Skip to main content

Μάνφρεντ Βέμπερ στη «Ν»: Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι μεταξύ δύο εθνών, αλλά μεταξύ δύο συστημάτων

Laurie DIEFFEMBACQ/European Union

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ μίλησε στη Ναυτεμπορική για τις προτεραιότητες της νέας Κομισιόν, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και αυτοκινητοβιομηχανία και την ελληνική οικονομία

Την αδιαμφισβήτητη και ξεκάθαρη στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία εξέφρασε εμφατικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Ναυτεμπορική.

 Μάλιστα, έκανε λόγο για «πόλεμο όχι μεταξύ δύο εθνών, αλλά μεταξύ δύο συστημάτων: της δημοκρατικής μας Ευρώπης που βασίζεται στο κράτος δικαίου και του αυταρχικού συστήματος που υπερασπίζεται ο Πούτιν και οι σύμμαχοί του»

 Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, μίλησε στη «Ν» με αφορμή την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου υπερψηφίστηκε το νέο Κολέγιο των Επιτρόπων, κάνοντας λόγο για τρεις βασικούς τομείς στους οποίους θα πρέπει η νέα Κομισιόν να δώσει προτεραιότητα: την ανταγωνιστικότητα, την άμυνα και τη μετανάστευση.

Ο κ. Βέμπερ, μιλώντας στη Ναυτεμπορική, τόνισε πως «είμαστε υπερήφανοι ως ΕΛΚ για τους 14 Επιτρόπους μας που θα εκπροσωπήσουν την Ένωση».

Αναφορικά με ένα θέμα που «καίει» την Ευρώπη, την πιθανότητα επιβολής δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ στα ευρωπαϊκά προϊόντα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ τόνισε πως πρέπει να στηριχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία και να απλουστευτούν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί ώστε «οι επιχειρήσεις να πάρουν ανάσα» και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. «Είναι αναγκαία η δημιουργία μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναγνώρισε ωστόσο, αναφερόμενος στην «Πράσινη Συμφωνία» και το Fit for 55 πως«ο στόχος του τερματισμού της πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης έως το 2035 φαίνεται, περισσότερο από ποτέ, εντελώς μη ρεαλιστικός».

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «χώρα-πρότυπο», που «ανακάμπτει», κατά τη γνώμη του από τη 10ετή ύφεση, «χάρη στις θαρραλέες αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι πρόεδρος του ΕΛΚ από το 2022. Ο Γερμανός πολιτικός του CSU είναι Ευρωβουλευτής από το 2004 και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ από το 2014.

Ολόκληρη η συνέντευξη

Κύριε Πρόεδρε, το νέο σώμα των Επιτρόπων εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο Ποιες είναι οι προσδοκίες από τη συνεργασία με τη νέα Επιτροπή;

Είμαστε υπερήφανοι, ως ΕΛΚ, για αυτήν την ομάδα, η οποία είναι ισορροπημένη και ενώνει την Ευρώπη.

Με 14 επιτρόπους από τις τάξεις μας, θα είναι σε θέση να εκπροσωπήσει την ποικιλομορφία της Ένωσης και να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες της εποχής μας.

Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν τρεις προτεραιότητες: Πρώτον, η άμεση ανάγκη να αναπτυχθεί η ανταγωνιστικότητα της ηπείρου, να διασφαλιστεί η ευημερία της και να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε αξιοπρεπή εισοδήματα.

Οι ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των τιμών, το κόστος ζωής και την οικονομική κατάσταση βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών μας, και η Επιτροπή πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτές.

Δεύτερον, πρέπει να δώσουμε στους εαυτούς μας τα μέσα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την άμυνα της ηπείρου μας. Η νέα Επιτροπή πρέπει να είναι αυτή που θα εκπληρώσει επιτέλους την επιθυμία του Acilde de Gasperi να δει μια Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση να ζωντανεύει, μέσω της δράσης των χωρών που συνεργάζονται, προετοιμάζονται από κοινού και υποστηρίζουν η μία την άλλη.

Τέλος, να τεθεί τέλος στην παράτυπη μετανάστευση προστατεύοντας πραγματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Οι λαθρέμποροι πρέπει να καταδιώκονται ανελέητα, ιδίως με την ενίσχυση των πόρων της Frontex και την ταχεία εφαρμογή του συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Η προσπάθεια για ένα μεσογειακό σύμφωνο με τρίτες χώρες πρέπει επίσης να αποτελέσει προτεραιότητα, όπως και η χρηματοδότηση των φυσικών συνοριακών υποδομών από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η βοήθεια θα «κοπεί» ή θα μειωθεί. Έχει εξετάσει η ΕΕ πώς θα συνεχιστεί η στήριξη προς την Ουκρανία;

Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό, είμαστε και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των Ουκρανών και να το υποστηρίζουμε μέχρι τη νίκη τους.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ψηφίσαμε υπέρ ενός κειμένου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή μας.

