Skip to main content

Γιατί ο Όλαφ Σολτς θα πληρώσει το «μάρμαρο» της γερμανικής παρακμής

REUTERS/Fabrizio Bensch

Αυξάνεται η πίεση στον Όλαφ Σολτς να αποσύρει την υποψηφιότητά του

«Κάν’ το όπως ο Μπάιντεν», λένε στον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, οι περισσότεροι σύντροφοί του στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD): Να μην είναι δηλαδή υποψήφιος καγκελάριος στις πρόωρες  βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Μήπως και σωθεί η παρτίδα για το SPD ,καθώς οι δημοσκοπήσεις το φέρνουν μετά βίας στην τρίτη θέση- με τα μισά ποσοστά από τους Χριστιανοδημοκράτες του Φρίντριχ Μερτς και αρκετά πίσω από την ακροδεξιά AfD.

Στο χορό των πιέσεων στον Σολτς μπήκε σήμερα και ο Φίλιπ Τέρμερ ,επικεφαλής της Juso-της νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, που εξέφρασε έντονες αμφιβολίες  για την υποψηφιότητα του Σολτς για την καγκελαρία. «Ενας άλλος υποψήφιος εκτός από τον Ολαφ Σολτς,είναι σίγουρα πιθανός», δήλωσε ο Τέρμερ, μιλώντας στο Politico. «Δεν είναι νόμος της φύσης ότι ο καγκελάριος θα πρέπει να είναι και πάλι υποψήφιος», τόνισε χαρακτηριστικά, αδειάζοντας τον Σολτς.

Σε κάθε περίπτωση, αυξάνεται η πίεση στον Όλαφ Σολτς να αποσύρει την υποψηφιότητά του. « Ο υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, είναι πιο δημοφιλής από τον Καγκελάριο Σολτς», είναι η επωδός των περισσότερων στελεχών του SPD.

Η απουσία του Όλαφ Σολτς από το Βερολίνο τις τελευταίες ημέρες-βρέθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο για τη σύνοδο κορυφής της G20- φαίνεται να έχει λύσει τις γλώσσες στο Βερολίνο.

«Η υποψηφιότητα του καγκελαρίου στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου 2025 αποτελεί αντικείμενο μιας αυξανόμενης συζήτησης όχι μόνο στο κόμμα του, αλλά και στον δημόσιο διάλογο-λιγότερο από 100 ημέρες πριν από τις εκλογές», γράφει ο Γερμανικός Τύπος . «Η υπόθεση της υποψηφιότητας του υπουργού Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους για την καγκελαρία  κερδίζει συνεχώς έδαφος».

Δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού RTL δείχνει ότι για το 66% των σοσιαλδημοκρατικών ψηφοφόρων ο Πιστόριους θα βελτίωνε τα ποσοστά του κόμματος, σε σύγκριση με το 18% που πιστεύει ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με τον Σολτς.

Οι τρεις ηγέτες του SPD- οι συμπρόεδροι,  Σάσκια Εσκεν και Λαρς Κινγκμπέιλ, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα, Ματίας Μιέρς -το συζήτησαν το βράδυ της Τρίτης.

Μέχρι στιγμής, οι ηγέτες του SPD έχουν αρνηθεί να βάλουν επισήμως το θέμα της «απόσυρσης» Σολτς στο τραπέζι. Όμως η δραματική μείωση της δημοφιλίας του  καγκελαρίου, προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία.

Η σοσιαλδημοκρατική SZ του Μονάχου καλεί ανοικτά τον υπουργό Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους να πάρει θέση. «Θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τη συζήτηση. Το γιατί δεν το έκανε είναι μυστήριο. Εν τω μεταξύ βλάπτει και τον εαυτό του», γράφει η SZ.

Από τότε που διορίστηκε υπουργός Αμυνας τον Ιανουάριο του 2023 , ο 64χρονος Πιστόριους, ξεχώρισε για τη «σιδηρά υποστήριξη» στην Ουκρανία, καθώς θεωρείται «γεράκι» εντός του κόμματος. «Αν και ασυνήθιστο για έναν υπουργό Άμυνας σε μια χώρα που έχει περίπλοκες σχέσεις με τον στρατό της, ο Πιστόριους είναι ίσως ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη Γερμανία», γράφει το Politico.

