Ανοικτός, για πρώτη φορά με τόσο εμφατικό τρόπο, στο ενδεχόμενο συμφωνίας με τη Ρωσία για κατάπαυση πυρός εμφανίστηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένκσι.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος κάνει για πρώτη φορά λόγο για τερματισμό της «θερμής φάσης του πολέμου», υπό τον όρο η ελεύθερη ουκρανική επικράτεια να τεθεί «υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ».
Σε συνέντευξη που παρεχώρησε προς τον επικεφαλής ανταποκριτή του Sky News, Στιούαρτ Ράμσεϊ, ο Ουκρανός πρόεδρος κλήθηκε να τοποθετηθεί σε δημοσιεύματα βάσει των οποίων ένα από τα σχέδια του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τερματισμό του πολέμου μπορεί να περιλαμβάνει την υποχρέωση του Κιέβου να παραχωρήσει, τελικά, στη Ρωσία, τη γη που έχει καταλάβει η Μόσχα, ως αντάλλαγμα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Ζελένσκι απαντά ότι (για να γίνει αυτό) θα πρέπει να προσφερθεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ των μη κατεχόμενων τμημάτων της χώρας προκειμένου να τερματιστεί η «θερμή φάση του πολέμου», εφόσον όμως αυτή καθ’ αυτή η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ αναγνωρίζει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας.
O Ζελένσκι φαίνεται να αποδέχεται, σχολιάζει το Sky News, ότι τα κατεχόμενα, ανατολικά τμήματα της χώρας θα μείνουν, επί του παρόντος, εκτός μιας τέτοιας συμφωνίας.
❗️❗️I am ready to stop the war in exchange for NATO membership, even if the Russian Federation does not immediately return our captured territories, – Sky news citing Zelensky’s words.
According to the publication, NATO membership should be offered to the unoccupied territories… pic.twitter.com/sUhcMxCuXG
— MilitaryNewsUA (@front_ukrainian) November 29, 2024
«Εάν θέλουμε να σταματήσουμε την θερμή φάση του πολέμου, πρέπει να βάλουμε κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, την επικράτεια της Ουκρανίας επί της οποίας διατηρούμε τον έλεγχο», είπε ο Ζελένσκι.
«Πρέπει να το κάνουμε γρήγορα. Και μετά, την κατεχόμενη περιοχή της Ουκρανίας, η Ουκρανία μπορεί να την πάρει πίσω διά της διπλωματίας».
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός απαιτείται προκειμένου να δώσεις εγγυήσεις ότι ο Πούτιν δεν θα επιστρέψει» για να καταλάβει περισσότερο ουκρανικό έδαφος.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Ζελένσκι πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει «αμέσως» να καλύψει το τμήμα της Ουκρανίας που παραμένει υπό τον έλεγχο του Κιέβου».
«Πρέπει να συνεργαστούμε με τον νέο πρόεδρο»
Στην πρώτη συνέντευξή του σε βρετανικά μέσα μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ, ο Ζελένσκι ρωτήθηκε ακόμη τι πιστεύει για τον Ντ. Τραμπ, απαντώντας ότι «πρέπει να συνεργαστούμε με τον νέο πρόεδρο» για να «έχουμε τον ισχυρότερο υποστηρικτή».
«Θέλω να συνεργαστώ απευθείας μαζί του γιατί υπάρχουν διαφορετικές φωνές γύρω του. Και γι’ αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να καταστρέψει την επικοινωνία μας», είπε.
Κάτι τέτοιο «δεν θα είναι χρήσιμο, και θα είναι καταστροφικό. Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε το νέο μοντέλο. Θέλω να μοιραστώ μαζί του ιδέες και θέλω να ακούσω από αυτόν».
Ερωτηθείς αν έχει μιλήσει με τον κ. Τραμπ, ο Ζελένσκι είπε ότι είχαν μιλήσει τον Σεπτέμβριο όταν ήταν στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας: «Είχαμε μια συζήτηση. Ήταν πολύ θερμή και εποικοδομητική… Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση και ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Τώρα πρέπει να προετοιμάσουμε κάποιες συναντήσεις».
Πρώτη φορά
Είναι η πρώτη φορά που ο Ζελένσκι υπαινίσσεται μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα περιλαμβάνει ρωσικό έλεγχο επί ουκρανικού εδάφους.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο Ζελένσκι ουδέποτε είχε πει ότι θα παραχωρούσε οποιοδήποτε κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία κατέλαβε τον Φεβρουάριο του 2014 και προσάρτησε, επίσημα, τον επόμενο μήνα.
Η πιο «τολμηρή» θέση που είχε διατυπώσει στο παρελθόν ήταν όταν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον Monde τον περασμένο Ιούλιο, πρότεινε ότι τα κατεχόμενα εδάφη θα μπορούσαν να ενταχθούν στη Ρωσία εάν αυτό ψηφιζόταν σε ένα ελεύθερο και δίκαιο δημοψήφισμα.
Ωστόσο, τότε είχε προσθέσει ότι το Κίεβο θα πρέπει να έχει ξανά την περιοχή υπό τον έλεγχό του προκειμένου να διεξαχθεί μια τέτοια ψηφοφορία.
Περίπου το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας παραμένει υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.