Σε πράξη δολιοφθοράς με ενδείξεις «υβριδικής ενέργειας», χωρίς ωστόσο να γνωρίζει ποιος είναι ο υπεύθυνος απέδωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους τη ζημιά στα δύο υποθαλάσσια καλώδια στη Βαλτική Θάλασσα.
Πρόκειται για ένα καλώδιο τηλεπικοινωνιών μήκους 1.170 χιλιομέτρων μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας που ξαφνικά κόπηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, ενώ άλλη μια σύνδεση διαδικτύου μήκους 218 χιλιομέτρων μεταξύ Λιθουανίας και του νησιού Γκότλαντ της Σουηδίας σταμάτησε να λειτουργεί την Κυριακή.
Αμφότερα τα επεισόδια σημειώθηκαν σε περίοδο αυξημένης έντασης με τη Ρωσία και ο Πιστόριους εκτίμησε ότι «κανείς δεν πιστεύει ότι αυτά τα καλώδια κόπηκαν κατά λάθος».
Οι υπουργοί Άμυνας της Σουηδίας και της Λιθουανίας δήλωσαν επίσης ότι «ανησυχούν βαθιά» για τα δύο περιστατικά.
«Καταστάσεις σαν αυτές πρέπει να αξιολογηθούν με φόντο την αυξανόμενη απειλή που θέτει η Ρωσία στη γειτονιά μας», δήλωσαν οι υπουργοί Τζόνσον και Κασσιούνας σε δήλωσή τους, κάνοντας έκκληση για χρήση κυρώσεων ως απάντηση σε πράξεις δολιοφθοράς.
Η Γερμανία και η Φινλανδία εξέφρασαν επίσης σοβαρή ανησυχία τη Δευτέρα για τη ζημιά στο καλ΄βδιο επικοινωνιών C-Lion1, προειδοποιώντας ότι η ασφάλεια της Ευρώπης απειλείται από τον πόλεμο της Ρωσίας, «αλλά και από τον υβριδικό πόλεμο που διξάγουν κακόβουλοι παράγοντες».
Μια σειρά από επεισόδια που αφορούν αγωγούς της Βαλτικής έχουν εντείνει τους φόβους για δολιοφθορά μετά την ευρεία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο Cinia δήλωσε ότι το καλώδιό της μπορεί να κόπηκε «από μια εξωτερική δύναμη». «Τέτοιου είδους καταστροφές δεν γίνονται σε αυτά τα ύδατα χωρίς εξωτερικό δάκτυλο», είπε εκπρόσωπος στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Mέσα σε λίγες ώρες
Ο διευθύνων σύμβουλος της Cinia είπε ότι η ζημιά σημειώθηκε κοντά στο νησί Oland της Σουηδίας και μπορεί να χρειαστούν πέντε έως 15 ημέρες για να επισκευαστεί.
Τα δύο καλώδια τηλεπικοινωνιών στη Βαλτική φέρεται να κατεστράφησαν μέσα σε διάστημα 24 ωρών το ένα από το άλλο.
Την Τρίτη, η Φινλανδία είπε ότι ξεκίνησε έρευνα, ενώ η σουηδική εισαγγελική αρχή ανακοίνωσε επίσης ότι διεξάγει έρευνα για «δολιοφθορά».
Τα δύο καλώδια τέμνονται στη Βαλτική, αν και πιστεύεται ότι η ζημιά έγινε αλλού. Η Arelion, η εταιρεία που διαχειρίζεται τη γραμμή προς τη Λιθουανία, δεν έχει πει πού κόπηκε το καλώδιο της, αλλά εκρτιμά ότι η επισκευή θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες.
Περίπου το ένα πέμπτο της «χωρητικότητας» του διαδικτύου της Λιθουανίας έχει μειωθεί, αν και οι καταναλωτές θεωρείται ότι δεν επηρεάζονται.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου της Arelion, Μάρτιν Σόγκρεν, είπε στο BBC ότι τα καλώδια στη Βαλτική κάθε τόσο καταστρέφονται.
«Τα αλιευτικά σκάφη καταστρέφουν κατά λάθος τα καλώδια με τις άγκυρές τους», είπε. «Το χρονικό σημείο φυσικά είναι ύποπτο, αλλά δεν μπορέσαμε να το εξετάσουμε, οπότε δεν ξέρουμε τι το προκάλεσε».
Ο Σαμούλι Μπέργστρομ, εμπειρογνώμονας κυβερνοασφάλειας της Φινλανδίας, δήλωσε ότι η καταστροφή του καλωδίου που συνδέει Φινλανδία και Γερμανία δεν επηρέασε το Διαδίκτυο καθώς υπήρχαν διαθέσιμες άλλες καλωδιακές διαδρομές.