Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με την κλιμακούμενη κρίση στη Συρία.
Ο Γκουτέρες τόνισε την ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους.
«Μόλις μίλησα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν για να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις. Τόνισα την επείγουσα ανάγκη για άμεση πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια από όλους τους αμάχους που έχουν ανάγκη – και την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τον τερματισμό της αιματοχυσίας. Όλα τα μέρη είναι υποχρεωμένα βάσει του διεθνούς δικαίου να προστατεύουν τους αμάχους», ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, «είμαστε μάρτυρες των πικρών καρπών μιας χρόνιας συλλογικής αποτυχίας των προηγούμενων ρυθμίσεων αποκλιμάκωσης να δημιουργήσουν πραγματική εκεχειρία σε εθνικό επίπεδο ή μια σοβαρή πολιτική διαδικασία για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Ο κ. Γκουτέρες επανέλαβε τη δέσμευσή του μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Γκιαρ Πέντερσεν ώστε να επιδιωχθεί μια περιεκτική λύση βασισμένη στο Ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτή, όπως είπε, θα στοχεύει στην αποκατάσταση της κυριαρχίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, ενώ θα ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες του λαού της.
«Είναι καιρός για σοβαρό διάλογο»
«Μετά από δεκατέσσερα χρόνια συγκρούσεων, είναι καιρός όλα τα μέρη να συνεργαστούν σοβαρά με τον Γκιαρ Πέντερσεν, τον ειδικό απεσταλμένο μου για τη Συρία, για να χαράξουν επιτέλους μια νέα, περιεκτική και συνολική προσέγγιση για την επίλυση αυτής της κρίσης, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είναι καιρός για σοβαρό διάλογο» σημείωσε.
Αναλογιζόμενος τη γενναιοδωρία της Συρίας στο παρελθόν, ιδίως κατά τη θητεία του ως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, εξέφρασε τη θλίψη του για τα υφιστάμενα δεινά και τον κατακερματισμό της χώρας και υπογράμμισε τις αυξανόμενες απειλές για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια από τη σύγκρουση.
«Δεν υπήρχαν στρατόπεδα προσφύγων στη Συρία. Οι πρόσφυγες ζούσαν ανάμεσα στον συριακό λαό. Ραγίζει η καρδιά μου όταν βλέπω τον πόνο τους να μεγαλώνει – μαζί με τις απειλές για την περιφερειακή, και μάλιστα τη διεθνή ασφάλεια. Καλώ για άλλη μια φορά όλους όσοι έχουν επιρροή να κάνουν το καθήκον τους για τον πολύπαθο λαό της Συρίας», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΜΠΕ