Skip to main content

Γαλλία: «Θα βυθίσω την κυβέρνηση», διαμηνύει ο Μπαρντελά – Κρίσιμη ημέρα μετά το τελεσίγραφο Λε Πεν για τον προϋπολογισμό

EUROPEAN UNION/ Jan VAN DE VEL

Θα επιβιώσει η κυβέρνηση Μπαρνιέ;

Από μια κλωστή κρέμεται η επιβίωση της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ στη Γαλλία. Αφού έπεισε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αύξηση των φόρων ηλεκτρικής ενέργειας και να μειώσει την κρατική ιατρική βοήθεια για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, το RN των Λε Πεν και Μπαρντελά ζητά νέες παραχωρήσεις, κυρίως όσον αφορά την αναπροσαρμογή των συντάξεων και την αντιστροφή της μείωσης της επιστροφής ορισμένων φαρμάκων.

«Ο προϋπολογισμός που παρουσίασε η κυβέρνηση είναι ένας προϋπολογισμός τιμωρίας που θα αποδυναμώσει την αγοραστική δύναμη των πιο ταπεινών. Προσπαθήσαμε μέχρι την τελευταία στιγμή να προτείνουμε μέτρα κοινής λογικής. Όσο ο Μισέλ Μπαρνιέ συνεχίζει την πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν, το RN προφανώς θα κατακρίνει αυτή την κυβέρνηση (…) εκτός αν γίνει ένα θαύμα της τελευταίας στιγμής, αν ο Μισέλ Μπαρνιέ αλλάξει γνώμη πριν από τις 15.00», δήλωσε ο πρόεδρος του RN στο RTL σήμερα Δευτέρα το πρωί. Αλλά «υπάρχει μικρή ελπίδα ότι θα συγκινηθεί», πρόσθεσε ο Ζορντάν Μπαρντελά.

Τη Δευτέρα, η γαλλική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει για τον εξαιρετικά ευαίσθητο προϋπολογισμό της κοινωνικής ασφάλισης, με το ενδεχόμενο χρήσης του άρθρου 49:3 και ήδη την προοπτική πρότασης μομφής από την Αριστερά και το Rassemblement national.

Το κείμενο αυτό, το PLFSS (νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης), αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού μεταξύ μιας επιτροπής γερουσιαστών και βουλευτών, θα εξεταστεί από τις 3 το απόγευμα. Ως έχει, είναι απίθανο να ψηφιστεί είτε από την αριστερά είτε από την άκρα δεξιά σε μια διαιρεμένη Βουλή.

Χωρίς πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε επομένως να επικαλεστεί το άρθρο 49.3 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει την έγκριση ενός κειμένου χωρίς ψηφοφορία. Τότε θα ήταν εκτεθειμένος σε πρόταση μομφής, η οποία θα μπορούσε να εξεταστεί ήδη από την Τετάρτη.

Εάν η Αριστερά και το Rassemblement National, η μεγαλύτερη ομάδα στη Συνέλευση, ενώσουν τις ψήφους τους, η κυβέρνηση θα πέσει. Αυτό θα ήταν το πρώτο μετά την πτώση της κυβέρνησης του Ζορζ Πομπιντού το 1962. Η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα γίνει τότε η συντομότερη στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας