Μία προειδοποίηση. Αυτό ήταν η εκτόξευση υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας, όπως επισημαίνει το Κρεμλίνο. Σχεδιάστηκε για να καταλάβει η Δύση ότι η Μόσχα θα απαντήσει στις «απερίσκεπτες» αποφάσεις και ενέργειές της.
Είναι σαφές πως ο πόλεμος στην Ουκρανία περνάει σε μία νέα φάση, επικίνδυνης κλιμάκωσης και πιθανής επέκτασης.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα εκτόξευσε τον νέο πύραυλο, ο οποίος είναι ικανός να φέρει τόσο συμβατικές όσο και πυρηνικές κεφαλές, προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα. Και δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία», όπως είπε, ότι η Ουάσιγκτον έχει λάβει το μήνυμα, ότι έχει δηλαδή κατανοήσει την προειδοποίηση του Πούτιν.
«Το κύριο μήνυμα είναι ότι οι απερίσκεπτες αποφάσεις και ενέργειες των δυτικών χωρών που παράγουν πυραύλους, τους προμηθεύουν στην Ουκρανία και στη συνέχεια συμμετέχουν σε χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος δεν μπορούν να μείνουν χωρίς αντίδραση από τη ρωσική πλευρά».
Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι η Ρωσία δεν ήταν υποχρεωμένη να προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για το χτύπημα, αλλά τις είχε ενημερώσει 30 λεπτά πριν από την εκτόξευση. Ο πρόεδρος Πούτιν παραμένει ανοιχτός στο διάλογο, πρόσθεσε ο Πεσκόφ – δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς προς την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία θα αναλάβει τον Ιανουάριο του 2025. Χθες στο διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος ουσιαστικά προειδοποίησε ότι η σύγκρουση γίνεται πια παγκόσμια.
Τις «άγριες» διαθέσεις της Ρωσίας αντανακλά και ανάρτηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Χ.
So, that’s what you wanted?
Well, you’ve damn well got it!A hypersonic ballistic missile attack pic.twitter.com/lsKQHhMnif
— Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE) November 21, 2024
Τι πύραυλος ήταν;
Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι το πλήγμα έγινε με πύραυλο Oreshnik, ο οποίος είναι υπερηχητικός, αόρατος για την ουκρανική αεράμυνα, αλλά όχι διηπειρωτικός. Οι Oreshnik είναι νέας τεχνολογίας πύραυλοι (αναπτύχθηκαν μέσα στην τελευταία 5ετία) και η Δύση γνωρίζει ελάχιστα για αυτούς – για αυτό και η πιθανή χρήση τους έχει προκαλέσει τόσο έντονη ανησυχία.
Από την πλευρά του το Κίεβο, επικαλούμενο πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών του, διατείνεται ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν τον διηπειρωτικό Kedr. Είναι και αυτός νέας γενιάς, αφού αναπτύχθηκε το 2023-2024 για να αντικαταστήσει τους Yars. Χρειάστηκε 15 λεπτά για να φτάσει στο Ντνίπρο από το σημείο εκτόξευσης στο Αστραχάν. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς έφερε 6 κεφαλές και ταξίδευε με ταχύτητα 13.583 χιλιομέτρων την ώρα.
Where the “Oreshnik” can reach
All the countries of continental Europe, from Poland and the Baltics to Portugal, as well as Great Britain, are in the target zone.
Oreshnik” flight time:■ Britain – 19 minutes.
■ Poland – 8 mins.
■ Belgium – 14 mins.
■ Germany – 11 mins. pic.twitter.com/OMJXfkilFT— Dickson Jacksonville (@Dickson5456) November 22, 2024
Η απάντηση του ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες για για την εκτόξευση του νέου υπερηχητικού βαλλιστικού πύραυλου τύπου Oreshnik, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα του Κιέβου, θα διεξαχθεί σε επίπεδο πρεσβευτών.
Η ανάπτυξη αυτού του τύπου όπλων «δεν θα αλλάξει ούτε την πορεία της σύγκρουσης ούτε την αποφασιστικότητα των συμμάχων του NATO να υποστηρίξουν την Ουκρανία», σχολίασε η Φάραχ Νταχλάλαχ, εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Η Ρωσία εκτόξευσε ένα πειραματικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς εναντίον της Ουκρανίας. Είναι ένα νέο παράδειγμα των επιθέσεων της Ρωσίας εναντίον των ουκρανικών πόλεων. Η Ρωσία επιδιώκει να τρομοκρατήσει τον άμαχο πληθυσμό στην Ουκρανία και να εκφοβίσει αυτούς που υποστηρίζουν» τη χώρα, εξήγησε.
«Σε θέση αδυναμίας και όχι ισχύος ο Πούτιν»
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να τρομάξει τους δυτικούς συμμάχους με την κλιμάκωση, σχολίασε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Ίβο Ντάλντερ, μιλώντας στο BBC.
«Είναι κάτι που κάνει εδώ και αρκετό καιρό. Προσπαθεί συνεχώς να βρίσκει νέους τρόπους για να τρομάξει τη Δύση να μην λάβει τις ενέργειες που χρειάζεται για να υπερασπιστεί την Ουκρανία, ελπίζοντας να αποτρέψει κατά κάποιο τρόπο τις δυτικές χώρες από το να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία», είπε. Αυτή τη φορά προσπαθεί να το κάνει λέγοντας ότι η σύγκρουση δεν διεξάγεται μόνο στην Ουκρανία, αλλά έχει τη δυνατότητα να εξαπλωθεί πολύ πέρα από τα ουκρανικά σύνορα.
«Αυτές οι απειλές θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη», λέει ο Ντάλντερ, «ταυτόχρονα όμως δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από αυτές ή αλλαγές στο δόγμα… Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν το κάνει αυτό από αδυναμία, όχι από θέση ισχύος», υποστήριξε.
Ο Ντάλντερ σημείωσε επίσης ότι η απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς στη Ρωσία ήταν σωστή, αλλά ήρθε πολύ αργά. Σημείωσε δε ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε επίσης να ανακαλέσει αυτή την απόφαση, μαζί με μια σειρά από άλλες ενέργειες που θα μπορούσαν να κάνουν τη ζωή για τους Ουκρανούς «πολύ, πολύ χειρότερη».