Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Στήριξη στην Ουκρανία, αλλά και ανάγκη «για μια πραγματική ειρήνη»

Alain ROLLAND/EUROPEAN UNION

Οι Βρυξέλλες εξέφρασαν ξανά την στήριξή τους στο Κίεβο

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε χθες Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αφορμή τη συμπλήρωση 1.000 ημερών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σε μια περίοδο κλιμάκωσης του πολέμου.

Κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίασης, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας μέχρι αυτή να έχει «ελευθερία και πραγματική ειρήνη, για όσο χρειαστεί».

Είπε επίσης ότι η Ρωσία εξαπέλυσε μια «βάρβαρη, απρόκλητη και παράνομη επίθεση ενάντια στην Ουκρανία, αλλά και στη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη».

Οι θυσίες του ουκρανικού λαού τις τελευταίες 1000 ημέρες δεν είναι μόνο για την χώρα του, αλλά για την ελευθερία και τον τρόπο ζωής κάθε Ευρωπαίου, πρόσθεσε η πρόεδρος. «Μια πραγματική ειρήνη είναι αναγκαίο να οικοδομηθεί πάνω στην αρχή ‘τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία’», τόνισε.

metsola-plenary-1000days

Ζελένσκι: «Μπορούμε να ωθήσουμε τη Ρωσία προς μια δίκαιη ειρήνη».

Από την πλευρά του, στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την ΕΕ για τη συνεχή υποστήριξή της και δήλωσε ότι η Ουκρανία, η Ευρώπη συνολικά και οι εταίροι μας στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο έχουν καταφέρει όχι μόνο να «αποτρέψουν την κατάληψη της Ουκρανίας από τον Πούτιν», αλλά και να υπερασπιστούν την ελευθερία όλων των ευρωπαϊκών εθνών.

«Ο Πούτιν παραμένει μικρότερος από την ενωμένη δύναμη της Ευρώπης. Σας καλώ να μην το ξεχάσετε αυτό, όπως και να μην ξεχάσετε πόσα πολλά είναι ικανή να επιτύχει η Ευρώπη. Μπορούμε σίγουρα να ωθήσουμε τη Ρωσία προς μια δίκαιη ειρήνη. Η ειρήνη είναι αυτό που επιθυμούμε περισσότερο», συνέχισε.

«Ειρηνευτική φόρμουλα»

Ευχαριστώντας τους εταίρους της Ουκρανίας για τη στήριξή τους στην «ειρηνευτική φόρμουλα», δηλαδή την πρωτοβουλία υπό την ηγεσία της Ουκρανίας για την επίτευξη ενός δίκαιου τερματισμού του πολέμου, ο πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε ότι η επίθεση της Ρωσίας πρέπει να αντιμετωπιστεί με αυστηρές κυρώσεις, ειδικά κατά του «σκιώδους στόλου» που μεταφέρει αργό και προϊόντα πετρελαίου. «Ο Πούτιν μπορεί να συνεχίσει να σκοτώνει όσο αυτά τα δεξαμενόπλοια λειτουργούν», είπε πριν προσθέσει: «Ξέρετε πολύ καλά ότι ο Πούτιν δεν σέβεται ανθρώπους ή κανόνες, μόνο τα χρήματα και την εξουσία. Αυτά είναι που πρέπει να του αφαιρέσουμε για να αποκαταστήσουμε την ειρήνη».

Laurie DIEFFEMBACQ/EUROPEAN UNION

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατέληξε λέγοντας: «Κανείς δεν μπορεί να απολαύσει τη νηνεμία μέσα στην καταιγίδα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο με τρόπο σωστό και δίκαιο. 1000 ημέρες σε πόλεμο είναι μια τεράστια πρόκληση. Πρέπει να κάνουμε το επόμενο έτος το έτος της ειρήνης».

Οι περισσότεροι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων επανεπιβεβαίωσαν τη σταθερή στήριξη της πλειοψηφίας προς την Ουκρανία, καλώντας την ηγεσία της ΕΕ να παραδώσει τα απαραίτητα όπλα ώστε η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας, πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, αρμάτων μάχης και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Υπό το πρίσμα των πρόσφατων εκλογών στις ΗΠΑ, οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη και να αναλάβει περισσότερες ευθύνες, συνεχίζοντας παράλληλα να παρέχει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια. Αρκετοί ομιλητές επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, καθώς και για τη δημιουργία ενός πραγματικού ευρωπαϊκού αμυντικού πυλώνα, τονίζοντας ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο διάστημα και με όποιο τρόπο χρειαστεί.

Στο τέλος της συνεδρίασης, η πρόεδρος Μέτσολα ανακοίνωσε ότι η ουκρανική σημαία θα κυματίζει δίπλα σε αυτή της ΕΕ στα κτίρια του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, το Στρασβούργο και το Λουξεμβούργο.