Skip to main content

Ισραηλινός αξιωματούχος: Η πρόταση της Αιγύπτου αφορά μια παρατεταμένη εκεχειρία στη Γάζα, όχι το τέλος του πολέμου

REUTERS/Dawoud Abu Alkas

Η Χαμάς ακόμη δεν έχει δηλώσει εάν είναι καθόλου πρόθυμη να συζητήσει την πρόταση

Η αναθεωρημένη πρόταση συμφωνίας για τους ομήρους που δόθηκε στη Χαμάς από την Αίγυπτο, δεν ήταν ισραηλινή πρόταση, τονίζει ένας Ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel, αλλά ήταν μια αιγυπτιακή πρόταση που το Ισραήλ είναι πλήρως ανοιχτό να τη συζητήσει.

Ακόμη, ο αξιωματούχος σημειώνει ότι η πρόταση δεν σχετίζεται με το τέλος του πολέμου, αλλά με μια παρατεταμένη εκεχειρία που θα επιτρέψει την απελευθέρωση ομήρων σε «ανθρωπιστικό» επίπεδο, δηλαδή ηλικιωμένους, παιδιά, γυναίκες και βαριά τραυματίες.

Η Χαμάς ακόμη δεν έχει δηλώσει εάν είναι καθόλου πρόθυμη να συζητήσει την πρόταση – και αν το κάνει – το Ισραήλ θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για διαπραγματεύσεις, λέει ο αξιωματούχος.

Το Ισραήλ «έχει συμφέρον» να παραμείνει η Αίγυπτος στο επίκεντρο των συνομιλιών, λέει ο αξιωματούχος, ενώ προσθέτει ότι το Κατάρ παραμένει ενημερωμένο στα παρασκήνια και θα ήθελε να συμμετάσχει πλήρως στη διαμεσολάβηση εάν υπάρξει πρόοδος. «Η Τουρκία δεν έχει κανένα ρόλο», αναφέρει ο αξιωματούχος, αντικρούοντας προηγούμενες αναφορές.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος είπε ότι η απειλή του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα να τιμωρήσει τους υπεύθυνους εάν οι όμηροι δεν απελευθερωθούν πριν από την ορκωμοσία του, θα πρέπει να είχε θετική επίδραση στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας. «Η Χαμάς το παίρνει στα σοβαρά, ειδικά τώρα που είναι απομονωμένοι στην εκστρατεία».

Το Ισραήλ μιλά τόσο με την κυβέρνηση Μπάιντεν όσο και με την ομάδα Τραμπ για τους ομήρους, λέει ο αξιωματούχος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social συντονίστηκε με το Ισραήλ. «Ακούνε τους ισχυρισμούς μας και βλέπουμε μαζί τους την ανάγκη να ασκηθεί πίεση στη Χαμάς», ήταν το μόνο που θα πρόσφερε ο αξιωματούχος.

Το Ισραήλ έχει αρχίσει να ασκεί περισσότερη στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, στη Γάζα, τις τελευταίες ημέρες, λέει ο αξιωματούχος.

Όσον αφορά τον Λίβανο, ο αξιωματούχος αρνείται τους γαλλικούς ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει τους όρους της εκεχειρίας με τη Χεζμπολάχ. «Υπάρχουν συνεννοήσεις στην παράπλευρη επιστολή με τις ΗΠΑ που μας επιτρέπουν να λειτουργούμε ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή, και αυτό κάνουμε».

Επίσης, ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η επιστολή επιτρέπει στο Ισραήλ να χτυπήσει όχι μόνο σε ενεργές απειλές, αλλά και σε προσπάθειες ανάπτυξης στρατιωτικών δυνατοτήτων.

Εάν υπάρξουν παραβιάσεις που δεν αποτελούν άμεσες απειλές, το Ισραήλ θα περάσει από το αμερικανο-γαλλικό εποπτικό όργανο, λέει ο αξιωματούχος, αλλά αυτό το σώμα εξακολουθεί να συγκεντρώνεται. «Πρέπει να το αφήσουμε να αποδειχθεί. Αλλά θέλουμε επίσης να αποδείξουμε ότι θα δράσουμε ενάντια σε όλες τις απειλές».

Πηγή: Times of Israel