Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ATACMS, οι «τυφλές» βόμβες διασποράς, και η «λάθος» ανακοίνωση

Τι ακριβώς είναι το σύστημα κατευθυνόμενων πυραύλων, η χρήση των οποίων βαθιά μέσα στην Ρωσία «ξεπερνάει της κόκκινες γραμμές» του Κρεμλίνου

Νέα δεδομένα και φόβους για κλιμάκωση προκαλεί το «οκ» του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να στοχεύσει βαθιά μέσα στην Ρωσία.

Οι Ρώσοι έκαναν λόγο για παραβίαση των κόκκινων γραμμών, καθώς για το Κρεμλίνο θα σήμαινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι  ανησυχούν ότι η παροχή περισσότερων πυραύλων θα επηρέαζε την ετοιμότητα των ΗΠΑ περιορίζοντας το στρατηγικό τους απόθεμα, πολλοί αμφιβάλουν για την αποτελεσματικότητα της απόφασης και ο Κουρτ Βόλκερ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, και πρώην ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία, αν και  χαιρέτισε τη χαλάρωση των περιορισμών, προειδοποίησε ότι είναι «λάθος» η δημοσιοποίηση της απόφασης, και «δίνει στη Ρωσία εκ των προτέρων πληροφόρηση»

Οι ATACMS και οι βόμβες διασποράς

Οι ATACMS (προφέρεται «attack-ems») είναι  σύστημα κατευθυνόμενων πυραύλων που μπορούν να εξοπλιστούν είτε με πυρομαχικά διασποράς είτε με συμβατικές κεφαλές.

Ο πύραυλος ταξιδεύει με υπερηχητικές ταχύτητες και με μέγιστο βεληνεκές περίπου 300 χιλιόμετρα, υπερδιπλάσιο από του -σοβιετικής εποχής – ουκρανικού πυραύλου Tochka-U,που κάποτε ήταν το όπλο με το μεγαλύτερο βεληνεκές στο οπλοστάσιο της χώρας.

Αρση περιορισμών για πλήγματα κατά Ρωσίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να σωθεί η Ουκρανία;

Σε αντίθεση με τους πυραύλους κρουζ, οι πύραυλοι ATACMS εκτοξεύονται από το έδαφος, από αυτοκινούμενους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών, προσαρμοσμένους σε ελαφριά τεθωρακισμένα (HIMARS), τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να στέλνουν στην Ουκρανία το 2022.

Οι HIMARS περιορίζονταν στην ανάπτυξη πυρομαχικών με βεληνεκές περίπου 80 χιλιομέτρων, το μεγαλύτερο τότε βεληνεκές των επίγειων όπλων της Ουκρανίας.

Το βεληνεκές των ATACMS είναι επίσης μεγαλύτερο από τους πυραύλους κρουζ.

Πέρυσι, η Washington Post ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκόπευε να προμηθεύσει την Ουκρανία με ATACMS οπλισμένους με βόμβες διασποράς, αντί για μία μόνο κεφαλή.

Οι βόμβες διασποράς, που έχουν επικριθεί από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιέχουν εκατοντάδες μικρές βόμβες οι οποίες διασκορπίζονται σε ιδιαίτερα μεγάλες εκτάσεις, σκοτώνοντας όχι μονάχα στρατιώτες, αλλά και αμάχους.

Η εκδοχή αυτών των βομβών υπάρχει σε αφθονία στα αμερικανικά αποθέματα, αλλά δεν θεωρείται πλέον αμερικανικό όπλο πρώτης γραμμής

Γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν έλαβε την απόφαση τώρα;

Η απόφαση ήρθε ως απάντηση στην ανάπτυξη χιλιάδων βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη ρωσική μεθοριακή περιοχή του Κουρσκ, για να βοηθήσουν τη Μόσχα να ανακαταλάβει ουκρανικά εδάφη που κατείχε και απώλεσε, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Washington Post μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν δηλώσει ότι ο Λευκός Οίκος θέλει να θέσει την Ουκρανία σε όσο το δυνατόν πιο ισχυρή θέση ενόψει της επόμενης θητείας του  Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προτίθεται να μεσολαβήσει για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

ATACMS, οι Ουκρανοί, μετακίνηση των στόχων από την Ρωσία

Σύμφωνα με την Post, αξιωματούχοι του Πενταγώνου συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο επιφυλακτικών για την έγκριση – λέγοντας ότι τα όποια στρατιωτικά οφέλη θα ήταν περιορισμένα, αφού η Ρωσία θα μπορούσε να αποσύρει τα περισσότερα πολεμικά της αεροπλάνα και στρατιωτικά μέσα, βαθύτερα, σε εκτός εμβέλειας εδάφη.

Τι αντίκτυπο μπορεί να έχουν στο πεδίο της μάχης;

Η Ουκρανία έχει ήδη χρησιμοποιήσει πυραύλους ATACMS για να πλήξει τους Ρώσους σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο και ένα ακόμη άτομο που γνωρίζει το θέμα, η ουκρανική προσπάθεια αρχικά αναμένεται να επικεντρωθεί στο Κουρσκ ή γύρω από αυτό – αν και αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί.

Πολύ αργά

Σύμφωνα με έκθεση από το think tank Institute for the Study of War, τον Αύγουστο, υπήρχαν τουλάχιστον 245 γνωστοί ρωσικοί στρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί στόχοι στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων 16 αεροπορικών βάσεων, εντός του βεληνεκούς των ATACMS.

Πλέον, Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Ρωσία έχει μετακινήσει το μεγαλύτερο μέρος του κρίσιμου οπλισμού της εκτός εμβέλειας.

Πάντως, ο Michael Kofman, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας σε θέματα Ρωσίας και Ουκρανίας στο Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε ότι το να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους ATACMS θα μπορούσε να προσφέρει «επιχειρησιακό όφελος  επιτρέποντάς τους να υπερασπιστούν και να κρατήσουν καλύτερα τα εδάφη που κατέχουν σήμερα στο Κουρσκ και βοηθώντας να αντισταθμίσουν τα οφέλη που απολαμβάνει η Ρωσία από τη χρησιμοποίηση βορειοκορεατικών δυνάμεων στο συγκεκριμένο τμήμα του μετώπου».

Διαβάστε ακόμη:

Η Β. Κορέα στέλνει στη Ρωσία τα πιο ισχυρά κανόνια στον κόσμο