Την αστραπιαία επίθεση των ανταρτών που κατάφεραν να καταλάβουν μεγάλες περιοχές στη βόρεια Συρία από τις κυβερνητικές δυνάμεις, σχολίασε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η επίθεση των ανταρτών στη βόρεια Συρία έχει στόχο «να ανασχεδιάσει τον χάρτη» της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Συρίας.
Σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζεσκιάν, ο Άσαντ δήλωσε πως η «τρομοκρατική κλιμάκωση» έχει σκοπό «να προσπαθήσει να διαμελίσει την περιοχή, να διαλύσει τα κράτη της και να ανασχεδιάσει τον χάρτη της περιοχής σύμφωνα με τα συμφέροντα και τους σκοπούς της Αμερικής και της Δύσης».
Πώς η Συρία «εξόπλισε» τον Ερντογάν
Η σοκαριστική εισβολή των τζιχαντιστών και φατριών υποστηριζόμενων από την Τουρκία στο Χαλέπι αιφνιδίασε τους πάντες, αλλά ίσως θα έπρεπε να την περιμένουμε. Αποτελεί συνέχεια της πολιτικής, που έχει υιοθετήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εδώ και σχεδόν 10 χρόνια για το μέτωπο στη Συρία.
Από τον Αύγουστο του 2016 έως και τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία πραγματοποίησε τέσσερις μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία. Κάθε επιχείρηση έχει εξυπηρετήσει συγκεκριμένους στόχους και σχεδιάστηκε για να ανταποκρίνεται σε ταχέως μεταβαλλόμενα σενάρια στο έδαφος. Αλλά όλες είχαν έναν κοινό στόχο. «Στον πυρήνα του ο ακτιβισμός της τουρκικής κυβέρνησης στη Συρία καθοδηγείται από την εσωτερική πολιτική και έχει βοηθήσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να διατηρήσουν την εξουσία», όπως έχει εξηγήσει σε ανάλυσή του το Carnegie Europe.
Στο εσωτερικό, η Άγκυρα έχει χρησιμοποιήσει τη συριακή σύγκρουση ως πρόσχημα για να καταστείλει τα δικαιώματα των Κούρδων που ζουν στην Τουρκία και να περιορίσει την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση, εξασφαλίζοντας μια συνταγματική μεταρρύθμιση – ορόσημο το 2017. Οι διαδοχικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία βοήθησαν τον Ερντογάν να συνδεθεί με ολοένα και πιο εθνικιστικές εκλογικές περιφέρειες. Συνολικά, μετά και το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016, η πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης για τη Συρία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της αξιοπιστίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, επαναφέροντας παράλληλα την ισορροπία μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ισχύος.
Ο διακανονισμός με τη Ρωσία
Σε όρους εξωτερικής πολιτικής, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία οδήγησαν σε τεταμένες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ενώ θα μπορούσαν να έχουν τραυματίσει και τις σχέσεις με τη Ρωσία, αυτό τελικά δεν συνέβη. Η υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς τους Κούρδους της Συρίας εξόργισε την Άγκυρα σε βαθμό που οι ΗΠΑ μάλλον δεν κατάφεραν να προβλέψουν.
Το πιο ακανθώδες θέμα στη διμερή σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας – η απόφαση της Άγκυρας να αναπτύξει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 – σχετίζεται επίσης βαθιά με τη συριακή κρίση. Αυτή η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο μιας στρατηγικής αναδιάταξης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας που βοήθησε και τις δύο χώρες να επιδιώξουν τους αντικρουόμενους στόχους τους στη Συρία: την επιβίωση του καθεστώτος του Σύρου ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ για τη Μόσχα και την αποδυνάμωση των Κούρδων της Συρίας για την Άγκυρα. Αυτή η ισορροπία τώρα είναι εύθραυστη, αλλά μένει να φανεί εάν και πώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αντιδράσει.
Η Τουρκία αποκλείει οποιαδήποτε «ξένη παρέμβαση» στην επίθεση των ανταρτικών οργανώσεων στη Συρία
Παρά την στήριξη υποστήριξη οργανώσεων ανταρτών στη Συρία από την Τουρκία, η Άγκυρα απέρριψε σήμερα οποιαδήποτε «ξένη παρέμβαση» στην επίθεση που εξαπέλυσε την Τετάρτη συνασπισμός ανταρτικών οργανώσεων υπό την ηγεσία ισλαμιστών στον συριακό βορρά.
«Θα ήταν σφάλμα, σε αυτό το στάδιο, να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τα γεγονότα στη Συρία με μια οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα με τον Ιρανό ομόλογό του Αμπάς Αραγτσί.
Σύμφωνα με τον Φιντάν, «η απουσία διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση οδήγησε το πρόβλημα σε αυτό το σημείο». «Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν άλλη μια φορά ότι η Δαμασκός θα πρέπει να καταλήξει σε συμβιβασμό με τον ίδιο τον λαό της και τη νόμιμη αντιπολίτευση».
«Δεν θέλουμε ο εμφύλιος πόλεμος να ενταθεί περαιτέρω», σημείωσε επίσης ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο οποίος είχε ήδη δηλώσει χθες, Κυριακή, ότι η Άγκυρα υποστηρίζει τις προσπάθειες που αποσκοπούν στη «μείωση της έντασης» στη Συρία σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία αναδεικνύουν την ανάγκη για συμβιβασμό ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει σε έναν τέτοιο διάλογο αν χρειαστεί, πρόσθεσε εξάλλου ο Φιντάν.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε εξάλλου ότι η Άγκυρα συνεχίζει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ότι λαμβάνει προφυλάξεις έναντι οποιωνδήποτε πιθανών προβλημάτων προκύψουν από τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα αυτή.
Οι συνομιλίες του Ιράν με την Τουρκία ήταν «γρήγορες, άμεσες, φιλικές και εποικοδομητικές», δήλωσε από την πλευρά του ο Αραγτσί, προσθέτοντας ότι συζήτησε για τις “ανησυχίες που μοιράζεται” το Ιράν με την Τουρκία και ότι φυσικά υπάρχουν «διαφορές».
Ωστόσο η Τεχεράνη και η Άγκυρα συμφώνησαν ότι η Συρία δεν θα πρέπει να γίνει εστία για «τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.
Η Τεχεράνη θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη συριακή κυβέρνηση και τον στρατό, υπογράμμισε επίσης ο Αραγτσί, επισημαίνοντας ότι θα ήταν λάθος να παραβλεφθούν οι «αποσταθεροποιητικές» ενέργειες του Ισραήλ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας.
Διαβάστε ακόμη:
→ Πώς η Συρία «εξόπλισε» τον Ερντογάν: Η τακτική του, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και στο βάθος Πούτιν
→ Συρία: Η Τουρκία αποκλείει οποιαδήποτε «ξένη παρέμβαση» στην επίθεση των ανταρτικών οργανώσεων