Προσηνής, ενωτικός, και με «πολιτικό» όραμα εμφανίστηκε ο Μοχάμεντ Αλ Τζουλάνι, ηγέτης των ανταρτών της Hayat Tahrir Al-Sham (HTS) και πρωταγωνιστής πλέον στην κατάρρευση του καθεστώτος Μπασάρ Αλ Άσαντ κατά την αποκλειστική του συνέντευξη στο CNN, σε μια άγνωστη τοποθεσία στη Συρία, λίγο πριν η Δαμασκός «πέσει».
Ο Τζουλάνι αφού προέταξε ως πρωταρχικό στόχο την πτώση του καθεστώτος, μίλησε και για πολιτικά σχέδια, κάνοντας λόγο για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης βασισμένης σε θεσμούς και ενός «συμβουλίου που επιλέγεται από τον λαό».
Επρόκειτο για μια στροφή σε σχέση με τη σκληρή ρητορική που χρησιμοποίησε κατά την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη το 2013, όταν έδωσε συνέντευξη στο Al Jazeera με το πρόσωπό του στη σκιά. Τότε, τα σχόλιά του επικεντρώνονταν στην προώθηση του παραρτήματος της Αλ Κάιντα στη Συρία.
Ο Τζουλάνι πρόβαλε ένα διαφορετικό όραμα για τη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα. Σε μια ένδειξη της προσπάθειάς του να κάνει rebranding, χρησιμοποίησε επίσης δημοσίως για πρώτη φορά το πραγματικό του όνομα – Αχμέντ αλ-Σαράα – αντί για το ψευδώνυμο Αλ Τζουλάνι, με το οποίο είναι ευρέως γνωστός.
«Οι πολίτες δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν»
Καθώς η στρατιωτική προέλαση του συνασπισμού των ανταρτών επέκτεινε την επικράτεια και τον πληθυσμό υπό τον έλεγχό τους, ο Τζουλάνι επέμεινε ότι οι πολίτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τη διοίκηση των ανταρτοκρατούμενων περιοχών της Συρίας.
Εάν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης καταφέρουν να ανατρέψουν το καθεστώς του Άσαντ, αυτό θα μεταβεί σε «ένα κράτος με κυβέρνηση, και θεσμικά όργανα» περιέγραψε το όραμά του.
Όπως δήλωσε, εργάζεται για να καθησυχάσει τους πολίτες και τις ομάδες που υπέστησαν διώξεις από εξτρεμιστικές και τζιχαντιστικές ομάδες στον δεκαετή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.
«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εξαλείψει μια άλλη ομάδα»
Είπε επίσης ότι έχει κάνει τα πάντα για να πει δημοσίως στους χριστιανούς και σε άλλες θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες ότι θα ζουν με ασφάλεια υπό την κυριαρχία της.
«Υπήρξαν κάποιες παραβιάσεις εναντίον τους [των μειονοτήτων] από ορισμένα άτομα σε περιόδους χάους, αλλά αυτά τα ζητήματα τα αντιμετωπίσαμε», δήλωσε ο Τζουλάνι όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις ανησυχίες για την ασφάλειά τους.
«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εξαλείψει μια άλλη ομάδα. Αυτές οι αιρέσεις συνυπάρχουν σε αυτή την περιοχή εδώ και εκατοντάδες χρόνια και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τις εξαφανίσει», είπε.
«Δεν…είμαι τρομοκράτης»
Ο Τζουλάνι αντιτάχθηκε επίσης στον χαρακτηρισμό της HTS ως τρομοκρατικής οργάνωσης, λέγοντας ότι ο προσδιορισμός είναι «πρωτίστως πολιτικός και ταυτόχρονα ανακριβής».
«Ορισμένες ακραίες ισλαμιστικές πρακτικές «δημιούργησαν ένα χάσμα μεταξύ της HTS και των τζιχαντιστικών ομάδων» ισχυρίστηκε.
Υποστήριξε επίσης ότι ήταν αντίθετος με ορισμένες από τις πιο βίαιες τακτικές που χρησιμοποιούν άλλες τζιχαντιστικές ομάδες, γεγονός που τον οδήγησε στη διακοπή των δεσμών του μαζί τους. Ανέφερε τέλος πως ποτέ δεν συμμετείχε προσωπικά σε επιθέσεις εναντίον πολιτών.
Εξέφρασε την επιθυμία να δει τις ξένες δυνάμεις να αποχωρούν από τη Συρία. «Νομίζω ότι μόλις πέσει το καθεστώς, το ζήτημα θα επιλυθεί και δεν θα υπάρχει πλέον ανάγκη να παραμείνουν ξένες δυνάμεις στη Συρία».
Αλ Τζουλάνι: Ο σκληρός τζιχαντιστής που έγινε επαναστάτης με μπλέιζερ
Ένα «θεσμικό σύστημα διακυβέρνησης»
«Η Συρία αξίζει ένα σύστημα διακυβέρνησης που θα είναι θεσμικό και όχι ένα σύστημα όπου ένας μόνο κυβερνήτης λαμβάνει αυθαίρετες αποφάσεις», πρόσθεσε.
«Μιλάμε για ένα ευρύτερο σχέδιο – μιλάμε για την οικοδόμηση της Συρίας», συνέχισε «Η Hayat Tahrir Al-Sham είναι απλώς ένα μέρος αυτού του διαλόγου και μπορεί να διαλυθεί ανά πάσα στιγμή. Δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα μέσο για την εκτέλεση ενός καθήκοντος: την αντιμετώπιση αυτού του καθεστώτος».
naftemporiki.gr