Skip to main content

Γαλλία: Γιατί ο απολυμένος Μπαρνιέ θα μείνει στον… άσσο

REUTERS/Stephanie Lecocq

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ορίσει νέο πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες, αλλά θα πρέπει τώρα να λύσει μια πολύ δύσκολη εξίσωση με πολλούς αγνώστους

Και παραιτημένος ατιμωτικά και… «δαρμένος», ο τέως πλέον, Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, που υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν μετά την καταψήφιση της κυβέρνησής του: Με μόλις τρεις μήνες στην εξουσία, ο Μπαρνιέ εντάχθηκε στο κλαμπ των εν ζωή 15 πρώην πρωθυπουργών της Πέμπτης Δημοκρατίας. Ο 73χρονος  Μπαρνιέ δεν θα δικαιούται ούτε καν όλα τα πλεονεκτήματα των πρώην πρωθυπουργών.

Με μόλις τρεις μήνες στην εξουσία, ο Μπαρνιέ εντάχθηκε στο κλαμπ των εν ζωή, 15 πρώην πρωθυπουργών της Πέμπτης Δημοκρατίας, αλλά δεν μπορεί να επωφεληθεί από ορισμένα πλεονεκτήματα που διατίθενται στους πρώην αρχηγούς κυβερνήσεων. Ο λόγος; Το Γαλλικό Σύνταγμα προβλέπει ότι οι πρώην πρωθυπουργοί δικαιούνται διάφορα προνόμια  «για μια μέγιστη περίοδο 10 ετών από τη λήξη των καθηκόντων τους και το αργότερο μέχρι την ηλικία των 67 ετών» .

Δηλαδή, αποκλείεται ο Μπαρνιέ γιατί-όντας 73 ετών- δεν μπορεί να έχει τα όποια προνόμια: Δεν θα μπορεί για παράδειγμα, να επωφεληθεί δια βίου, από «ένα κρατικό όχημα και έναν οδηγό». Ούτε επίσης θα μπορεί να έχει γραφείο και γραμματείς.

Το μόνο δικαίωμα του Μπαρνιέ θα είναι η αστυνομική προστασία, που χορηγείται  όμως στην πραγματικότητα με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών βάσει μιας άγραφης δημοκρατικής παράδοσης που προβλέπει την προστασία πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας, πρώην Πρωθυπουργών και πρώην Υπουργών Εσωτερικών. Χωρίς χρονικό περιορισμό.

Ο Μπαρνιέ δικαιούται βέβαια αποζημίωση απόλυσης, με μόνη προϋπόθεση ότι δεν θα επιστρέψει σε αμειβόμενη δραστηριότητα κατά τους τρεις μήνες μετά την αποχώρησή του. Η αποζημίωση αυτή αντιστοιχεί σε μισθούς τριών μηνών, με βάση 16.000 ευρώ μεικτά, μηνιαίως-περίπου 48.000 ευρώ, συνολικά. Ποσό που τελικά παραμένει μικρό σε σύγκριση με το συνολικό προϋπολογισμό που διατίθεται στους πρώην πρωθυπουργούς.

Πόσο κοστίζουν οι «πρώην»

Όσο για το πόσο θα κοστίσει ο Μισέλ Μπαρνιέ, με την ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού; Κανείς δεν θα μπορεί να το προσδιορίσει με ακρίβεια. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το 2023 οι δαπάνες των πρώην πρωθυπουργών –για υπηρεσιακά οχήματα και γραμματείες- ανήλθαν σε 1,4 εκατ. ευρώ, έναντι 1,3 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Στις δαπάνες αυτές θα πρέπει να προστεθούν και αυτές που αφορούν την ασφάλειά των «πρώην», αν και  το Υπουργείο Εσωτερικών αρνείται να κοινοποιήσει τα στοιχεία, τα οποία βέβαια, είναι σημαντικά. Το 2019 για παράδειγμα, το κόστος προστασίας των πρώην πρωθυπουργών, ανήλθε σε περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας, των υπερωριών, των εξόδων αποστολής και των οχημάτων των αστυνομικών.

Ο Μπαρνιέ μιλώντας μάλιστα χθες το βράδυ σε Γάλλους δημοσιογράφους δεν δίστασε να δείξει την πίκρα του για το γεγονός ότι «πλήρωσε» τελικά την αλαζονεία του Γάλλου προέδρου Μακρόν. «Σε ερώτηση μάλιστα αν θα δεχόταν να αναλάβει και πάλι την πρωθυπουργία-εφόσον του το ζητούσε ο Γάλλος πρόεδρος- το απέρριψε κατηγορηματικά.

Σε λίγες μέρες ο νέος πρωθυπουργός

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ορίσει νέο πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες, αλλά θα πρέπει τώρα να λύσει μια πολύ δύσκολη εξίσωση με πολλούς αγνώστους. Αλλά ο «Μακρονισμός»- αυτή η ακαθόριστη πορεία στο κέντρο, την οποία χάραξε ο πρόεδρος Μακρόν, έφτασε πλέον στο τέλος του», όπως τονίζεται από όλες τις πλευρές. «Με τον νόμο για την μετανάστευση για παράδειγμα, ο Μακρόν έκανε τόσο κραυγαλέες παραχωρήσεις στην άκρα δεξιά, ώστε να είναι απίθανο για τον Γάλλο πρόεδρο να καταφέρει να πάρει ξανά τη μετριοπαθή αριστερά με το μέρος του», σημειώνουν στη Ναυτεμπορική, Γάλλοι δημοσιογράφοι. Η Μαρίν Λεπέν είχε χαρακτηρίσει μάλιστα το νομοσχέδιο κατά της μετανάστευσης ως «ιδεολογική νίκη» του κόμματός της. Και είχε δίκιο.

«Τώρα θριαμβεύει η Μαρίν Λε Πεν, η πολιτικός που ο Μακρόν είχε υποσχεθεί με στόμφο ότι θα σταματήσει, η οποία ήταν και ο λόγος για τον οποίο εξελέγη δύο φορές ο Γάλλος πρόεδρος.

«Το γεγονός ότι ο Μακρόν προσπάθησε να προσεταιριστεί την άκρα δεξιά ,αποτελεί εκδήλωση ενός οπορτουνισμού δίχως όρια και αρχές. Το 2017 και το 2022, είχε νικήσει  ο Μακρόν -με πολλές ψήφους από την αριστερά- επειδή διαβεβαίωνε πως θα πολεμήσει την ακροδεξιά και θα αποτρέψει το ενδεχόμενο να καταλάβει αυτή την εξουσία. Τώρα όμως είναι ο ίδιος αυτός που της ανοίγει την πόρτα. Με τον άτυχο Μισέλ Μπαρνιέ να πληρώνει πολλά από τα σπασμένα…