Αντίκτυπο πολύ πέρα από τα σύνορά της, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσινγκτον, αναμένεται να έχει η πολιτική αστάθεια στην Νότια Κορέα μετά την αιφνίδια απόφαση του προέδρου της χώρας, Γιουν Σουκ Γιολ, να κηρύξει στρατιωτικό νόμο.
Νότια Κορέα και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν έχουν υπογράψει εδώ και δεκαετίες συμφωνία αμοιβαίας άμυνας που σημαίνει ότι και οι δύο πρέπει να συνδράμουν η μία την άλλη σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση.
Βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ βρίσκονται στη Νότια Κορέα. Μεταξύ αυτών, το στρατόπεδο Χάμφρεϊς, η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική εγκατάσταση εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών με προσωπικό πάνω από 41.000 μέλη, στρατιωτικούς και πολιτικούς υπαλλήλους, αλλά και τις οικογένειές τους.
Η τριάδα που στηρίζει τις ΗΠΑ
Μαζί με την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, οι οποίες επίσης έχουν συνάψει αμοιβαία συμφωνία άμυνας με τις ΗΠΑ, η Νότια Κορέα αποτελεί μέρος μιας τριάδας περιφερειακών δυνάμεων που έχουν συμβάλει στην ενίσχυση της αμερικανικής ισχύος τόσο στην Ασία όσο και στον Ειρηνικό εδώ και δεκαετίες.
Η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην κορεατική χερσόνησο είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή πιθανής επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα, καθώς το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν συνεχίζει να χτίζει το πυρηνικό του οπλοστάσιο.
Παράλληλα ενισχύει της αμερικανική παρουσία στην περιοχή έναντι της επιθετικότητας της Κίνας.
Αν και οι εντάσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας αυξομειώνονται τις τελευταίες δεκαετίες, η κατάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα τεταμένη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Γιουν, με τις δύο πλευρές να καταφεύγουν σε όλο και πιο απειλητική ρητορική και ενέργειες.