Skip to main content

Αυτές είναι οι Ευρωπαϊκές χώρες που θα πέρναγαν «χειροπέδες» στον Νετανιάχου

EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Σε εφαρμογή του εντάλματος σύλληψης για εγκλήματα πολέμου που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Και η Βρετανία μπήκε στην λίστα των ευρωπαϊκών χωρών, που θα συλλάμβανε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, αλλά και κατά του πρώην υπουργού Άμυνας της χώρας, Γιόαβ Γκάλαντ, ως υπεύθυνους για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Θεωρητικά, το ένταλμα του ΔΠΔ σημαίνει ότι Νετανιάχου και Γκάλαντ θα μπορούσαν να συλληφθούν εάν ταξιδέψουν σε οποιαδήποτε από τις περισσότερες από 120 χώρες που είναι μέλη του δικαστηρίου. Ωστόσο, αρκετές κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχουν ήδη δώσει σήμα ότι ενδέχεται να μην συλλάβουν τον Ισραηλινό ηγέτη εάν πατήσει το πόδι του στο έδαφός τους.

Εξάλλου, ούτε ο Ρώσος πρόεδρος  Βλαντιμίρ Πούτιν για τον οποίο επίσης είχε εκδοθεί αντίστοιχο ένταλμα, για την αναγκαστική μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία συνελήφθη τον Σεπτέμβριο όταν επισκέφθηκε τη Μογγολία, χώρα – μέλος του ΔΠΔ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες που -μέχρι τώρα- υποστηρίζουν ότι θα περάσουν χειροπέδες στον Νετανιάχου είναι οι παρακάτω:

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συλλαμβανόταν αν έφτανε στο βρετανικό έδαφος μετά την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης εναντίον του.

Την Πέμπτη, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Γάζα.

Διαβάστε ακόμη:

→Μπορεί να συλληφθεί ο Νετανιάχου;

O εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργόυ Σερ Kιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα “εκπληρώσει τις νομικές της υποχρεώσεις” σε σχέση με το ένταλμα σύλληψης.

Νωρίτερα η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ είχε δηλώσει ότι δεν κρίνει σκόπιμο να σχολιάσει τις σχετικές διαδικασίες, καθώς «το ΔΠΔ είναι ανεξάρτητο, αν και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλος»

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, προφανώς, η θέση της βρετανικής κυβέρνησης παραμένει ότι πιστεύουμε ότι η εστίαση πρέπει να δοθεί στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα», τόνισε.

Ωστόσο, η Έμιλι Θόρνμπερι, πρόεδρος των Εργατικών στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου, δήλωσε στο Sky News: “Εάν ο Νετανιάχου έρθει στη Βρετανία, η υποχρέωσή μας βάσει της Σύμβασης της Ρώμης θα ήταν να τον συλλάβουμε με τη διαδικασία του εντάλματος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

ΙΤΑΛΙΑ

«Εάν ο Νετανιάχου και ο Γκαλάντ  έρχονταν στην Ιταλία, θα έπρεπε να τους συλλάβουμε»,  δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκίντο Κροσέτο. Αλλά πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η ποινή του ΔΠΔ είναι λάθος».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του  στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, λέγοντας ότι εάν ο Νετανιάχου ερχόταν στην Ιταλία, «θα ήταν ευπρόσδεκτος».

«Οι εγκληματίες πολέμου είναι άλλοι», πρόσθεσε.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Ερωτηθείς εάν η αστυνομία θα συλλάμβανε τον Ισραηλινό ηγέτη στην Ιρλανδία, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Σάιμον Χάρις, δήλωσε: «Ναι, οπωσδήποτε. Υποστηρίζουμε τα διεθνή δικαστήρια και εφαρμόζουμε τα εντάλματά τους».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Γερμανία από την πλευρά της, αν και ανακοίνωσε ότι θα έπαιρνε σχετική απόφαση εφόσον ο Νετανιάχου αποφάσιζε να πάει στην Γερμανία, διευκρίνισε ότι είναι ένας από τους «μεγαλύτερους υποστηρικτές του ΔΠΔ», εν μέρει λόγω της ιστορίας της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Κάσπαρ Βέλντκαμπ δήλωσε ότι η Ολλανδία θα συμμορφωθεί με το ένταλμα του ΔΠΔ και θα συλλάβει τον Νετανιάχου εάν εισέλθει στη χώρα. «Η Ολλανδία εφαρμόζει το Καταστατικό της Ρώμης εκατό τοις εκατό», είπε, αναφερόμενος στην ιδρυτική συνθήκη του δικαστηρίου της Χάγης.

Ο Βέλντκαμπ επρόκειτο να επισκεφθεί το Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα, αλλά το ταξίδι του ακυρώθηκε από τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών   λόγω των σχολίων του που υποστηρίζουν την απόφαση.

ΒΕΛΓΙΟ

«Η καταπολέμηση της ατιμωρησίας όπου διαπράττονται εγκλήματα αποτελεί προτεραιότητα για το Βέλγιο, το οποίο υποστηρίζει πλήρως το έργο του ΔΠΔ », δήλωσε το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών. «Οι υπεύθυνοι για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ και τη Γάζα πρέπει να διωχθούν στο υψηλότερο επίπεδο, ανεξάρτητα από το ποιος τα διέπραξε».

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Βελγίου Πέτρα Ντε Σάτερ, ανέφερε επίσης ότι «η Ευρώπη πρέπει να συμμορφωθεί» με την απόφαση του ΔΠΔ και «να  εκτελέσει τα εντάλματα σύλληψης».

ΙΣΠΑΝΙΑ

«Η Ισπανία σέβεται την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και θα συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της σε σχέση με το Καταστατικό της Ρώμης και το διεθνές δίκαιο», δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ισπανίδα υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντιάζ χαιρέτισε επίσης την απόφαση του ΔΠΔ , λέγοντας ότι η Μαδρίτη είναι πάντα «στο πλευρό της δικαιοσύνης και του διεθνούς δικαίου».

«Η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη», πρόσθεσε.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας χαρακτήρισε την απόφαση του ΔΠΔ «εντελώς ακατανόητη». Ωστόσο, ανέφερε ότι οι αρχές δεν θα είχαν άλλη επιλογή από το να συλλάβουν τον Νετανιάχου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Alexander Schallenberg επέκρινε την απόφαση ως «παράλογη», αλλά πρόσθεσε ότι «το διεθνές δίκαιο είναι αδιαπραγμάτευτο και ισχύει παντού».

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

«Η Σλοβενία ​​σέβεται την απόφαση του ΔΠΔ σχετικά με εντάλματα σύλληψης για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και θα συμμορφωθεί πλήρως με αυτήν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ .

Και κατά του (νεκρού;) ηγέτη της Χαμάς

Ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ εκδόθηκε επίσης για τον ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ, τον εγκέφαλο πίσω από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ο Ντέιφ έχει σκοτωθεί, αλλά το ΔΠΔ δήλωσε ότι καθώς ο θάνατος του δεν έχει επιβεβαιωθεί, εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης.

Ο Νετανιάχου κατακεραύνωσε την «αντισημιτική» ενέργεια και έκανε λόγο για «παράλογες και ψευδεπίγραφες πράξεις»

Η έκδοση των ενταλμάτων, χαρακτηρίστηκε επίσης «σκανδαλώδης» από τον απερχόμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.  Ούτε το Ισραήλ ούτε οι ΗΠΑ είναι μέλη του ΔΠΔ. Το Ισραήλ έχει απορρίψει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου και αρνείται τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα.