Skip to main content

Μια πρωτεύουσα σε λοκντάουν, αποκλεισμός του διαδικτύου και συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία – Τι συμβαίνει στο Πακιστάν;

REUTERS/Stringer

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας

Χιλιάδες υποστηρικτές του φυλακισμένου πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Ιμράν Χαν έσπασαν την Τρίτη τα οδοφράγματα γύρω από την πρωτεύουσα και πραγματοποίησαν πορεία στο Ισλαμαμπάντ, συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας και απαίτησαν την απελευθέρωσή του.

Οι αρχές επέβαλαν λοκντάουν στη χώρα, μπλακ άουτ στο διαδίκτυο και απέκλεισαν μεγάλους δρόμους που οδηγούν στην πρωτεύουσα για να εμποδίσουν την είσοδο διαδηλωτών, αφού ο Χαν κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν στο κοινοβούλιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Mohsin Naqvi δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι διαδηλωτές μπορούν να παραμείνουν στα περίχωρα του Ισλαμαμπάντ, αλλά απείλησε με ακραία μέτρα αν εισέλθουν στην πόλη.

Οι τελευταίες διαμαρτυρίες ήρθαν καθώς το Ισλαμαμπάντ ενίσχυσε την ασφάλεια για την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος έφτασε στην πρωτεύουσα τη Δευτέρα για τριήμερες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ.

Τι συμβαίνει

Μια αυτοκινητοπομπή οχημάτων που μετέφερε διαδηλωτές ξεκίνησε από την πόλη Πεσαβάρ την Κυριακή ως μέρος μιας «μεγάλης πορείας» με στόχο να φτάσει στην πρωτεύουσα, που απέχει περίπου 180 χιλιόμετρα.

Με επικεφαλής τη σύζυγο του Χαν, Μπούσρα Μπίμπι, και τον Αλί Αμίν Γκανταπούρ, επικεφαλής υπουργό στη βορειοδυτική επαρχία Χάιμπερ Παχτούνκουα -όπου το κόμμα του Χαν παραμένει στην εξουσία- οι διαδηλωτές σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία στο D-Chowk, μια μεγάλη πλατεία κοντά στο κοινοβούλιο της χώρας.

REUTERS/Waseem Khan

Οι διαδηλωτές έφτασαν στα περίχωρα του Ισλαμαμπάντ τη Δευτέρα, αψηφώντας ένα διήμερο αποκλεισμό από τα μέτρα ασφαλείας και την απαγόρευση των συγκεντρώσεων. Στην πορεία, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος και απέκλεισε δρόμους με κοντέινερ για να τους εμποδίσει να περάσουν. Βίντεο έδειξε ένα αστυνομικό φυλάκιο να φλέγεται και αρκετές φωτιές στον αυτοκινητόδρομο. Το Reuters ανέφερε ότι 22 αστυνομικά οχήματα πυρπολήθηκαν λίγο έξω από το Ισλαμαμπάντ και σε άλλα σημεία της επαρχίας Παντζάμπ. Τουλάχιστον ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και αρκετοί αστυνομικοί και διαδηλωτές τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, σύμφωνα με τις αρχές. Γιατροί του Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών του Πακιστάν δήλωσαν στο CNN ότι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων τέσσερις αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και ένας πολίτης. Πολλές πηγές δήλωσαν στο CNN ότι ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Μέχρι το πρωί της Τρίτης, οι διαδηλωτές είχαν ξεπεράσει τα όρια της πόλης και ένα μεγάλο πλήθος περνούσε από το Zero Point, έναν κόμβο αρκετά μέσα στην πόλη. Η αυτοκινητοπομπή στη συνέχεια κινήθηκε προς την Μπλε Περιοχή, την επιχειρηματική και εμπορική συνοικία του Ισλαμαμπάντ, πριν φτάσει στο D-Chowk.

REUTERS/Akhtar Soomro

Στρατιώτες διακρίνονταν έξω από βασικά κυβερνητικά κτίρια στο Ισλαμαμπάντ, όπως το κοινοβούλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο και η Γραμματεία. Μέχρι το βράδυ της Τρίτης τοπική ώρα, το D-Chowk ήταν και πάλι άδειο από διαδηλωτές. Σε ανάρτησή του στο X, ο Χαν προέτρεψε τους υποστηρικτές του να «αγωνιστούν μέχρι τέλους», ενθαρρύνοντας όσους δεν βρίσκονταν στην πλατεία να κατευθυνθούν προς αυτήν. «Το μήνυμά μου προς την ομάδα μου είναι να αγωνιστείτε μέχρι τέλους. Δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X. Ο Χαν είπε ότι οι διαδηλωτές «υπερασπίστηκαν τα δικαιώματά τους, συμμετείχαν σε ειρηνικές διαμαρτυρίες και στάθηκαν σταθεροί για τα αιτήματά τους και την πραγματική ελευθερία απέναντι στη μαφία που επιβλήθηκε στη χώρα».

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Mohsin Naqvi χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις πηγή ντροπής για το Πακιστάν, μετέδωσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Radio Pakistan, ενώ ο υπουργός Πληροφοριών και Ραδιοτηλεόρασης, Attaullah Tarar, ισχυρίστηκε ότι το κόμμα Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) του Khan έφερε μισθωμένους διαδηλωτές.

Θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις;

Ο Naqvi, υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν υποστεί τραύματα από σφαίρες, αλλά η αστυνομία «δείχνει αυτοσυγκράτηση» με τους διαδηλωτές.

Προειδοποίησε ότι αν οι διαδηλωτές ξεπερνούσαν τα όρια, οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν εξουσιοδοτηθεί να ανταποδώσουν τα πυρά και θα μπορούσε να λάβει επιπλέον μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας ή της ανάπτυξης του στρατού.

«Οι στρατιώτες θα μπορούσαν να ανοίξουν πυρ και μετά από πέντε λεπτά δεν θα υπάρχουν διαδηλωτές εκεί», δήλωσε ο Naqvi. «Όποιος φτάσει εδώ θα συλληφθεί».

Το PTI κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπερβολική χρήση βίας, λέγοντας ότι «έπεσαν σφαίρες κατά των διαδηλωτών», τους οποίους χαρακτήρισε «ειρηνικούς». Είπε ότι περίπου δύο δεκάδες διαδηλωτές είχαν τραυματιστεί.

Τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες υποστηρικτές του Χαν συνελήφθησαν στις επαρχίες Παντζάμπ και Χάιμπερ Παχτούνκουα, καθώς οι αρχές προσπάθησαν να εμποδίσουν την πορεία διαμαρτυρίας.

Τα σχολεία στο Ισλαμαμπάντ και το κοντινό Ραβαλπίντι έκλεισαν τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ αξιωματούχοι και μάρτυρες δήλωσαν ότι όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες μεταξύ των πόλεων και των τερματικών σταθμών είχαν κλείσει, σύμφωνα με το Reuters.

Ο ανώτερος ηγέτης του PTI Καμράν Μπανγκάς δήλωσε ότι οι διαδηλωτές ήταν «αποφασισμένοι και θα φτάσουμε στο Ισλαμαμπάντ», προσθέτοντας ότι «θα ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια ένα προς ένα».

Γιατί διαμαρτύρονται;

Οι διαδηλωτές ζητούν την απελευθέρωση του Χαν και όσων οι υποστηρικτές του θεωρούν πολιτικούς κρατούμενους. Θέλουν επίσης να καταργηθεί μια νέα συνταγματική τροπολογία, η οποία αύξησε την εξουσία της κυβέρνησης να επιλέγει τους δικαστές των ανώτερων δικαστηρίων και να επιλέγει τους δικαστές αυτούς να εκδικάζουν πολιτικές υποθέσεις.

Οι υποστηρικτές του Χαν πιστεύουν επίσης ότι οι εκλογές του Φεβρουαρίου δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες, κάνοντας λόγο για «κλεμμένη εντολή».

Ο Χαν απομακρύνθηκε σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία δυσπιστίας το 2022 και έκτοτε ηγείται μιας λαϊκής εκστρατείας κατά της σημερινής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Σαρίφ, κατηγορώντας την ότι συνωμότησε με τον στρατό για να τον απομακρύνει από το αξίωμά του.

Ο Χαν έχει καλέσει επανειλημμένα τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους απαιτώντας την απελευθέρωσή του και σε αρκετές πόλεις έχουν ξεσπάσει βίαια επεισόδια.

Μια πορεία προς το Ισλαμαμπάντ από την επαρχία Khyber Pakhtunkhwa στις αρχές Οκτωβρίου με αίτημα την απελευθέρωση του Χαν αντιμετωπίστηκε με παρόμοιους αποκλεισμούς δρόμων και διακοπές κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου και κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Με πληροφορίες από CNN