Τα δυο κεντροδεξιά κόμματα της Ιρλανδίας, το Fianna Fáil και το Fine Gael, φαίνεται πως θα παραμείνουν στην εξουσία στην Ιρλανδία μετά τις βουλευτικές εκλογές της Παρασκευής, αν και υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για μια κυβέρνηση συνασπισμού.
Από τις 153 έδρες που έχουν καταμετρηθεί μέχρι τώρα (επί συνόλου 174 της Dáil, της ιρλανδικής κάτω Βουλής), το Fianna Fáil του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Μίχολ Μάρτιν εξασφαλίζει τις 40 και το Fine Gael του πρωθυπουργού Σάιμον Χάρις 33.
Το εθνικιστικό κεντροαριστερό κόμμα Sinn Féin, υπό τη Μέρι Λου Μακντόναλντ, που κατατασσόταν πρώτο σε ποσοστό ψήφων αλλά με βραχεία κεφαλή με βάση τα exit polls, ενδέχεται να είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη, με 34 έδρες ως αυτό το στάδιο.
Σε ιστορικό χαμηλό η συμμετοχή
Η συμμετοχή έπεσε σε ιστορικό χαμηλό (59,7%), επίπεδο που είχε να καταγραφεί από το 1923, δυο χρόνια αφού απέκτησε την ανεξαρτησία της η χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με ιρλανδικά ΜΜΕ.
Εξαιτίας των περιπλοκοτήτων του εκλογικού συστήματος στην Ιρλανδία, τα τελικά αποτελέσματα δεν θα είναι γνωστά παρά αφού περάσουν αρκετές ημέρες. Πάντως με βάση όσα είναι ήδη γνωστά, φαντάζει ολοένα πιο σίγουρος ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης γύρω από τα δυο κόμματα της κεντροδεξιάς.
Οποιαδήποτε κυβερνητική παράταξη ή συμμαχία χρειάζεται 88 έδρες για να έχει εξασφαλισμένη τη στήριξη της Βουλής, με άλλα λόγια τα δυο κόμματα πρέπει να αναζητήσουν εταίρο ή εταίρους που θα τους καλύψουν ως και 15.
«Το κέντρο κράτησε», είπε με ικανοποίηση χθες Κυριακή ο Πάσκαλ Ντόναχιου, του Fine Gael, που διατήρησε την έδρα του. «Αλλά έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε», πρόσθεσε.
Προκλήσεις
Η μελλοντική κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις που βιώνει η Ιρλανδία των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων. Παρά την οικονομική ευημερία της, που βασίζεται κυρίως στη χαμηλή φορολογία της η οποία προσελκύει ξένους επενδυτές, η χώρα βιώνει κρίση στέγασης και κόστους ζωής. Η μετανάστευση απασχόλησε επίσης πολύ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Και τα δυο κόμματα της κεντροδεξιάς απέκλεισαν ήδη πριν από τις εκλογές κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το Sinn Féin, τον άλλοτε πολιτικό βραχίονα του ένοπλου κινήματος IRA, που πολεμούσε εναντίον των Βρετανών στη Βόρεια Ιρλανδία για δεκαετίες, ως τη συμφωνία ειρήνης του 1998.
Στις προηγούμενες εκλογές, το 2020, το Sinn Féin εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους, αλλά δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβερνητική συμμαχία.
Το Fianna Fáil και το Fine Gael εναλλάσσονται στην εξουσία από το 1921. Όποιο από τα δύο εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο θα ορίσει λογικά τον επόμενο πρωθυπουργό. Τον θώκο καταλαμβάνει από τον Απρίλιο ο κ. Χάρις.
Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, ο κ. Μάρτιν, που επανεξελέγη στο Κορκ, θέλει πάντως η συζήτηση για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης να αρχίσει αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και είναι γνωστή η κατανομή των εδρών.
Ο επόμενος πρωθυπουργός αναμένεται πως θα αναλάβει από τη 18η Δεκεμβρίου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