Ποιος θα χρεωθεί την ήττα

H βερολινέζικη Tagesspiegel , επικαλούμενη κύκλους του SPD, αναφέρει πάντως ότι ο αποκαλούμενος και «σερίφης», Πιστόριους δεν είναι πλέον διαθέσιμος για να θέσει υποψηφιότητα για καγκελάριος. «Δεν ήθελε να οδηγήσει το SPD στις ομοσπονδιακές εκλογές με οποιοδήποτε τίμημα και ενδεχομένως, την ήττα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα πάντως, «υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις  ότι ο Σολτς θα αγνοήσει τις πιέσεις και θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του πριν από το Σαββατοκύριακο.

Η απόφαση για τον υποψήφιο καγκελάριο του SPD θα ληφθεί πρώτα από την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος και στη συνέχεια θα επικυρωθεί στο συνέδριο του κόμματος στις 11 Ιανουαρίου. «Το γερμανικό SPD φοβάται μια ήττα στις πρόωρες εκλογές του Φεβρουαρίου, μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Πράσινους και το FDP», γράφει η γαλλική Le Monde. Το 2021 η εκλογική νίκη των Σοσιαλδημοκρατών, η πρώτη από το 2002, ήρθε στο κύμα της ικανότητας του Σολτς να παρουσιαστεί ως διάδοχος της Ανγκελα Μέρκελ, μεταξύ των πιο μετριοπαθών ψηφοφόρων.

Τώρα  όμως, ο Γερμανός καγκελάριος δεν μπορεί να πείσει τους συμπατριώτες του, εν μέσω τριών προκλήσεων: της ανερχόμενης ακροδεξιάς AfD , της δυσαρέσκειας κατά της κυβέρνησης για την ασφάλεια και τη μετανάστευση και τις δραματικές επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης.

Η Γερμανία σε υπαρξιακή κρίση

Μόλις πριν από τρία χρόνια άλλωστε, η Γερμανία ενσάρκωσε τη χρυσή εποχή μιας υποτιθέμενης αιώνιας παγκοσμιοποίησης, υποστηριζόμενης από στρατηγικές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα. Σήμερα, αυτό το οικονομικό μοντέλο, που βασίζεται στα εμπορικά πλεονάσματα, τη φθηνή ενέργεια και την ποιοτική βιομηχανία, καταρρέει. «Μεταξύ υπαρξιακής κρίσης και απώλειας κυριαρχίας, η χώρα αμφιταλαντεύεται, αδυνατώντας να προσδιορίσει τον ρόλο της σε έναν κόσμο όπου το Βερολίνο δεν είναι πλέον σε θέση ισχύος», εξηγεί ο οικονομολόγος Μίκαελ Σάντι.  Η Γερμανία περνά σήμερα μια πραγματική υπαρξιακή κρίση, γιατί το οικονομικό της μοντέλο έχει μετατραπεί σε σωρό ερειπίων».

Ο καγκελάριος Σολτς, ο οποίος ήταν υπέρμαχος της προνομιακής διμερούς σχέσης με την Κίνα, βλέπει τώρα την εξάρτηση της χώρας του από το Πεκίνο να δημιουργεί τεράστια προβλήματα  στη γερμανική οικονομία. Τα κινεζικά προϊόντα κατακλύζουν τη Γερμανία και είναι πολύ ανταγωνιστικά. Σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Κίνα – η οποία έχει επενδύσει πολλά σε τεχνολογίες του 21ου αιώνα – προσφέρει πλέον αγαθά όχι μόνο φθηνότερα, αλλά και καλύτερης ποιότητας από αυτά που κατασκευάζονται στη Γερμανία. Όπως λέει ο Σάντι, «η παρακμή της Γερμανίας είναι επομένως διαρθρωτική και συνδυάζεται με απώλεια ανεξαρτησίας της χώρας».

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Γιατί όλοι μιλούν για τον Μπόρις Πιστόριους