Όταν ανέλαβε τον ρόλο του στις 5 Σεπτεμβρίου, οι ελπίδες ότι θα μπορούσε να δαμάσει μια πολιτική καταιγίδα που όχι μόνο θα διέλυε τη Γαλλία, αλλά απειλούσε και την ευρωζώνη, ήταν μεγάλες.
Εκτός αν γίνει κάποιο θαύμα της τελευταίας στιγμής, η σύντομη θητεία του Μισέλ Μπαρνιέ ως πρωθυπουργού θα καταλήξει σε μια παταγώδη αποτυχία που θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Έχοντας υπηρετήσει τέσσερις φορές ως υπουργός και δύο φορές ως Ευρωπαίος επίτροπος, ο Μπαρνιέ θεωρούνταν ένας σκληροτράχηλος διαπραγματευτής που θα μπορούσε να επιτύχει συναίνεση μεταξύ των πολιτικών άκρων και να περάσει προϋπολογισμό που θα μείωνε τα δυσθεώρητα ελλείμματα της Γαλλίας.
Άλλωστε, αν μπόρεσε να φέρει σε πέρας τις διαπραγματεύσεις με τους Βρετανούς, για το Brexit, σίγουρα θα μπορούσε να επιτύχει ένα τελευταίο κατόρθωμα: να καθησυχάσει τους φόβους για τη βόμβα χρέους και να σταθεροποιήσει το πλοίο για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Όμως δεν ήταν γραφτό να συμβεί. Ο Μπαρνιέ αναμένεται να εκδιωχθεί κατά την συζήτηση της πρότασης μομφής εναντίον του, αφού απέτυχε να πείσει τη Μαρίν Λεπέν να υπογράψει τον «ψαλιδισμένο» προϋπολογισμό ώστε να βάλει τα δημοσιονομικά της χώρας σε τάξη.
Μία «δύσπεπτη» συνταγή
Μετά από, σχεδόν, τρεις μήνες σιωπηρής υποστήριξης της κυβέρνησης, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν ετοιμάζεται να ενώσει τις δυνάμεις του με τον αριστερό συνασπισμό του Νέου Λαϊκού Μετώπου και να ρίξει την κυβέρνηση, καθώς η συνταγή του Μπαρνιέ για αυξήσεις φόρων και περικοπές δημοσίων δαπανών αποδείχθηκε δύσπεπτη.
«Δεν ξέρω πώς πίστεψε ότι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με την ακροδεξιά», δήλωσε ο Γκασπάρ Γκανζέρ, πρώην σύμβουλος των Ηλυσίων υπό τον Φρανσουά Ολάντ
Η πτώση του Μπαρνιέ αναμένεται να είναι βίαιη. Αν αποπεμφθεί, θα γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός που ανατρέπεται από το 1962 και θα αποχωρήσει από τη θέση του με τη φήμη του αμαυρωμένη.
Το «φαινόμενο Μπαρνιέ»
Από τη στιγμή που διορίστηκε ήταν σαφές ότι ο Μπαρνιέ είχε αναλάβει μια δύσκολη αποστολή, δεδομένων των έντονων διαιρέσεων στη γαλλική πολιτική.
Ο πρωθυπουργός υποστηριζόταν από ένα συνονθύλευμα συντηρητικών και κεντρώων βουλευτών, οι οποίοι γρήγορα τα «εσπασαν» μεταξύ τους με αποτέλεσμα να μην διαθέτουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Για ένα διάστημα, ωστόσο, φάνηκε ότι ο Μπαρνιέ είχε βρει τον δρόμο του. Ο γαλλικός Τύπος έκανε λόγο για το «φαινόμενο Μπαρνιέ»: Ο ηλικιωμένος πολιτικός και το μάλλον ήρεμο στύλ του , πέτυχε μια εικόνα «ζεν» στην πολιτική σκηνή.
Απέκτησε ακόμη και το παρατσούκλι «Μπαμπάρ», από τον διάσημο -ατάραχο- ελέφαντα της γαλλικής παιδικής λογοτεχνίας.
«Δάμασε» – για λίγο- την ακροδεξιά
Ο Μπαρνιέ συνταγογράφησε ένα πικρό φάρμακο δημοσιονομικής σύνεσης και παλιομοδίτικων αξιών, που φάνηκε να ταιριάζει με τη ζοφερή κατάσταση της χώρας.
Φάνηκε επίσης ικανός να δαμάσει την ακροδεξιά, αφού ο Εθνικός Συναγερμός συγκρατήθηκε από το να ανατρέψει άμεσα την κυβέρνησή του.
«Το φαινόμενο Μπαρνιέ ήταν πραγματικό», δήλωσε το ανώτερο στέλεχος του συντηρητικού κόμματος Πιέρ Ανρί Ντιμόντ, ο οποίος προέρχεται από το ίδιο κόμμα με τον πρωθυπουργό. «Ο κόσμος θέλει μια ανάσα από τον πολιτικό με το στενό κουστούμι του Μακρόν. Όταν ο Μπαρνιέ έγινε πρωθυπουργός, μπορούσες να δεις ξεκάθαρα τη διαφορά μεταξύ ενός εξαιρετικού κρατικού λειτουργού και ενός παιδιού», πρόσθεσε ο Ντιμόντ σε μια απαξιωτική αναφορά στον προκάτοχο του Μπαρνιέ, τον 35χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ.
Ήταν «φαινόμενο» μια ανοησία;
Αλλά βρίσκεται πλέον στο δρόμο της αποχώρησης και ορισμένοι λένε ότι η φήμη του ως υπερ-διαπραγματευτή μπορεί να ήταν, σύμφωνα με τα λόγια του Γκανζέρ, «ένα σωρό ανοησίες».
Ο Μπενζαμέν Μορέλ, διακεκριμένος συνταγματολόγος και πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Assas του Παρισιού, υποστήριξε ότι ο Μπαρνιέ χαράμισε την περίοδο του μέλιτος, καθώς δεν την χρησιμοποίησε για να διαπραγματευτεί με τέτοιο τρόπο με τη Λεπέν ώστε να της «χαρίσει την αίσθηση μιας ξεκάθαρη νίκης».
Εάν η θητεία του Μπαρνιέ λήξει, η κληρονομιά του θα αμαυρωθεί αναμφίβολα.
Πιθανότατα θα τον θυμούνται ως τον άνθρωπο που βοήθησε επιτυχώς να αποτραπεί η εξάπλωση του λαϊκισμού του Brexit σε όλη την Ευρώπη, μόνο και μόνο για να ηττηθεί από μία λαικίστρια στην πατρίδα του.
«Ο Μισέλ Μπαρνιέ παρουσιάστηκε ως ο μεγάλος Ευρωπαίος διαπραγματευτής», δήλωσε ο Μορέλ. «Αλλά ειλικρινά δεν έχω δει κανένα σημάδι αυτού».
Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο liveblog του naftemporiki.gr