Πληροφορίες για εισβολή ανταρτών στο προεδρικό μέγαρο του Μπασάρ αλ Άσαντ, μετέδωσαν αραβικά μέσα ενημέρωσης, μετά τη ραγδαία προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ στο Χαλέπι, το Σάββατο.
Βίντεο που κυκλοφόρησε στο X, υποτίθεται ότι δείχνει την εισβολή, αλλά η γνησιότητά του δεν έχει επιβεβαιωθεί. Καμία ανεξάρτητη πηγή δεν έχει επιβεβαιώσει την είδηση. Να σημειώσουμε άλλωστε πως και χθες, Σάββατο, διέρρευσαν φήμες για απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Άσαντ από στοιχεία του στρατού, οι οποίες επίσης δεν επιβεβαιώθηκαν.
من داخل غرفة بشار الأسد.. الثوار في داخل قصر الضيافة الخاصة بالرئاسة السورية و ضيوف الشرف في حلب pic.twitter.com/3506VOrP2g
— omar elfatairy (@OElfatairy) December 1, 2024
Ο απόλυτος αιφνιδιασμός
Ο ηγέτης της Συρίας βίωσε τον απόλυτο αιφνιδιασμό όταν είδε τζιχαντιστές, υποστηριζόμενους από την Τουρκία, να μπαίνουν στο Χαλέπι.
Ένας νέος συνασπισμός ανταρτών, η «Διοίκηση Στρατιωτικών Επιχειρήσεων», εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση καταλαμβάνοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Είναι η πρώτη φορά που οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν καταλάβει εδάφη στο Χαλέπι από το 2016, αναζωπυρώνοντας έναν εμφύλιο πόλεμο που δεν έληξε ποτέ επίσημα.
Η επίθεση ξεκίνησε την Τετάρτη, από χωριά έξω από το Χαλέπι συναντώντας μικρή αντίσταση
Οι μαχητές λένε ότι επιδιώκουν να απελευθερώσουν τα κατεχόμενα εδάφη και απαντούν στις εντεινόμενες επιθέσεις από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τις φιλοϊρανικές ομάδες πολιτοφυλακής. Οι αντάρτες μπορεί να επιδιώκουν να επωφεληθούν από μια αποδυναμωμένη κυβέρνηση της οποίας οι βασικοί σύμμαχοι είναι πολύ απασχολημένοι με άλλες συγκρούσεις. Η Ρωσία έχει την Ουκρανία. Ιράν και Χεζμπολάχ έχουν το Ισραήλ.
Σε απάντηση στην προέλαση των ανταρτών, η ρωσική και η συριακή αεροπορία εξαπέλυσαν αεροπορική επίθεση στις επαρχίες Χαλέπι και Ιντλίμπ.
Διαβάστε ακόμη:
53 χρόνια στην εξουσία – Πόσο ακόμη;
Η δυναστεία του Άσαντ βρίσκεται στην εξουσία για 53 χρόνια, από το 1971. Μπορεί η επιβίωσή της να είναι αιώνια; Η ενδημική διαφθορά και η κακοδιαχείριση ήταν βάρος για την οικονομία ακόμη και πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος το 2011. Από τότε, η ζωή για τον μέσο Σύρο πολίτη έχει πάει από το κακό στο χειρότερο. Ο πόλεμος άφησε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, ενώ εκατομμύρια άλλοι είτε εκτοπίστηκαν εσωτερικά για να οδηγηθούν στην εξορία.
Επανειλημμένα από το 1971, η δυναστεία Άσαντ έχει επιβιώσει από εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις. «Ωστόσο, τίποτα, ούτε καθεστώτα, ούτε ηγέτες, δεν διαρκεί για πάντα. Όλα κάποτε τελειώνουν», σχολιάζει το CNN.