Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαδοχή του όρισε με διάταγμά του ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, αποκλείοντας de facto τη Χαμάς από την εξουσία τη μεταβατική περίοδο.
Βάσει της παλαιστινιακής νομοθεσίας, ο πρόεδρος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου (ΠΝΣ, το κοινοβούλιο) θα αναλάμβανε τα ηνία της Παλαιστινιακής Αρχής αν προέκυπτε κενό εξουσίας.
Ωστόσο το ΠΝΣ, στο οποίο πλειοψηφία είχε η Χαμάς, δεν υπάρχει πλέον: ο Αμπάς το διέλυσε επίσημα το 2018, έπειτα από μια δεκαετία και πλέον εντάσεων ανάμεσα στη Φάταχ, το κόμμα του, και τη Χαμάς, που εκδίωξε την Παλαιστινιακή Αρχή από την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007.
Ο 89χρονος Αμπάς που κρατά την εξουσία χωρίς ποτέ να έχει δοκιμαστεί σε εκλογές μετά τη θεωρητική λήξη της θητείας του στην προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής τον Δεκέμβριο του 2009, μέχρι σήμερα αντιστάθηκε σε όλες τις πιέσεις που του ασκήθηκαν να ονομάσει δελφίνο ή αντιπρόεδρο.
Τι προβλέπει το διάταγμα
Το εκτελεστικό διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη προβλέπει ότι «αν η θέση του προέδρου της (παλαιστινιακής) Εθνικής Αρχής μείνει κενή, απόντος Νομοθετικού Συμβουλίου, την αναλαμβάνει προσωρινά ο πρόεδρος του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου (ΠΕΣ)».
Το ΠΕΣ είναι το κοινοβούλιο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), που έχει πάνω από 700 μέλη από τα παλαιστινιακά εδάφη και το εξωτερικό.
Η Χαμάς, που δεν ανήκει στην ΟΑΠ, δεν αντιπροσωπεύεται σ’ αυτό. Τα μέλη του ΠΕΣ δεν εκλέγονται, αλλά ονομάζονται· ο νυν επικεφαλής του, Ράουαχι Φατού είναι στενός συνεργάτης του Μαχμούντ Αμπάς, μέλος της Φάταχ, μάλλον άγνωστος στα παλαιστινιακά εδάφη και διεθνώς.
Το διάταγμα του Αμπάς προβλέπει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών εντός 90 ημερών το μέγιστο. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί, μόνο μια φορά, σε περίπτωση «ανωτέρας βίας», σύμφωνα με το κείμενο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP