Η πτώση του καθεστώτος Ασαντ δεν φαίνεται να σημάνει και τέλος των μαχών στη Συρία. Ηδη, η Τουρκία, «ενθουσιασμένη» από τη νίκη των ανταρτών, των οποίων ήταν εδώ και καιρό ενίσχυε με κάθε μέσο, έδωσε εντολή στους ισλαμιστές «αντιπροσώπους» της να επιτεθούν στους Κούρδους της Συρίας.
Σε εκείνον το λαό που είχε την ατυχία να καταλήξει σε ένα από τα πιο κολασμένα γεωπολιτικά σταυροδρόμια του κόσμου.
«Οι συνεργάτες του Άσαντ και «εκτελεστές» υπέρ των ΗΠΑ , Κούρδοι τρομοκράτες του YPG , που είναι το συριακό παρακλάδι του τρομοκρατικού ΡΚΚ, δεν θα μπορούν σύντομα να βρουν … αμερικανικό αεροπλάνο για να ξεφύγουν», προειδοποιεί ο γνωστός αρθρογράφος της Hurriyet, Ναντίμ Σενέρ. «Φυσικά, ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ενεργήσουμε ενιαία, καθώς και να καταστρέψουμε τις τρομοκρατικές αυτονομιστικές οργανώσεις που αποτελούν μέρος των σχεδίων χωρών όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ευρώπη και το Ιράν»
Η τουρκική εφημερίδα δεν διστάζει επίσης να αποκαλύψει και άλλον έναν στόχο της Αγκυρας: Το πετρέλαιο: «Το PKK/YPG όχι μόνο ελέγχει μια περιοχή στα τουρκικά σύνορα, αλλά και την περιοχή όπου γίνεται εξόρυξη του μεγαλύτερου μέρους του πετρελαίου της Συρίας. Ως εκ τούτου, η συριακή αντιπολίτευση θα σηκώσει σύντομα τα μανίκια για να απομακρύνει το PKK/YPG από αυτήν την περιοχή όπου κυριαρχεί. Αφενός θα εξαλειφθεί η τρομοκρατική δομή στα νότια σύνορα της Τουρκίας, αφετέρου θα απομακρυνθεί από τις πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές».
Χιλιάδες εκτοπισμένοι
Ο πόλεμος που κήρυξε η Τουρκία στους Κούρδους έχει προκαλέσει, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους: πολλοί από αυτούς φιλοξενούνται τώρα στη Ροζάβα. «Πιθανώς, λέει ο Εουτζένιο Ντακρέμα, οικονομολόγος στην Ομάδα Έγκαιρης Προειδοποίησης του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών- ποτέ πριν οι Κούρδοι δεν είχαν αναφερθεί στον δημόσιο λόγο όπως τα τελευταία χρόνια με τη θρυλική πλέον μάχη του Κομπάνι». «Τώρα, η αλλαγή στη Δαμασκό αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε μια νέα Συρία βασισμένη στη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη που εγγυάται τα δικαιώματα όλων των Σύρων», λέει ο Μαζλούμ Αμπντί, ηγέτης των κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.
Η οργάνωσή του εδρεύει σημαντικά στη βορειοανατολική Συρία, όπου έχει συγκρουστεί με τον ISIS και τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια.
Ηδη, οι τζιχαντιστές του Μοχάμεντ Αλ Τζολάνι -που παίζει τώρα δήθεν τον μετριοπαθή- εξαπέλυσαν επίθεση κατά των δυνάμεων υπό την ηγεσία των Κούρδων στην πόλη Μανμπίζ, στη Βόρεια Συρία.
Η Αγκυρα ελπίζει βέβαια ότι οι Κούρδοι της Συρίας «θα χάσουν σύντομα την υποστήριξη των ΗΠΑ». Όπως, γράφει η Hurriyet, «είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι η πολιτική, η στρατηγική, η τακτική και οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Τουρκίας είναι αποτελεσματικές σε αυτά τα ζητήματα»!.
