Mία ημέρα του Αυγούστου του 2020 ένας αστυνομικός της ανακοίνωσε ότι η κόρη της Τζεϊντά, ηλικίας μόλις 20 ετών, βρέθηκε νεκρή. Μια αυτοκτονία, όπως πίστευε αρχικά η τουρκική αστυνομία.
Η Φιλίζ Ντεμιράλ δεν το πίστεψε. Πολύ σύντομα η αλήθεια αποκαλύφθηκε: η κόρη της είχε δολοφονηθεί από έναν άνδρα που είχε γνωρίσει στο διαδίκτυο, από τον οποίο ήθελε να υιοθετήσει ένα σκύλο.
«Το χέρι της είχε σχεδόν ακρωτηριαστεί και έφερε πέντε βαθιές πληγές στον λαιμό, στο σαγόνι και σε άλλα μέρη του σώματός της», αφηγείται, τέσσερα χρόνια μετά, στο Γαλλικό Πρακτορείο η 47χρονη μητέρα, με τη φωνή της να τρέμει από τον πόνο και την οργή.
Την Κυριακή, η Φιλίζ Ντεμιράλ συμμετείχε σε μια διαδήλωση που οργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, μαζί με άλλους συγγενείς γυναικών που δολοφονήθηκαν, σε μια χώρα όπου 327 γυναικοκτονίες έχουν ήδη καταγραφεί από οργανώσεις το 2024, εκ των οποίων 49 μόνο τον Οκτώβριο.
Αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά
Η έρευνα κατέδειξε ότι η κόρη της δολοφονήθηκε αφότου απέρριψε τις ερωτικές προτάσεις του δράστη και η δικαιοσύνη, αφού καταδίκασε τον δολοφόνο σε κάθειρξη 24 ετών, μείωσε την ποινή του στο μισό, αναγνωρίζοντας ελαφρυντικές περιστάσεις, κατήγγειλε η Ντεμιράλ.
«Το να αρνηθεί μια σεξουαλική σχέση θεωρήθηκε λόγος να τη δολοφονήσει», λέει η μητέρα, η οποία έχει εφεσιβάλει την απόφαση και υπόσχεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εφόσον καταστεί αναγκαίο.
«Δεν υπάρχει τίποτα το αποτρεπτικό», λέει η ίδια εκφράζοντας τη λύπη της και τονίζοντας ότι ορισμένες δικαστικές αποφάσεις δεν «εφαρμόζονται σωστά». «Αυτό ενθαρρύνει τους άνδρες. Σκοτώνουν στην παραμικρή έκρηξη θυμού», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι ο δολοφόνος της κόρης της είχε ήδη καταδικαστεί για βιαιοπραγίες.
Στη χθεσινή κινητοποίηση στην Κωνσταντινούπολη, συμμετέχοντες κρατούσαν φωτογραφίες των δολοφονημένων κοριτσιών τους, υπό το βλέμμα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, που τους εμπόδισαν να διαδηλώσουν.
Γυναικοκτονίες που «κρύβονται»
Άλλοι κρατούσαν πανό στα οποία διάβαζε κανείς το σύνθημα: «Εάν “πέσω από ένα μπαλκόνι”, μην το πιστέψετε: αγαπώ τη ζωή», μια αναφορά σε θανάτους που ορισμένες φορές θεωρούνται δυστυχήματα ή αυτοκτονίες, όμως οικογένειες και φεμινιστικές οργανώσεις πιστεύουν ότι είναι ενδεχόμενες γυναικοκτονίες.
Η τουρκική κυβέρνηση, η οποία κατήγγειλε το 2021 την επονομαζόμενη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία επιβάλλει τη δίωξη των αυτουργών βιαιοπραγιών σε βάρος των γυναικών, υποστηρίζοντας ότι το δικό της νομοθετικό οπλοστάσιο επαρκεί για να τις προστατεύσει, δεν δημοσιεύει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις γυναικοκτονίες, αφήνοντας αυτήν την αποστολή στις φεμινιστικές οργανώσεις.
«Οι γυναικοκτονίες που καταμετράμε στις εφημερίδες δεν αφορούν παρά τους προφανείς θανάτους, όχι τους ύποπτους θανάτους ούτε τις αυτοκτονίες, των οποίων ο αριθμός παραμένει άγνωστος», εξηγεί η Λέιλα Σοϊντίντς, εθελόντρια της φεμινιστικής οργάνωσης Mor Çati.
«Έχουμε επικοινωνήσει με την κυβέρνηση, όμως αρνείται να απαντήσει», προσθέτει η ακτιβίστρια, η οργάνωση της οποίας διαθέτει έναν ξενώνα φιλοξενίας στην Κωνσταντινούπολη για τις γυναίκες που έχουν φύγει από τα σπίτια τους για να γλυτώσουν από τη βία.
«Επιβολή» συμφιλίωσης από την αστυνομία
«Η Τουρκία δεν προσφέρει επαρκή προστασία. Για αυτό ακριβώς μαθαίνουμε στις γυναίκες να αναμένουν την απειλή της βίας», εξηγεί η ίδια, επικρίνοντας την αστυνομία που επιχειρεί ορισμένες φορές να μεσολαβήσει μεταξύ των βίαιων ανδρών και των συζύγων τους που έχουν πάει να ζητήσουν βοήθεια.
«Αυτή η ατιμωρησία νομιμοποιεί τη βία σε βάρος των γυναικών και έχει προκαλέσει την αύξηση των γυναικοκτονιών», λέει η Μπαχάρ Ουλουτσάι, μία από τις συμμετέχουσες στην πορεία που οργανώθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας πως η ίδια είχε ήδη προσαχθεί από την αστυνομία παλαιότερα επειδή διαδήλωσε κατά των γυναικοκτονιών.
«Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε εωσότου μπορέσουμε να ζήσουμε ελεύθερα, εωσότου οι εγκληματίες τιμωρηθούν. Και πιστεύω ότι θα κερδίσουμε αυτήν τη μάχη για τα δικαιώματα», διαβεβαιώνει η 27χρονη ακτιβίστρια.
Η Φιλίζ Ντεμιράλ αποφάσισε επίσης να φθάσει μέχρι τέλους τη «μάχη της για την απονομή δικαιοσύνης».
«Μάχομαι για τις άλλες γυναίκες. Είμαι αποφασισμένη να το κάνω έως την τελευταία μου πνοή».
Πηγή: ΑΜΠΕ