Έχει διαστάσεις μόλις 4 τετραγωνικών εκατοστών, αλλά διαθέτει σχεδόν ασύλληπτη ταχύτητα.
Η Google κατασκεύασε ένα υπολογιστικό τσιπ που χρειάζεται μόλις πέντε λεπτά για να ολοκληρώσει εργασίες που θα χρειάζονταν 10.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 χρόνια για μερικούς από τους ταχύτερους συμβατικούς υπολογιστές του κόσμου. Πρόκειται για έναν αριθμό που ξεπερνά κατά πολύ την ηλικία του γνωστού μας σύμπαντος και κάνει τους επιστήμονες πίσω από το τελευταίο επίτευγμα της κβαντικής πληροφορικής να αναζητούν έναν σαφώς μη τεχνικό όρο: «συγκλονιστικό».
Το Willow
Το νέο τσιπ, που ονομάζεται Willow και κατασκευάστηκε στην παραθαλάσσια πόλη της Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια, έχει περίπου τις διαστάσεις μιας μέντας After Eight και θα μπορούσε να υπερφορτώσει τη δημιουργία νέων φαρμάκων επιταχύνοντας σημαντικά την πειραματική φάση της ανάπτυξης.
Οι αναφορές για την απόδοσή του ακολουθούν μια καταιγίδα αποτελεσμάτων από το 2021 που δείχνουν ότι απέχουμε μόνο περίπου πέντε χρόνια από το να γίνουν οι κβαντικοί υπολογιστές αρκετά ισχυροί ώστε να αρχίσουν να μεταμορφώνουν τις δυνατότητες της ανθρωπότητας να ερευνά και να αναπτύσσει νέα υλικά, από φάρμακα μέχρι μπαταρίες, δήλωσε ένας ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο διοχετεύουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην έρευνα.
Είναι σημαντικό ότι το Willow υποστηρίζεται ότι είναι πολύ λιγότερο επιρρεπές σε σφάλματα από τις προηγούμενες εκδόσεις και θα μπορούσε να διογκώσει τις δυνατότητες του ήδη ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Η κβαντική υπολογιστική – η οποία αξιοποιεί την ανακάλυψη ότι η ύλη μπορεί να υπάρχει σε πολλαπλές καταστάσεις ταυτόχρονα – προβλέπεται ότι θα έχει τη δύναμη να εκτελεί πολύ μεγαλύτερους υπολογισμούς από ό,τι ήταν δυνατό στο παρελθόν και έτσι θα επιταχύνει τη δημιουργία αντιδραστήρων πυρηνικής σύντηξης και θα επιταχύνει τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως στην ιατρική επιστήμη. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να επιτρέψει την ανάγνωση μαγνητικών τομογραφιών σε επίπεδο ατόμου, ξεκλειδώνοντας νέες αποθήκες δεδομένων σχετικά με το ανθρώπινο σώμα και τις ασθένειες για την επεξεργασία από την τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε η Google.
Αλλά υπάρχουν επίσης φόβοι ότι χωρίς προστατευτικές μπάρες, η τεχνολογία έχει τη δύναμη να σπάσει ακόμη και την πιο εξελιγμένη κρυπτογράφηση, υπονομεύοντας την ασφάλεια των υπολογιστών.
Η Google Quantum AI είναι μία από τις πολυάριθμες ομάδες που παλεύουν με το πώς να αξιοποιήσουν την υπολογιστική ισχύ της κβαντομηχανικής, συμπεριλαμβανομένων της Microsoft, του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και της Quantinuum, μιας εταιρείας με δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα βασικό πρόβλημα είναι η μείωση της ευθραυστότητας των κβαντικών τσιπ, καθώς ακόμη και μικροσκοπικά ελαττώματα του υλικού, οι κοσμικές ακτίνες και η ιονίζουσα ακτινοβολία τείνουν να τα βγάλουν από την πορεία τους.
Πηγή: Guardian