Skip to main content

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζουν τον πληθυσμό για πόλεμο με τη Ρωσία

Μήπως οι χώρες της βόρειας Ευρώπης υπερβάλλουν; Μήπως καλλιεργούν σκόπιμα μία υστερία;

Το Βερολίνο κατασκευάζει πυρηνικά καταφύγια, η Νορβηγία συγκεντρώνει δισκία ιωδίου κατά της ραδιενεργούς ακτινοβολίας. Στη Φινλανδία υπάρχει επίσης ο ιστότοπος 72tuntia.fi, ο οποίος συμβουλεύει τους πολίτες πώς θα μπορέσουν να επιβιώσουν για 72 ώρες αν ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος.

Η  Σουηδία ετοίμασε ένα φυλλάδιο 32 σελίδων με τίτλο «Αν έρθει μια κρίση ή πόλεμος», ενημερώνοντας τους πολίτες τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης. Το φυλλάδιο τυπώθηκε σε 5,2 εκατομμύρια αντίτυπα -ένα αντίτυπο για κάθε 2 κατοίκους-και διατίθεται επίσης διαδικτυακά στα αραβικά, στα φαρσί, στα ουκρανικά, στα πολωνικά, τα Σομαλικά και τα  Φινλανδικά.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πόλεμο », δήλωσε χωρίς περιστροφές, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους στο δημόσιο κανάλι ZDF . Κάλεσε τους συμπατριώτες του για αλλαγή νοοτροπίας, λέγοντας ότι «πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει απειλή πολέμου στην Ευρώπη» .

Στη Γερμανία, ο στρατός έχει αναλάβει να ενημερώσει τις επιχειρήσεις για τους γεωπολιτικούς κινδύνους που επιβαρύνουν την Ευρώπη από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ονομάζεται «Operationsplan Deutschland» , η πρωτοβουλία βασίζεται σε διάφορα πιθανά γεωπολιτικά σενάρια, τα οποία θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τα «ρωσικά πολεμικά γυμνάσια με αποτρεπτικό στόχο στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ».

Καταφύγια στο μετρό

Αλλά το Βερολίνο δεν περιορίζεται σε μπροσούρες. Μετά τη διάλυση των δομών του Ψυχρού Πολέμου, η Γερμανία συνειδητοποίησε ότι είχε μόνο 600 καταφύγια, ικανά να φιλοξενήσουν μόλις 480.000 πολίτες, σε ένα σύνολο 84 εκατομμυρίων.

Και έτσι, η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξοπλίσει με τα αναγκαία μέσα, σταθμούς του μετρό , υπόγεια δημόσιων κτιρίων , αλλά και ιδιωτικά κελάρια ή γκαράζ . Όπως έχει ήδη κάνει η Πολωνία .

Σύμφωνα με την Frankfuerter Allgemeine Zeitung (Faz), το σχέδιο της Bundeswehr προς τις γερμανικές εταιρείες, περιγράφει τον ρόλο του βιομηχανικού μηχανισμού και των επιχειρήσεων .

Σε μια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό Επιμελητήριο   του Αμβούργου, ο αντισυνταγματάρχης Γιερν Πλίτσκε έδωσε συγκεκριμένες συμβουλές, αναφερόμενος σε υπερπτήσεις με drone και απόπειρες κατασκοπείας, ανακαλύψεις κρυφών όπλων και σχέδια δολοφονίας κορυφαίων μάνατζερ, δολιοφθορές και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, που μπορούν να παρατηρηθούν «σε καθημερινή βάση και με αυξανόμενη συχνότητα».

Η πρώτη έκδοση του εγγράφου στρατηγικής είναι 1.000 σελίδες και οι λεπτομέρειες είναι μυστικές. Σύμφωνα με την FAZ, το έγγραφο  απαριθμεί όλα τα κτίρια και τις υποδομές που πρέπει να προστατεύονται για λόγους ασφαλείας ή στρατηγικούς στόχους. Περιέχει επίσης λεπτομερή σχέδια για το πώς να προχωρήσει  η Γερμανία σε περίπτωση άμυνας, καθώς η χώρα θα γινόταν ο κόμβος όπου δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες συμμαχικοί στρατιώτες θα έρεαν με όπλα, οχήματα και προμήθειες, Κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ του «πρώτου» Ψυχρού Πολέμου.

Καλλιέργεια υστερίας;

Μήπως οι χώρες της βόρειας Ευρώπης υπερβάλλουν; Καλλιεργώντας μια υστερία στους πληθυσμούς που άλλωστε βολεύει και τις κάθε λογής κυβερνήσεις για να αποδίδουν στις επιπτώσεις του πολέμου τις δικές τους αποτυχίες στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, της ακρίβειας και της φτώχειας;

Ο επικεφαλής της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας BND, Μπρούνο Καλ υποστήριξε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Bundestag ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση εναντίον ορισμένων χωρών του ΝΑΤΟ μέχρι το 2030! «Η Μόσχα μπαίνει στον πειρασμό να προσπαθήσει να αποδείξει ότι η Ατλαντική Συμμαχία δεν θα ενεργοποιήσει τη ρήτρα κοινής άμυνας , το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ».,τόνισε ο Γερμανός αρχικατάσκοπος. Και έτσι η Βόρεια Ευρώπη αρχίζει να προετοιμάζεται για πόλεμο…

Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη έχουν ξεκινήσει -ή επανενεργοποίησαν- εκστρατείες ευαισθητοποίησης με στόχο την προετοιμασία των πληθυσμών τους για έναν πιθανό πόλεμο. Πώς να αντιδράσουν οι πολίτες, τι εξοπλισμό να διαθέτουν για την κρίσιμη ώρα, πού να πάνε;

Το Σουηδικό φυλλάδιο στον πληθυσμό ξεκινά εξηγώντας ότι «οι ένοπλες συγκρούσεις έφτασαν στη δική μας γωνιά του κόσμου» και ότι σε περίπτωση επίθεσης «κάθε πολίτης πρέπει να κάνει το καθήκον του για να υπερασπιστεί τη σουηδική ανεξαρτησία και τη δημοκρατία μας». Ο οδηγός συνιστά στους πολίτες να αποθηκεύουν τρόφιμα για μια εβδομάδα, ειδικά νερό, και εξηγεί ποια είναι τα συστήματα συναγερμού, πού βρίσκονται τα καταφύγια αεροπορικών επιδρομών και πώς να αμυνθούν από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο . «Σε περιόδους κρίσης ή πολέμου – διαβάζουμε στο κεφάλαιο αφιερωμένο στην οργάνωση του σπιτιού – πρέπει όλοι να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Προετοιμαστείτε εκ των προτέρων, για να μην χρειαστεί να βιαστείτε όταν συμβαίνει κάτι σοβαρό».

«Τρία λίτρα νερό την ημέρα»

Το Σουηδικό φυλλάδιο ενημερώνει τους πολίτες ότι πρέπει να ετοιμάσουν μια παροχή νερού, να θυμούνται ότι χρειάζονται  τουλάχιστον 3 λίτρα την ημέρα για πόσιμο και άλλες ανάγκες. «Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να οργανωθούμε -και σε συνεργασία με τους γείτονες- με προμήθειες άφθαρτων και θρεπτικών τροφίμων, κουβέρτες, υπνόσακους και άλλα εναλλακτικά μέσα παραγωγής θερμότητας λόγω ενεργειακής διακοπής ή σπασμένων παραθύρων και θυρών».

«Είναι απαραίτητο να υπάρχουν εναλλακτικές επικοινωνίες όπως ραδιόφωνα με μπαταρία και power bank για κινητά τηλέφωνα σε περίπτωση που δεν υπάρχει ρεύμα, ένα χάρτινο ημερολόγιο με τους πιο σημαντικούς αριθμούς τηλεφώνου σε περίπτωση που σβήσει το smartphone, μετρητά, κουτί πρώτων βοηθειών».

Οδηγός επιβίωσης

Οι πιο εκτεθειμένοι είναι πιθανώς οι Φινλανδοί, οι οποίοι εκτός από το ότι μόλις εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ, έχουν πάνω από 1300 χιλιόμετρα συνόρων με τη Ρωσία . Μισό εκατομμύριο πολίτες έχουν ήδη «κατεβάσει» από το διαδίκτυο έναν οδηγό επιβίωσης: Έχει τίτλο: «Προετοιμασία για κρίσεις» και προβλέπει επίσης «μακροπρόθεσμες στρατιωτικές συγκρούσεις».

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία φαίνεται ότι ξύπνησε απότομα στους Φινλανδούς αναμνήσεις που δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστες, όπως η επίθεση του Στάλιν κατά της Φινλανδίας το 1940.

Το Νορβηγικό Τμήμα Πολιτικής Άμυνας, έχει ήδη διανείμει τον οδηγό του σε όλες τις οικογένειες, δηλώνοντας ότι «ζούμε σε έναν όλο και πιο ταραγμένο κόσμο» που βασανίζεται από την κλιματική αλλαγή και, στη χειρότερη περίπτωση, από «πράξεις πολέμου».
Η συμβουλή επίσης στους πολίτες σε αυτή την περίπτωση είναι να συσσωρεύουν μη ευπαθή τρόφιμα για τουλάχιστον μια εβδομάδα : κράκερ ή μπισκότα, κονσέρβες οσπρίων, αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτα, μέλι, μπισκότα και ξηρούς καρπούς. Χωρίς να ξεχνούν τα  φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών δισκίων ιωδίου σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης .

Στη «μάχη» και η Κομισιόν

Το θέμα βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πρόσφατα δημοσίευσε ένα έγγραφο, που συνέταξε ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι ΝΙνίστο ,στο οποίο συνιστάται να λαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση του στρατού, του συστήματος πληροφοριών και του κοινωνικού μηχανισμού, σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης με τους Ρώσους.

«Η κατάσταση της ασφάλειας είναι σοβαρή και όλοι πρέπει να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κρίσεις και τελικά πόλεμο», λέει ο Μίκαελ Φριζέλι, διευθυντής της Σουηδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης.

Ο πρώην αρχιστράτηγος των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων, Μίκαελ Μπάιντεν, σήμανε επίσης συναγερμό καλώντας τον πληθυσμό να «προετοιμαστεί διανοητικά για πόλεμο…Αν η Σουηδία δεχθεί επίθεση, δεν θα παραδοθούμε ποτέ. Όλες οι πληροφορίες για παράδοση είναι ψευδείς, να μην πιστέψουμε την παραπληροφόρηση του εχθρού».