Skip to main content

Νότια Κορέα: Οι μαρτυρίες Ελλήνων που ζουν στη χώρα – Οι δραματικές ώρες μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου

Η κάτοικος Σεούλ, Μαρία Αθανασοπούλου, μιλάει στο κανάλι της «Ν»

Αντιμέτωπος με οργισμένες διαδηλώσεις είναι σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ, μία ημέρα έπειτα από την ολιγόωρη επιβολή στρατιωτικού νόμου, που προκάλεσε σοκ στους πολίτες της χώρας.

Μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπλή World Pulse, η κάτοικος Σεούλ, Μαρία Αθανασοπούλου, περιέγραψε τις στιγμές μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. «Είχα γυρίσει στο σπίτι και ξαφνικά διαβάζω ότι ο πρόεδρος κήρυξε στρατιωτικό νόμο. Μου φάνηκε περίεργο, λέω κάτι λάθος κατάλαβα. Συνεχίζοντας να διαβάζω, βλέπω πως όντως το έκανε. Άρχισαν να μου στέλνουν μηνύματα φίλοι μου στη Σεούλ. Λίγο πανικοβληθήκαμε, δεν το περίμενε κανείς. Ούτε οι Κορεάτες το περίμεναν, ήταν κάτι πολύ ξαφνικό» σημείωσε.

Η κ. Αθανασοπούλου επεσήμανε πως «διαβάσαμε έπειτα από λίγο πως έχουν μπλοκάρει το κοινοβούλιο, δεν μπορούσε να μπει κανείς. Ωστόσο, πολύς κόσμος μαζεύτηκε έξω από το κοινοβούλιο και ήρθαν και από άλλες πόλεις». «Φάνηκε ότι πραγματικά έσπευσε ο κόσμος, γιατί η Κορέα έχει παρελθόν και με δικτατορία, με τον φόβο να μην επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο, έτρεξαν όλοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους» ανέφερε η κάτοικος της Σεούλ.

«Σήμερα ήταν σαν να μην είχε γίνει τίποτα»

Ερωτηθείσα για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Σεούλ, μία ημέρα μετά τα γεγονότα, δήλωσε ότι «όλα κύλησαν ομαλά. Σήμερα ήταν σαν να μην είχε γίνει τίποτα, όλα κυλούσαν φυσιολογικά, με μόνη διαφορά ότι τα ΜΜΕ είχαν συνεχείς ενημερώσεις για τις εξελίξεις». «Από ό,τι διαβάζω τώρα, υπάρχει πολύς κόσμος στο προεδρικό γραφείο και στο κοινοβούλιο, αλλά γενικά δεν υπήρξαν ιδιαίτερες αναταραχές, κύλησαν ομαλά τα πράγματα».

Η κ. Αθανασοπούλου ανέφερε ότι «από όσα έχω διαβάσει και ακούσει, η πλειονότητα θεωρεί πως ήταν μια σπασμωδική του προέδρου, λόγω του γεγονότος ότι η δημοτικότητά του πέφτει συνεχώς, ήταν πιθανότατα μια απεγνωσμένη προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία».

Διαβάστε ακόμη:

→ Νότια Κορέα: Ο υπουργός Άμυνας το πρώτο «θύμα» του πραξικοπήματος των 5 ωρών – Υπέβαλε παραίτηση

→ Νότια Κορέα: Από την Dior και τη χειραγώγηση μετοχών στο πραξικόπημα των 5 ωρών και τις μνήμες από τη σφαγή του 1980