Η ΕΕ δεν θα μειώσει τη βοήθειά της.

Δεν πρόκειται για πόλεμο μεταξύ δύο εθνών, αλλά μεταξύ δύο συστημάτων: της δημοκρατικής μας Ευρώπης που βασίζεται στο κράτος δικαίου και του αυταρχικού συστήματος που υπερασπίζεται ο Πούτιν και οι σύμμαχοί του. Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: όσο πλησιάζει ο πόλεμος, τόσο πιο αποφασισμένοι πρέπει να είμαστε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η στήριξη προς την Ουκρανία είναι θεμελιώδους σημασίας.

 

«Μη ρεαλιστικός ο στόχος για τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης»

Ένας από τους κύριους στόχους της ΕΕ είναι η ανταγωνιστικότητα. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ΗΠΑ και την Κίνα, ειδικά αν ο πρόεδρος Τραμπ επιβάλει δασμούς;

Η πρώτη, κρίσιμη πρόκληση είναι να δώσουμε στις εταιρείες στην Ευρώπη κάποια ανάσα. Σήμερα, αντί να καινοτομεί, ένας επιχειρηματίας σπαταλά σημαντική ενέργεια για τη διαχείριση των κανονισμών (της ΕΕ) και την αναζήτηση επιδοτήσεων για να συμμορφωθεί με αυτούς. Αυτό δεν είναι βιώσιμο.

Μπορούμε να θέσουμε στόχους, αλλά πρέπει να αφήσουμε τη βιομηχανία, τους μηχανικούς, τους ερευνητές να αποφασίσουν για τα μέσα επίτευξής τους. Είναι απαραίτητο να εναρμονιστούν και να απλουστευθούν οι κανονισμοί.

Η επόμενη Επιτροπή θα πρέπει επίσης να σημειώσει πραγματική πρόοδο προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς, τόσο για την κυκλοφορία αγαθών όσο και για την κυκλοφορία κεφαλαίων.

Επιπλέον, αν πάρουμε το παράδειγμα της αυτοκινητοβιομηχανίας, πρέπει να εξετάσουμε αντικειμενικά τι δεν λειτουργεί. Για παράδειγμα, η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση που οραματίζεται το σχέδιο «Fit for 55» κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αλλά ο στόχος του τερματισμού της πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης έως το 2035 φαίνεται, περισσότερο από ποτέ, εντελώς μη ρεαλιστικός. Είναι καιρός να το επανεξετάσουμε αυτό.

Τέλος, ας χρησιμοποιήσουμε την κοινή λογική και ας μάθουμε από τις αποτυχίες του παρελθόντος. Η Πράσινη Συμφωνία αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη και όχι στην Κίνα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι κινεζικές μάρκες αντιπροσώπευαν πάνω από το 10% των πωλήσεων νέων ηλεκτρικών οχημάτων στην ΕΕ, μια εντυπωσιακή αύξηση από σχεδόν μηδενική αύξηση το 2019. Η Κίνα ελέγχει τις βασικές πρώτες ύλες για τις μπαταρίες, ενώ η παραγωγή μπαταριών της Ευρώπης υστερεί.

Δεν μειώσαμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο μόνο και μόνο για να εξαρτηθούμε από τις κινεζικές μπαταρίες.

Πρέπει να αναπτύξουμε μια νέα στρατηγική πόρων πριν να είναι πολύ αργά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε έναν ακόμη «πόλεμο ηλιακών συλλεκτών» από την Κίνα…

 

 

 

«Πρότυπο για την Ευρώπη η Ελλάδα»

 Πώς βλέπετε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ;

Η ελληνική οικονομία υπέστη δεκαετή ύφεση μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008. Υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε το θάρρος να λάβει τις σωστές οικονομικές αποφάσεις, η Ελλάδα ανέκτησε τον βηματισμό της και ξεκίνησε μια πορεία ανάκαμψης και τα αποτελέσματα είναι σαφή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής, η οικονομία της Ελλάδας προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2,1% το 2024, ενώ παρόμοια ανάπτυξη αναμένεται το 2025 και το 2026. Η ανεργία εξακολουθεί να μειώνεται και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης συρρικνώνεται, λόγω της συγκρατημένης αύξησης των δαπανών.

Ωστόσο, ενώ η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σταθερά σε εξέλιξη, η Ελλάδα πρέπει τώρα να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα της οικονομίας της. Χρειαζόμαστε καλές θέσεις εργασίας με αξιοπρεπή εισοδήματα.

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε πρότυπο για την Ευρώπη. Χάρη στη σπουδαία ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.