Με ισχυρές εκρήξεις ξημερώνει η Τρίτη στη Συρία. Σύμφωνα με συριακά μέσα ενημέρωσης, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έχουν εξαπολύσει ομοβροντία αεροπορικών επιδρομών σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Δαμασκού.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ότι υπήρξαν εκατοντάδες πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους. Ανηλεείς ήταν οι βομβαρδισμοί και τη νύχτα.
Video shows large explosion in the countryside of Syria’s capital Damascus following suspected Israeli airstrikes, according to local reports
Suspected Israeli airstrikes have been reported in several other areas in Syria as well in the past few hours pic.twitter.com/COjRj6nMqt
— The New Region (@thenewregion) December 9, 2024
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πάνω από 300 αεροπορικά πλήγματα στη Συρία μετά την κατάληψη της Δαμασκού από αντικαθεστωτικούς και την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Η μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία, που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, έκανε λόγο για «σχεδόν 310 πλήγματα» που διεξήγαγε – κατ’ αυτήν – η «ισραηλινή πολεμική αεροπορία» από την Κυριακή το πρωί. Νωρίτερα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν πως άκουσαν ισχυρές εκρήξεις στη Δαμασκό.
Στο στόχαστρο χημικά όπλα
Ένα ερευνητικό κέντρο με ύποπτους δεσμούς με την παραγωγή χημικών όπλων, άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά και τα αεροδρόμια της χώρας, ήταν ανάμεσα στους στόχους που χτυπήθηκαν, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Το SOHR αναφέρει ότι έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες δύο ημέρες, συμπεριλαμβανομένης μιας τοποθεσίας στη Δαμασκό που φέρεται να χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη πυραύλων από Ιρανούς επιστήμονες. Οι επιδρομές έρχονται καθώς υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποούν τις αρχές στη Συρία να διασφαλίσουν ότι τα ύποπτα αποθέματα χημικών όπλων είναι ασφαλή.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), ένα χημικό όπλο είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να προκαλέσει εκ προθέσεως θάνατο ή βλάβη μέσω των τοξικών ιδιοτήτων της.
Η χρήση χημικών όπλων απαγορεύεται βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ανεξαρτήτως της παρουσίας ενός έγκυρου στρατιωτικού στόχου, καθώς οι επιπτώσεις αυτών των όπλων είναι από τη φύση τους αδιάκριτες. Δεν είναι γνωστό πού ή πόσα χημικά όπλα διαθέτει η Συρία, αλλά πιστεύεται ότι ο πρώην Πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ κράτησε αποθέματα και ότι η επίσημη καταγραφή τους είναι ελλιπής.
Η επίθεση του 2013 με το φονικό σαρίν
Η Συρία υπέγραψε τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα του OPCW το 2013, έναν μήνα μετά από μια επίθεση με χημικά όπλα στα προάστια της πρωτεύουσας, Δαμασκού, που περιλάμβανε τον νευροτοξικό παράγοντα σαρίν και άφησε πίσω της περισσότερους από 1.400 νεκρούς.
Οι φρικτές εικόνες των θυμάτων που υπέφεραν σε αγωνία σόκαραν τον κόσμο. Οι δυτικές δυνάμεις δήλωσαν ότι η επίθεση μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί μόνο από την κυβέρνηση, αλλά ο Άσαντ κατηγόρησε την αντιπολίτευση.
Παρά τις προσπάθειες του OPCW και του ΟΗΕ να καταστρέψουν τους 1.300 τόνους χημικών που είχε δηλώσει η συριακή κυβέρνηση, οι επιθέσεις με χημικά όπλα στη χώρα συνεχίστηκαν.
Το Ισραήλ δηλώνει ότι ενεργεί για να αποτρέψει την πτώση όπλων «στα χέρια εξτρεμιστών» μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. Να θυμίσουμε ότι ο επικεφαλής των ανταρτών, Αμποού Μοχάμεντ Αλ Τζουλάνι, βγήκε από τα σπλάχνα της Αλ Κάιντα – αν και έχει σπάσει τους δεσμούς μαζί της επισήμως, όπως και με το Ισλαμικό Κράτος, με το οποίο επίσης διατηρούσε στενότατες σχέσεις.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας
Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε για να συζητήσει την κατάσταση στη χώρα μετά την πτώση του Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και ανακοίνωσε ότι θα εργαστεί πάνω σε μια δήλωση τις επόμενες ημέρες.
«Το συμβούλιο, νομίζω, ήταν λίγο πολύ ενωμένο στην ανάγκη διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Συρίας, της προστασίας των αμάχων και της διασφάλισης ότι η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στον πληθυσμό που την έχει ανάγκη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια.
Η κατάληψη της ουδέτερης ζώνης στα Υψίπεδα του Γκολάν
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κίνηση του Ισραήλ να καταλάβει την ουδέτερη ζώνη στα Υψίπεδα του Γκολάν και να δώσει εντολή στα στρατεύματά του να περάσουν σε συριακό έδαφος, για πρώτη φορά από το 1973.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που γεννά έντονο προβληματισμό για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης Νετανιάχου μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία. Ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως το κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν θα συνεχίσει να ανήκει στη χώρα του «για την αιωνιότητα».
«Σήμερα, όλος ο κόσμος κατανοεί την κεφαλαιώδη σημασία της παρουσίας μας πάνω στο Γκολάν κι όχι στους πρόποδες του Γκολάν», είπε ο κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ιερουσαλήμ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Reuters