Skip to main content

Αρση περιορισμών για πλήγματα κατά Ρωσίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να σωθεί η Ουκρανία;

REUTERS/Stringer

Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι μάλλον απίθανο να γυρίσει το «παιχνίδι» συνολικά

Η απόφαση των ΗΠΑ να ανάψουν «πράσινο φως» σε ουκρανικά πλήγματα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας, θα μπορούσε να βοηθήσει το Κίεβο να υπερασπιστεί τα εδάφη στα οποία έχει εδραιώσει την παρουσία του στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας και να τα χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης σε οποιεσδήποτε συνομιλίες, ωστόσο ίσως ήρθε πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του πολέμου, σύμφωνα με αναλυτές, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Δύο μήνες προτού αποχωρήσει από τα καθήκοντά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήρε τους περιορισμούς που απέτρεπαν το Κίεβο από το να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για πλήγματα βαθύτερα σε ρωσικά εδάφη.

Κατά τους στρατιωτικούς αναλυτές που επικαλείται το Reuters, ο αντίκτυπος στο πεδίο της μάχης, όπου η Ουκρανία αντιμετωπίζει δυσκολίες επί μήνες, θα εξαρτηθεί από τους περιορισμούς που έχουν απομείνει στη χρήση των αμερικανικών όπλων. Ωστόσο, εκτιμούν ότι είναι μάλλον απίθανο να γυρίσει το «παιχνίδι» συνολικά.

«Πολύ αργά»

«Η απόφαση έρχεται αργά, και όπως και άλλες αποφάσεις σε αυτό το πνεύμα, μπορεί να είναι πολύ αργά για να αλλάξει ουσιαστικά η πορεία των μαχών», δήλωσε ο Μάικλ Κόφμαν, ανώτερος συνεργάτης του Carnegie Endowment for International Peace στην Ουάσιγκτον.

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο στέκονται οι αναλυτές, είναι κατά πόσο είναι μόνιμη αυτή η μεταστροφή στην πολιτική των ΗΠΑ, δεδομένου ότι σε δύο μήνες, ο Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου. Ένας από τους στενότερους συμβούλους εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ, επέκρινε την απόφαση για χρήση πυραύλων ATACMS από την Ουκρανία κατά Ρωσίας.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από το επιτελείο του εκλεγμένου προέδρου, ο οποίος έχει πάντως επικρίνει το ύψος της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο και έχει δεσμευθεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο.

Η Ουκρανία ασκούσε πιέσεις για τη χρήση ATACMS εδώ και μήνες, υποστηρίζοντας ότι η αδυναμία της να πλήξει περιοχές εντός της Ρωσίας και ειδικότερα στρατιωτικές βάσεις με αεροσκάφη που πραγματοποιούν επιθέσεις στην Ουκρανία, ήταν ένα σημαντικό μειονέκτημα για εκείνη στην έκβαση του πολέμου.

Η Ρωσία λέει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να εκτοξεύσει τους πυραύλους σε στόχους εντός των εδαφών της χωρίς άμεση βοήθεια από το ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για μεγάλη κλιμάκωση σε μια τέτοια περίπτωση. Τη Δευτέρα, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα σήμαινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση.

Τα πρώτα ουκρανικά πλήγματα θα μπορούσαν να γίνουν τις επόμενες ημέρες και είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν με τη χρήση πυραύλων ATACMS, οι οποίοι έχουν βεληνεκές άνω των 300 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Reuters.

Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο ότι τέτοια πλήγματα θα έδιναν στο Κίεβο την ευκαιρία να αμυνθεί από επιθέσεις από αέρος, αλλά δεν θα αλλάξει δραματικά τη σύγκρουση προς όφελος της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει ήδη μετακινήσει πολλά από τα αεροπορικά της μέσα σε μεγάλη απόσταση από τα όπλα της Δύσης στην Ουκρανία, είπε ο αξιωματούχος, αν και το βεληνεκές τους θα μπορούσε να υπερβεί την περιοχή του Κουρσκ που κατέχεται από την Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις επεσήμανε ότι «δεν ανοίγει ακόμη σαμπάνια», καθώς δεν είναι γνωστό αν οι Ουκρανοί διαθέτουν αρκετούς πυραύλους για τα πλήγματα που σχεδιάζονται.

Σολτς: «Όχι» στην παράδοση πυραύλων Taurus στην Ουκρανία

Η απόφαση να εγκριθούν τα πλήγματα μόνο έπειτα από ουκρανικές πιέσεις μηνών, ακολουθεί ένα μοτίβο που επαναλήφθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθούσε να εξισορροπήσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία με την ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση. Στο παρελθόν, η Ουάσιγκτον αμφιταλαντευόταν για μήνες προτού εγκρίνει την παροχή στην Ουκρανία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, αρμάτων και αεροπλάνων.

Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν αυτή η κωλυσιεργία έδωσε στη Μόσχα χρόνο να ανακάμψει από τις πρώιμες αποτυχίες της και να ενισχύσει την άμυνα των κατεχόμενων εδαφών, κάτι που εν πολλοίς συνέβαλε στο να αποτύχει η μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση πέρυσι.

Η Ουκρανία υπό πίεση

Η δυνατότητα επίθεσης σε ρωσικά εδάφη με πυραύλους θα μπορούσε να έχει άμεσο αντίκτυπο στο Κουρσκ. Οι ρωσικές εκτάσεις που κατέχει η Ουκρανία θα μπορούσαν να αποτελέσουν διαπραγματευτικό χαρτί σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις μετά την είσοδο του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το Κίεβο, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 50.000 στρατιώτες για να προσπαθήσει να ανακαταλάβει εδάφη στο Κουρσκ και έχει αναπτύξει 11.000 Βορειοκορεάτες, ορισμένοι από τους οποίους ήδη εμπλέκονται σε μάχες. Η Ρωσία δεν έχει προβεί επισήμως σε κάποιο σχόλιο για την παρουσία στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα.

«Οι πύραυλοι ATACMS μπορούν να είναι επικίνδυνοι για σημαντικούς ρωσικούς και βορειοκορεατικούς στόχους. Αυτό θα βοηθούσε τις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν το Κουρσκ, όπου βρίσκονται υπό πίεση», δήλωσε ο Κόφμαν.

Ο Ρομπ Λι, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής που εδρεύει στη Φιλαδέλφεια, είπε από την πλευρά του ότι θα ήταν δύσκολο για την Ουκρανία να διατηρήσει τις θέσεις της στο Κουρσκ μακροπρόθεσμα, αλλά η τύχη της εκεί θα εξαρτηθεί από τους πόρους που διαθέτει. «Η Ουκρανία έχει δεσμεύσει μερικές από τις καλύτερες μονάδες της εκεί, επομένως μπορεί να είναι σε θέση να κρατήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα εάν συνεχίσουν να λαμβάνουν αρκετά πυρομαχικά», είπε.

Η Γαλλία και η Βρετανία δεν έχουν διευκρινίσει μέχρι στιγμής εάν θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς. Την ίδια ώρα, στους δρόμους του Κιέβου, σύμφωνα με το Reuters, η γενική αίσθηση είναι ότι η αμερικανική απόφαση θα βοηθήσει, αλλά ήρθε πολύ αργά.

Διαβάστε ακόμη:

→ Χρήση ATACMS από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας: Ο Μπάιντεν μόλις κλιμάκωσε έναν πόλεμο που ο Τραμπ θα κληρονομήσει

→ Το τελευταίο «δώρο» του Μπάιντεν στην Ουκρανία, για να προλάβει τον Τραμπ