Skip to main content

Χάουαρντ Λούτνικ: Στο τιμόνι του υπουργείου Εμπορίου ο CEO της πιο άτυχης εταιρίας της 11ης Σεπτεμβρίου

EPA/SARAH YENESEL

Γέννημα - θρέμμα Νεοϋορκέζος, φίλος του Τραμπ και υπέρμαχος της προώθησης των κρυπτονομισμάτων.

Tον CEO της Cantor Fitzgerald, Χάουαρντ Λούτνικ, φέρεται να επιλέγει ο Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε την Τρίτη το Reuters.

Γέννημα – θρέμμα Νεοϋορκέζος, ο Λούτνικ είναι επί μακρά σειρά ετών συνεργάτης και φίλος του νεοεκλεγέντος προέδρου και μοιράζεται το όραμα του για την επιστροφή των θέσεων εργασίας στη μεταποίηση στις ΗΠΑ καθώς και την προώθηση της ατζέντας των κρυπτονομισμάτων.

Για την ιστορία η εταιρία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Cantor Fitzgerald είναι η εταιρία με τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρωπίνων απωλειών στην τρομοκρατική επίθεση της 9/11 καθώς στα -στεγαζόμενα στους Δίδυμους Πύργους, τότε- γραφεία της έχασαν τη ζωή τους 658 άνθρωποι.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ είναι υπεύθυνο για ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, από τη ρύθμιση της ναυσιπλοΐας έως τη διεξαγωγή της απογραφής. Ωστόσο, η εποπτεία του στις αμερικανικές εξαγωγές το έχει τοποθετήσει στο επίκεντρο του τεχνολογικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ως συμπρόεδρος της μεταβατικής ομάδας του Τραμπ, ο Λούτνικ θεωρούνταν εδώ και εβδομάδες πιθανός υποψήφιος για μια θέση στην κυβέρνηση Τραμπ.

Η μεταβατική ομάδα του Τραμπ πάντως δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Υπό τον φόβο ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να αξιοποιήσει την αμερικανική τεχνολογία για την ενίσχυση του στρατού του, τόσο η κυβέρνηση Τραμπ όσο και η κυβέρνηση Μπάιντεν χρησιμοποίησαν επιθετικά τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εμπορίου για να επιβάλουν σειρά κανονισμών με στόχο να σταματήσουν τη ροή της αμερικανικής και ξένης τεχνολογίας προς την Κίνα, με ιδιαίτερη έμφαση στους ημιαγωγούς και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους.

Ο επόμενος Υπουργός Εμπορίου θα είναι υπεύθυνος για την επιβολή μιας σειράς κανόνων που έχουν τεθεί για να περιορίσουν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα και να κρατήσουν μερικές από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές της εταιρείες, όπως η Huawei Technologies και η Semiconductor Manufacturing International, αρκετά βήματα πίσω από τους παγκόσμιους ανταγωνιστές τους σε κρίσιμες τεχνολογίες.