Τον λόγο πήρε ο Γάλλος Πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ, μιλώντας πιθανότατα για τελευταία φορά ως Πρωθυπουργός στην Εθνοσυνέλευση.
«Πριν από δύο ημέρες, έθεσα την κυβέρνησή μου προς κρίση. Πήρα αυτή την απόφαση αφού άκουσα, έδειξα σεβασμό και πρόκρινα τον διάλογο, που οδήγησε την κυβέρνηση να βελτιώνει καθημερινά το κείμενό [του προϋπολογισμού] σε πολλά σημαντικά σημεία», είπε αρχικά ο Μπαρνιέ.
Βρισκόμαστε μπροστά «σε μια στιγμή αλήθειας και ευθύνης», τόνισε στη συνέχεια, επιστρέφοντας στη συνέχεια στην κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η Γαλλία.
«Αυτή είναι η πραγματικότητα. Προσπάθησα να το αντιμετωπίσω παρουσιάζοντας δύσκολα οικονομικά στοιχεία. Θα προτιμούσα να μοιράσω χρήματα, ακόμα κι αν δεν έχουμε. Αλλά αυτή η πραγματικότητα παραμένει εκεί, δεν θα εξαφανιστεί με τη μαγεία μιας πρότασης μομφής. Αυτή την πραγματικότητα θα τη θυμάται οποιαδήποτε κυβέρνηση, όποια κι αν είναι».
«Η πρόταση μομφής θα σήμαινε ότι ο προϋπολογισμός της χώρας πιθανότατα δεν θα μπορούσε να εγκριθεί πριν από το τέλος του έτους», συνεχίζει ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα οδηγούσε σε «απώλεια αγοραστικής δύναμης των Γάλλων», επειδή «σχεδόν 18 εκατομμύρια νοικοκυριά θα δουν τους φόρους τους να αυξάνονται» και «380.000 επιπλέον νοικοκυριά θα είναι επιλέξιμα για φόρο εισοδήματος».
Όπως είπε, υπάρχει «επείγουσα ανάγκη να απαντήσουμε στο δημοσιονομικό μας χρέος» και πρόσθεσε πως αυτό θα γίνει «αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα των δημοσίων υποχρεώσεών μας».
Επιπλέον, ανάφερε αρκετά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των τόκων χρέους «60 δισεκατομμυρίων» που πρέπει να καταβάλλονται κάθε χρόνο, ή «περισσότερο από τον προϋπολογισμό για την άμυνά μας ή την τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Απευθυνόμενος στη Μαρίν Λεπέν, ο Μισέλ Μπαρνιέ είπε πως ένιωσε ότι δεν είχε «τις ίδιες ιδέες κυριαρχίας και πατριωτισμού» με εκείνη, «αφού είδε τα όριά της».
Ο Μισέλ Μπαρνιέ υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης που πρότεινε η κυβέρνησή του, αρνούμενος να το χαρακτηρίσει, όπως έκαναν ορισμένοι παρατηρητές, ως «προϋπολογισμό λιτότητας».
Αν και παραδέχτηκε ότι «σίγουρα δεν ήταν τέλειο», υπενθυμίζοντας ότι «ετοιμάστηκε σε δύο εβδομάδες», ο κ. Μπαρνιέ υπερασπίστηκε έναν προϋπολογισμό που «μας επιτρέπει να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ τεσσάρων βασικών στοιχείων:
1)Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κοινωνικού μας συστήματος
2)Υποστήριξη των νοσοκομείων και των επαγγελματιών υγείας για καλύτερη πρόσβαση στην υγεία,
3)Προστασία των πιο ευάλωτων,
4)Διατήρηση των δημοσίων οικονομικών μας».
Ακόμη, ο Γάλλος Πρωθυπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τα μέλη της κυβέρνησής του, το επιτελείο της Εθνοσυνέλευσης και την κοινοβουλευτική του ομάδα.
«Αυτό το νομοσχέδιο αντιπροσωπεύει στα μάτια μου, και το λέω χωρίς να προσποιούμαι, έναν καλό συμβιβασμό. Ο καλύτερος δυνατός συμβιβασμός. Τώρα είναι η ώρα να το εφαρμόσουμε. Αυτό είναι που με οδήγησε να θεωρήσω υπεύθυνη την κυβέρνηση», υποστήριξε.
«Είμαι περήφανος που χτίζω αντί να καταστρέφω», επισήμανε ο Μισέλ Μπαρνιέ.