Την επιβολή κυρώσεων σε πολλές κινεζικές εταιρείες που υποστηρίζει ότι βοήθησαν ρωσικές εταιρείες να αναπτύξουν επιθετικά drones κατά της Ουκρανίας προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Κομισιόν, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, εξετάζει επίσης την επιβολή περιορισμών σε πρόσθετα ρωσικά πετρελαιοφόρα για να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να παρακάμπτει τα υπάρχοντα περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Bloomberg.
Οι προτάσεις έρχονται καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 που συναντώνται στην Ιταλία αυτή την εβδομάδα πρόκειται να δεσμευτούν για «κατάλληλα μέτρα» κατά της Κίνας και άλλων χωρών που υποστηρίζουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία, μεταδίδει το Bloomberg. Για να τεθούν σε εφαρμογή τα προτεινόμενα μέτρα, απαιτούν την υποστήριξη και των 27 κρατών μελών.
Ποιοι άλλοι προτείνεται να μπουν στη λίστα
Ορισμένες από τις εταιρείες έχουν ήδη έρθει αντιμέτωπες με κυρώσεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Κομισιόν δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για απάντηση σε αίτημα σχολιασμού των πληροφοριών. Η ΕΕ πρότεινε επίσης την προσθήκη ενός Κινέζου υπηκόου, ο οποίος ελέγχει εταιρεία που παραβιάζει τους εμπορικούς περιορισμούς της, στο πρόγραμμα κυρώσεων. Πρόκειται για εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ που παρείχε σε ρωσικές στρατιωτικές εταιρείες απαγορευμένα μικροηλεκτρονικά εξαρτήματα.
Στο στόχαστρο μπαίνουν τέλος αξιωματούχοι Άμυνας της Βόρειας Κορέας που εμπλέκονται στην απόφαση της χώρας να αναπτύξει στρατεύματα για να βοηθήσουν τη Ρωσία, σύμφωνα με τα έγγραφα.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ παρουσιάζει τη χώρα του ως ουδέτερη στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν και έχει επανειλημμένα επικρίνει τις δυτικές κυρώσεις, έχει διαβεβαιώσει πως δεν θα παράσχει θανατηφόρα βοήθεια σε καμία πλευρά.
Το 15ο πακέτο κυρώσεων
Ως μέρος αυτού που θα ήταν το 15ο πακέτο κυρώσεων του μπλοκ κατά της Ρωσίας από την εισβολή της στην Ουκρανία, η Επιτροπή προτείνει την προσθήκη περισσότερων από 50 ατόμων και σχεδόν 30 οντοτήτων στη σχετική λίστα, δεσμεύοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία και επιβάλλοντας ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Σημειώνεται ότι το Bloomberg ανέφερε από τον Ιούλιο ότι κινεζικές και ρωσικές εταιρείες αναπτύσσουν ένα επιθετικό drone παρόμοιο με ένα ιρανικό μοντέλο που χρησιμοποιείται στο μέτωπο στην Ουκρανία.
Άλλες προτεινόμενες κυρώσεις θα πλήξουν τις ρωσικές εταιρείες που μεταφέρουν πετρέλαιο καθώς και πολλά στελέχη στρατιωτικού προσωπικού και εταιρειών. Ως μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την ενίσχυση της επιβολής των υφιστάμενων μέτρων, η ΕΕ προτείνει επίσης εμπορικούς περιορισμούς σε περίπου τρεις δωδεκάδες οντότητες που παράσχουν βοήθεια στη Μόσχα, ώστε να παραλαμβάνει τεχνολογίες για όπλα. Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει εταιρείες της Ρωσίας, της Σερβίας, του Ιράν, της Ινδίας, της Ταϊλάνδης, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κίνας.