«Εορταστικό κλίμα»
«Εορταστικό είναι το κλίμα» στον τουρκικό φιλοκυβερνητικό Τύπο στην Τουρκία, μετά την ανακοίνωση της θς πτώσης του καθεστώτος Μπασάρ Ελ Άσαντ. Ο Χακάν Φιντάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «από τώρα και στο εξής εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και έχουμε αρχίσει να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση»
Η εφημερίδα Yeni Akit , νοσταλγεί μάλιστα την Οθωμανική Αυτοκρατορία: «Όλο αυτό το αίμα και τα δάκρυα συνέβησαν μετά την αποχώρηση της Συρίας από την… Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά τώρα η τουρκική σημαία κυματίζει στα τείχη του Χαλεπίου», γράφει η τουρκική εφημερίδα. Η Turkiye επίσης, καλεί «όλες τις δυνάμεις να πάρουν τα απαραίτητα μαθήματα»!
Επιφυλακτικοί οι Κούρδοι
Οι Κούρδοι έχουν δίκιο να είναι επιφυλακτικοί με την αλλαγή εξουσίας στη Συρία. Οι κουρδικές οργανώσεις νίκησαν εδώ και χρόνια το «Ισλαμικό Κράτος» και υπερασπίστηκαν την αυτόνομη κουρδική περιοχή της Ροζάβα, στη βόρεια Συρία. Τώρα πρέπει να συμβιβαστούν με τους εξεγερμένους ισλαμιστές. «Η Τουρκία λαμβάνει ήδη μέτρα για να εκμεταλλευτεί την κατάσταση κατά της Ροζάβα», λένε κουρδικές πηγές.
«Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα προσπαθήσει τώρα να πείσει τον νέο κάτοχο του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ Τραμπ, να μειώσει τη βοήθεια προς τους Κούρδους της Συρίας και συνεπώς προς την Αυτόνομη Διοίκηση Βορειοανατολικής Συρίας (Ροζάβα).
«Κουρδικό» το ένα τρίτο της Συρίας
Για την ιστορία, η περιοχή αυτή είναι σχεδόν το ένα τρίτο της Συρίας, έχει έκταση περίπου 55.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα για πέντε εκατομμύρια κατοίκους. Για αυτό άλλωστε η Άγκυρα …δεν κοιμάται ήσυχα, επειδή η Ροζάβα αντιπροσωπεύει ένα έμβρυο ενός πιθανού, μελλοντικού κουρδικού κράτους.
Η Αυτόνομη Διοίκηση Βορειοανατολικής Συρίας γεννήθηκε το 2015, στον απόηχο της «συριακής άνοιξης» του 2011, και εκεί κατοικούν επίσης Άραβες, Ασσύριοι, Γιαζίντι, Τουρκμένιοι και Αρμένιοι.Είναι ένα είδος μικρού συνομοσπονδιακού κράτους που αποτελείται από τρία καντόνια (Αλ Τζαζίρα, Αφρίν και Κομπάνι) και τέσσερις άλλες επαρχίες, που εφαρμόζουν αποφάσεις που λαμβάνονται από τα κάτω μέσω των λεγόμενων πολιτικών συμβουλίων. Θεσμοί στους οποίους κυριαρχεί η απόλυτη ισότητα των φύλων, το ίδιο που υπάρχει και στον στρατό .
«Αυτή η εξαιρετική πολιτική διαδικασία – λέει ο Μόζες Βερνέτι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Soas του Λονδίνου. «Ο πόλεμος ενάντια στο καθεστώς Άσαντ και τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, αλλά και το Ισλαμικό Κράτος, είχε επίκεντρο τις πολιτοφυλακές των Κούρδων. Αμέσως όμως μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, που οφείλεται κυρίως στον Κουρδικό Λαϊκό Αμυντικό Στρατό, άρχισαν οι επιθέσεις και η βία από την Τουρκία».
Το κύριο κόμμα της αυτόνομης περιοχής είναι το PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης). Ιδρύθηκε το 2003, με κύριο αίτημα την αυτοδιάθεση των Κουρδοσύρων. Τώρα όμως η επιβίωση της Ροζάβα διατρέχει πολλούς κινδύνους. Ανάμεσά τους, οι ήδη περίπλοκες σχέσεις με γειτονικά κράτη , εντός των οποίων ζουν άλλοι Κούρδοι- Τουρκία, Ιράκ και στο Ιράν.
Μια πολυπλοκότητα που έγινε εμφανής ακριβώς από το σχεδόν δεκαετές πείραμα της Ροζάβα. Ας ελπίσουμε ότι η Δύση δεν τους ξεχάσει και θα θυμάται τις φωτογραφίες των νεαρών Κούρδων ανταρτών που πήγαιναν για να πολεμήσουν και να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος.