Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις ισορροπίες τρόμου που διαμορφώνονται με φόντο το ρωσο-ουκρανικό μέτωπο.
Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε σήμερα ότι αν η Δύση προμηθεύσει με πυρηνικά όπλα την Ουκρανία, τότε η Μόσχα θα μπορούσε να θεωρήσει μια τέτοια μεταφορά ισοδύναμη με επίθεση στη Ρωσία, πράγμα που θα παρείχε αιτιολογία για μια πυρηνική απάντηση, προειδοποίησε σήμερα
Την περασμένη εβδομάδα οι New York Times έγραψαν ότι δυτικοί αξιωματούχοι, τους οποίους δεν κατονόμασε η αμερικανική εφημερίδα, πρότειναν πως η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να δώσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, αν και υπάρχουν φόβοι ότι ένα βήμα αυτού του είδους θα είχε σοβαρές επιπτώσεις.
«Αμερικανοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι συζητούν σοβαρά τις συνέπειες της μεταφοράς πυρηνικών όπλων στο Κίεβο», σημείωσε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 ως το 2012. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ακόμη και η απειλή μιας τέτοιας μεταφοράς πυρηνικών όπλων θα μπορούσε να θεωρηθεί προετοιμασία για πυρηνικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. «Η πραγματική μεταφορά τέτοιων όπλων μπορεί να εξισωθεί με το τετελεσμένο γεγονός μιας επίθεσης στη χώρα μας» βάσει του προσφάτως αναθεωρημένου πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας, κατέληξε ο Ρώσος υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας.
Λαβρόφ: Το NATO έπαψε να τηρεί τα προσχήματα μιλώντας για προληπτικά πλήγματα
Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι το NATO σταμάτησε να τηρεί τα προσχήματα διακηρύσσοντας την πιθανότητα προληπτικών πληγμάτων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Επικεφαλής SVR: Η Μόσχα θέλει μακροπρόθεσμη ειρήνη στην Ουκρανία
Στο μεταξύ ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας (SVR) δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα είναι αντίθετη στο να ‘παγώσει’ απλά η σύγκρουση στην Ουκρανία διότι χρειάζεται μια «ισχυρή και μακροπρόθεσμη ειρήνη» που θα επιλύει τους βασικούς λόγους της κρίσης αυτής.
Ο Σεργκέι Ναρίσκιν δήλωσε ότι η Ρωσία έχει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι κατηγορηματικά αντίθετη στο να ‘παγώσει’ η σύγκρουση, επιθυμεί μακροπρόθεσμη ειρήνη και είναι ανοικτή σε συνομιλίες.
Νέος διοικητής σε δυνάμεις που πολεμούν στην Ουκρανία
Την ίδια ώρα, ο αντιστράτηγος Αλεξάντρ Σάντσικ διορίστηκε προσωρινός διοικητής του «Νότιου» σχηματισμού δυνάμεων της Ρωσίας, όπως μετέδωσε σήμερα το δίκτυο RBC, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αποπομπής του πρώην διοικητή του σχηματισμού αυτού, που είναι μια από τις μεγαλύτερες μονάδες του στρατού που εμπλέκονται στη ρωσική εκστρατεία στην Ουκρανία.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα ακόμα χωριό στην περιοχή του Χαρκόβου
Με φόντο τα παραπάνω δεδομένα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό Κοπάνκι στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, με τη Ρωσία να αυξάνει τις τελευταίες εβδομάδες τα εδάφη που καταλαμβάνει έναντι του ουκρανικού στρατού που αντιμετωπίζει δυσκολίες.
«Χάρη σε αποφασιστικές ενέργειες, οι μονάδες του ‘Δυτικού’ στρατιωτικού σχηματισμού απελευθέρωσαν το χωριό Κοπάνκι στην περιφέρεια του Χαρκόβου», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας. Η κοινότητα αυτή βρίσκεται σε περιοχή που είχε καταληφθεί από τους Ρώσους στην αρχή της σύγκρουσης, αλλά την οποία το Κίεβο είχε καταφέρει να ανακαταλάβει το φθινόπωρο του 2022.
Σύμφωνα με αναλυτές τους οποίους επικαλείται το Reuters, πλέον οι δυνάμεις της Ρωσίας προελαύνουν με τον γρηγορότερο ρυθμό από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έχοντας καταλάβει τον τελευταίο μήνα εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.