκεψης στη Βουδαπέστη.

Οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα με την Κύπρο δεν έχουν ακόμη αρθεί και η Ιρλανδία δεν αποτελεί μέρος του χώρου Σένγκεν.

Η συμφωνία της Βουδαπέστης προβλέπει την καθιέρωση ελέγχων στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ουγγαρίας και Ρουμανίας και μεταξύ Ρουμανίας και Βουλγαρίας για «τουλάχιστον» έξι μήνες, προκειμένου να «αποτραπεί οποιαδήποτε σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια».

Οι έλεγχοι θα μπορούσαν να επεκταθούν περαιτέρω.

Η παραχώρηση είχε ως στόχο να κατευνάσει τις επίμονες ανησυχίες της Βιέννης για τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές.