Skip to main content

Τουρισμός: Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες αναζητούν καθαρό, φρέσκο αέρα

Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τα ταξίδια

Καθώς το Νέο Δελχί απασχολεί όλο και περισσότερο για το αποπνικτικό νέφος του, οι ειδικοί και οι ταξιδιώτες αναλογίζονται πώς η επιδείνωση της ποιότητας του αέρα θα αλλάξει τα ταξίδια μακροπρόθεσμα.

Καλώς ήρθατε στην εποχή της αιθαλομίχλης

Η επικίνδυνη ατμοσφαιρική ρύπανση – είτε από πυρκαγιές, βιομηχανικές εκπομπές ή ακόμη και εντατικές πρακτικές αποτέφρωσης- είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο για τους κατοίκους και τους ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο.

Ακόμα και όταν οι πόλεις ασφυκτιούν, δυσκολεύονται να βελτιώσουν την κατάσταση. Το Νέο Δελχί, στο οποίο πρόσφατα παρατηρήθηκαν επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης 30-35 φορές υψηλότερα από το ασφαλές όριο που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εξέδωσε απαγόρευση για τα πυροτεχνήματα κατά τη διάρκεια του Diwali, μιας πολύχρωμης γιορτής που βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις πολλών τουριστών. Η απαγόρευση αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό και τα πυροτεχνήματα πυροδοτήθηκαν σε όλη την πόλη – επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την ποιότητα του αέρα.

REUTERS/Anushree Fadnavis

Πολλά μέρη βλέπουν τις «εποχές τοξικού αέρα» ως το νέο φυσιολογικό: ένα λυπηρό, αναπόφευκτο μέρος του ημερολογίου. Δυστυχώς, αυτή η δραστική ρύπανση μπορεί να δει τους επισκέπτες να αποφεύγουν εντελώς τις χώρες για αυτές τις περιόδους. Τα ταξίδια στο τέλος του έτους είναι μια σημαντική περίοδος για διακοπές, αλλά συμπίπτει σε πολλούς προορισμούς με ψυχρότερες θερμοκρασίες που παγιδεύουν τους ρύπους κοντά στο έδαφος.

Ορισμένα έθνη που πλήττονται περισσότερο από το νέφος εξαρτώνται επίσης έντονα από τα τουριστικά έσοδα. Το Μπαγκλαντές, για παράδειγμα, κατατάχθηκε στην πέμπτη χειρότερη θέση στον κόσμο όσον αφορά την ποιότητα του αέρα το 2022 – ωστόσο το 4,4% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τον τουρισμό. Η Αίγυπτος, που κατατάσσεται στην ένατη χειρότερη θέση για την ποιότητα του αέρα, βασίζεται στους ταξιδιώτες για να στηρίξει μία στις 12 τοπικές θέσεις εργασίας.

Με την κλιματική αλλαγή να επιδεινώνει τις παγκόσμιες τάσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης, είναι πιθανό ότι τα έθνη και οι ταξιδιώτες θα αρχίσουν να βλέπουν τον καθαρό αέρα ως πολύτιμο φυσικό πόρο.

Με 6,5 εκατομμύρια θανάτους που αποδίδονται στον κακό αέρα κάθε χρόνο, το θέμα είναι πλέον στο επίκεντρο της παγκόσμιας ατζέντας για τη δημόσια υγεία. Εκτός από τα προφανή συμπτώματα των αναπνευστικών ασθενειών, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη, παχυσαρκίας, καρκίνου, στειρότητας, ακόμη και άνοιας.

Ο καθαρός αέρας είναι ένα τέτοιο «προϊόν» που έχει γίνει ακόμη και «σουβενίρ», με πολλές χώρες, όπως η Ισλανδία, η Ιταλία και ο Καναδάς, να πωλούν τον κονσερβοποιημένο τοπικό αέρα τους σε επισκέπτες.

Υπάρχουν λύσεις;

Τι μπορεί λοιπόν να γίνει; Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους πνεύμονές μας, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Μια ομάδα του ερευνητικού κέντρου Insight SFI Research Centre for Data Analytics του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου αναπτύσσει μια εφαρμογή που μπορεί να χαρτογραφήσει την ατμοσφαιρική ρύπανση του Δουβλίνου. Η εφαρμογή θα υπολογίζει διαδρομές που θα επιτρέπουν στους πεζούς και τους ποδηλάτες να προσαρμόζουν τη διαδρομή τους, παρακάμπτοντας τους πιο επιβλαβείς θύλακες της πόλης. Καθώς το θέμα εξελίσσεται, εργαλεία όπως αυτά μπορεί να γίνουν καθημερινά απαραίτητα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ, η ανησυχητική ποιότητα του αέρα μεταβάλλει ήδη τις ταξιδιωτικές αποφάσεις των επιβατών, λέει η Cathy Feliciano-Chon, διευθύνουσα εταίρος, APAC στη FINN Partners, μια παγκόσμια εταιρεία επικοινωνίας μάρκετινγκ με δραστηριότητα στα ταξίδια και τη φιλοξενία. «Ειδικά τώρα που οι εμπειρίες στην ύπαιθρο και στη φύση έχουν γίνει ακόμη πιο δημοφιλείς μετά την πανδημία». Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δισεκατομμύρια άνθρωποι, εγκλωβισμένοι σε ξενοδοχεία, νοσοκομεία και σπίτια, συνειδητοποίησαν ξαφνικά πώς το φυσικό περιβάλλον επηρεάζει τη διάθεσή τους.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ορισμένα ξενοδοχεία έσπευσαν να προσθέσουν στον προϋπολογισμό τους ένα συγκεκριμένο κονδύλι: βιομηχανικά συστήματα HVAC (θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού) σχεδιασμένα να σκοτώνουν τη μούχλα και τη σκόνη στο χώρο. Οι ταξιδιώτες που αναζητούν αέρα που ομορφαίνει μπορούν επίσης να είναι ήσυχοι. Η κρυοθεραπεία, η οποία εκθέτει το σώμα σε ακραίες ψυχρές θερμοκρασίες, χρησιμοποιείται πλέον σε πολυτελή σπα, τα οποία διαφημίζουν την ικανότητα του καθαρού αέρα να αποκαθιστά την κυκλοφορία στο δέρμα των ταξιδιωτών με τζετ λαγκ.

Το μέλλον των ταξιδιών

Οι χώρες που έχουν την τύχη να βρίσκονται σε προνομιακά σημεία- που ξεχειλίζουν από καθαρό αέρα- αρχίζουν να συνειδητοποιούν τα αγαθά τους. Μια μελέτη του 2020 από την ταξιδιωτική δεξαμενή σκέψης TCI Research διαπίστωσε ότι η ποιότητα του αέρα είναι ένα από τα τρία βασικά ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά της Ευρώπης για τους τουρίστες.

Με μια αμόλυντη ατμόσφαιρα να γίνεται όλο και πιο επιθυμητή, οι ταξιδιώτες που κάνουν διακοπές είναι έτοιμοι να κατευθυνθούν στα άκρα. Κατά τη θερινή περίοδο 2022-2023, η Ανταρκτική είδε περισσότερους από 100.000 επισκέπτες να κατακλύζουν την ήπειρο για την παρθένα θέα, τον αγέρωχο άνεμο και τη μοναξιά της. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευθεί. Ορισμένοι ανησυχούν ότι αυτό θα είναι το επόμενο από τα πολλά hotspots που θα παλέψουν με τον υπερτουρισμό.

Με πληροφορίες από BBC