Σε νέα, έμμεση πρόταση προς το ΝΑΤΟ για έστω μερική ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία προχώρησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σε συνέντευξή του στο CBN NEWS, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι η πρόσκληση εκ μέρους του NATO θα πρέπει μεν να αφορά ολόκληρη την Ουκρανία, ωστόσο, όπως είπε, οι κανόνες της Συμμαχίας θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, αρχικά, στα εδάφη που παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο με σταδιακές επεκτάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ζελένσκι για πρώτη φορά στις 29 Νοεμβρίου είχε κάνει λόγο για τερματισμό της «θερμής φάσης του πολέμου», υπό τον όρο η ελεύθερη ουκρανική επικράτεια να τεθεί «υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ».
Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει προς τον επικεφαλής ανταποκριτή του Sky News, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε κληθεί να τοποθετηθεί σε δημοσιεύματα βάσει των οποίων ένα από τα σχέδια του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τερματισμό του πολέμου, μπορεί να περιλαμβάνει την υποχρέωση του Κιέβου να παραχωρήσει, τελικά, στη Ρωσία, τη γη που έχει καταλάβει η Μόσχα, ως αντάλλαγμα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Ζελένσκι είχε απαντήσει ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να προσφερθεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ των μη κατεχόμενων τμημάτων της χώρας προκειμένου να τερματιστεί η «θερμή φάση του πολέμου», εφόσον όμως αυτή καθ’ αυτή η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ αναγνωρίζει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας.
O Ζελένσκι φαίνεται να αποδέχεται, σχολιάζει το Sky News, ότι τα κατεχόμενα, ανατολικά τμήματα της χώρας θα μείνουν, επί του παρόντος, εκτός μιας τέτοιας συμφωνίας.
❗️❗️I am ready to stop the war in exchange for NATO membership, even if the Russian Federation does not immediately return our captured territories, – Sky news citing Zelensky’s words.
According to the publication, NATO membership should be offered to the unoccupied territories… pic.twitter.com/sUhcMxCuXG
— MilitaryNewsUA (@front_ukrainian) November 29, 2024
«Εάν θέλουμε να σταματήσουμε την θερμή φάση του πολέμου, πρέπει να βάλουμε κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, την επικράτεια της Ουκρανίας επί της οποίας διατηρούμε τον έλεγχο», είχε πει ο Ζελένσκι.
«Πρέπει να το κάνουμε γρήγορα. Και μετά, την κατεχόμενη περιοχή της Ουκρανίας, η Ουκρανία μπορεί να τα πάρει πίσω διά της διπλωματίας».