Skip to main content

Συρία: Στη Μόσχα ο Άσαντ και η οικογένειά του

Η Ρωσία έχει χορηγήσει άσυλο στον Άσαντ και την οικογένειά του

Ο Άσαντ βρίσκεται στη Μόσχα, αναφέρουν ρωσικά πρακτορεία, επικαλούμενα πηγή του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία έχει χορηγήσει άσυλο στον Άσαντ και την οικογένειά του, λένε.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε την ανώνυμη πηγή ως εξής: «Ο πρόεδρος της Συρίας Άσαντ έφτασε στη Μόσχα. Η Ρωσία τους χορήγησε (σ.σ. στον ίδιο και την οικογένειά του) άσυλο για ανθρωπιστικούς λόγους».

Τα σενάρια

Είχαν προηγηθεί σενάρια για το πού βρισκόταν ο Άσαντ, καθώς τα ίχνη του αγνοούνταν.

Ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι ένα αεροπλάνο που πιστεύεται ότι μετέφερε τον Άσαντ «έφυγε από τη Συρία μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού πριν οι δυνάμεις ασφαλείας του στρατού αποσυρθούν από το αεροδρόμιο». Όπως τόνισε, είχε πληροφορίες πως το αεροπλάνο επρόκειτο να απογειωθεί στις 22:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας) το Σάββατο. Κατά τον ιστότοπο Flightradar24, δεν κατεγράφη αναχώρηση πτήσης εκείνη την ώρα, αν και ένα επιβατικό αεροπλάνο Airbus A320 της Cham Wings Airlines αναχώρησε στις 00:56 τοπική ώρα της Κυριακής με προορισμό την πόλη Σάρτζα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Σάρτζα στην ώρα του, ωστόσο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είπε σε δημοσιογράφους ότι δεν γνώριζε εάν ο Άσαντ βρισκόταν στα ΗΑΕ, σύμφωνα με το BBC.

Στο μεταξύ, δύο αξιωματούχοι του στρατού της Συρίας δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο Άσαντ είχε επιβιβαστεί σε αεροπλάνο της Syrian Air στο αεροδρόμιο της Δαμασκού τα ξημερώματα της Κυριακής. Κατά το Reuters, ένα φορτηγό αεροπλάνο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο στις 03:59 τοπική ώρα με άγνωστο προορισμό.

Τι σημαίνει η πτώση του Άσαντ για τον Πούτιν

Ήταν η στρατιωτική ισχύς της Ρωσίας και όχι των δικών του ενόπλων δυνάμεων, που είχε βοηθήσει τον Μπασάρ Αλ Άσαντ,  να διατηρηθεί ο Μπασάρ αλ-Άσαντ στην εξουσία για τα τελευταία εννέα χρόνια.

Αλλά, μέσα σε λίγες μέρες, το σχέδιο της Μόσχας για τη Συρία έχει καταρρεύσει, με το Κρεμλίνο να φαίνεται, προφανώς, ανίκανο ή τουλάχιστον απρόθυμο να κάνει κάτι γι’ αυτό. Σε μια δήλωση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Άσαντ είχε εγκαταλείψει το αξίωμα του προέδρου – και τη χώρα (χωρίς να παρέχει λεπτομέρειες για το πού είχε πάει). Πρόσθεσε ότι η Μόσχα «παρακολουθεί με εξαιρετική ανησυχία τα δραματικά γεγονότα στη Συρία».

Στέλνοντας χιλιάδες στρατιώτες για να στηρίξει τον Πρόεδρο Άσαντ το 2015, ένας από τους βασικούς στόχους της Ρωσίας ήταν να εδραιώσει τη θέση της ως παγκόσμια δύναμη, εξηγεί στο BBC o Στιβ Ρόζενμπεργκ, ειδικός επί θεμάτων που αφορούν τη ρωσική εγχώρια και εξωτερική πολιτική. Ήταν η πρώτη μεγάλη πρόκληση του Βλαντίμιρ Πούτιν απέναντι στη δύναμη και την κυριαρχία της Δύσης, έξω από τον πρώην σοβιετικό χώρο.

Και φαινόταν επιτυχημένη. Το 2017, ο Πρόεδρος Πούτιν επισκέφθηκε τη ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίμ στη Συρία και δήλωσε ότι η αποστολή είχε ολοκληρωθεί. Παρά τις εκτεταμένες αναφορές ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές προκαλούσαν απώλειες αμάχων, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ένιωσε αρκετά σίγουρο ώστε να μεταφέρει διεθνή μέσα ενημέρωσης στη Συρία για να παρακολουθήσουν τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση.

«Σε ένα από αυτά τα ταξίδια θυμάμαι έναν αξιωματικό να μου λέει ότι η Ρωσία βρισκόταν στη Συρία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μακρόχρονη παρουσία δεν είχε να κάνει τόσο με το κύρος της», τονίζει ο Ρόζενμπεργκ.

→Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog της Ναυτεμπορικής