Skip to main content

Νότια Κορέα: Αίρει τον στρατιωτικό νόμο ο Πρόεδρος Γιουν – Το χρονικό του φιάσκου

REUTERS/Kim Soo-hyeon

Σε παρωδία εξελίχθηκε η πραξικοπηματική απόπειρα επιβολής στρατιωτικού νόμου.

Υποκύπτοντας στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία που έκρινε άκυρη την απόφασή του, στην αποδοκιμασία εκ μέρους όλων των κομμάτων και στην κατακραυγή χιλιάδων διαδηλωτών, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-Γεολ, προχώρησε περί τις 9:30 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) στην άρση του στρατιωτικού νόμου.

Ο Γιουν διαβεβαίωσε ότι τα στρατεύματα αποσύρονται και ότι επίκειται συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ήταν η πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια της χώρας που η Νότια Κορέα βρέθηκε αντιμέτωπη με κατάσταση στρατιωτικού νόμου.

Δράστης της πρωτοφανούς απόφασης ο πρόεδρος της χώρας Γιουν Σουκ-Γεολ.

Η ανακοίνωσή του, έγινε με διάγγελμα στην κρατική τηλεόραση στις 23:00 τοπική ώρα. Μίλησε για ανάγκη εθνικής ασφάλειας και για απειλή προερχόμενη από τη Βόρεια Κορέα. Γρήγορα όμως άρχισε να γίνεται σαφές ότι ο Γιουν προχώρησε στην πρωτοφανή αυτή κίνηση ως απάντηση σε μια σειρά πολιτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει και αυτός και η σύζυγός του, κάποιες με οσμή σκανδάλου.

Η κίνησή του προκάλεσε άμεσες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το κοινοβούλιο, οι δε βουλευτές καταψήφισαν το μέτρο, το οποίο έκριναν παράνομο, λίγες ώρες μετά την επιβολή του.

Στις δηλώσεις του, και αφού αναφέρθηκε στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, ο Γιουν είπε ότι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο για να «συντρίψει τις αντικρατικές δυνάμεις που έχουν προκαλέσει τον όλεθρο».

Αυτομάτως στρατός και αστυνομία κύκλωναν το κοινοβούλιο, στην οροφή του οποίου εμφανίστηκαν επίσης και ελικόπτερα.

Υonhap via REUTERS

Ο στρατός εξέδωσε ανακοίνωση βάσει της οποίας όλες οι συγκεντρώσεις έξω από το κοινοβούλιο και κάθε πολιτική οργάνωση θα απαγορευθούν, ενώ οι δημοσιεύσεις στα μέσα ενημέρωσης θα τεθούν επίσης υπό τον έλεγχό του.

Η αντιπολίτευση της Νότιας Κορέας χαρακτήρισε αμέσως τη δήλωση του Γιουν παράνομη και αντισυνταγματική.

Ο αρχηγός του κόμματος του ίδιου του Γιουν, του συντηρητικού Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας, χαρακτήρισε επίσης την πράξη του «λανθασμένη κίνηση» και λίγο αργότερα του ζήτησε να άρει τον νόμο.

«Τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιώτες με όπλα και μαχαίρια θα κυβερνήσουν τη χώρα… Συμπολίτες μου, ελάτε στην Βουλή» , είπε από την πλευρά του ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λι Τζαε-Μιουνγκ καλώντας τους βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος να συγκεντρωθούν στο κοινοβούλιο για να καταψηφίσουν τη διακήρυξη

Εις απάντηση, εκατοντάδες διαδηλωτές έσπευσαν να συγκεντρωθούν έξω από το βαριά φρουρούμενο κοινοβούλιο. Το σύνθημα ήταν «Όχι στον στρατιωτικό νόμο! Όχι στρατιωτικός νόμος!».

Συμπλοκές χωρίς έκρηξη βίας

Δεν έλειψαν κάποιες συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στις πύλες του κοινοβουλίου. Όμως, παρά την έντονη στρατιωτική παρουσία, οι εντάσεις δεν κλιμακώθηκαν σε βία.

Αλλά και οι βουλευτές μπόρεσαν επίσης να περάσουν τα οδοφράγματα για να μπουν στις αίθουσες ψηφοφορίας.
Στη 01:00 τοπική ώρα Τετάρτης, το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας, με 190 από τα 300 μέλη του παρόντα, καταψήφισε το μέτρο. Η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου του Προέδρου Γιουν κρίθηκε άκυρη.

Τελευταία φορά που κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα ήταν το 1979, όταν ο επί σειρά ετών δικτάτορας της χώρας, Παρκ Τσουνγκ-χι, δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος.

Από το 1987 που η χώρα κατέστη κοινοβουλευτική δημοκρατία, ουδέποτε είχε γίνει χρησιμοποιηθεί ο νόμος.

«Πράκτορες του Κιμ»

Αλλά την Τρίτη, ο Γιουν «πάτησε αυτή τη σκανδάλη», καταφεύγοντας σε κορώνες ότι προσπαθούσε να σώσει τη Νότια Κορέα από τις «αντικρατικές δυνάμεις».

Ο Γιουν έχει υιοθετήσει μια αισθητά πιο σκληρή στάση έναντι της Βόρειας Κορέας από τους προκατόχους του. Κατηγόρησε μάλιστα την αντιπολίτευση ούτε λίγο ο΄τυτεως υποστηρικτές της Βόρειας Κορέας – χωρίς να δώσει κανένα στοιχείο.

Ο Γιουν ψηφίστηκε Πρόεδρος τον Μάιο του 2022, αλλά κατέληξε μισός πρόεδρος, όταν, τον Απρίλιο, η αντιπολίτευση κέρδισε σαρωτικά στις γενικές εκλογές της χώρας.

Η κυβέρνησή του έκτοτε δεν μπόρεσε να περάσει τα νομοσχέδια που ήθελε και αντ’ αυτού περιορίστηκε στο βέτο επί νομοσχεδίων που ψήφιζε η αντιπολίτευση.

Η Dior της Πρώτης Κυρίας

Το κύρος του στην πολιτική ζωή της χώρας κατακρημνίστηκε, όταν παρασύρθηκε στη δίνη σκανδάλων διαφθοράς – συμπεριλαμβανομένου ενός που αφορούσε την Πρώτη Κυρία και την τσάντα Dior που δέχθηκε και ενός ακόμη για χειραγώγηση μετοχών.

Μόλις τον περασμένο μήνα αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη στην εθνική τηλεόραση, υποσχόμενος τη σύσταση ενός γραφείου που θα επέβλεπε τα καθήκοντα της Πρώτης Κυρίας.

Όμως απέρριψε τη διεξαγωγή ευρύτερης έρευνας, την οποία ζητούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση κινείτο επίσης για να παραπέμψει μέλη του υπουργικού συμβουλίου και αρκετούς ανώτατους εισαγγελείς – συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της κυβερνητικής υπηρεσίας – για αποτυχία της έρευνας που αφορούσε την Πρώτη Κυρία.