Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται μια ποικιλία λευκού σταφυλιού, η “Shine Muscat”, η οποία είναι πολύ δημοφιλής στο Καζακστάν, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι προκαλεί αλλεργίες.
Αυτό το σταφύλι, που είναι ιδιαίτερα τραγανό, πιο γλυκό, με μεγαλύτερο μέγεθος και ακριβότερο σε σύγκριση με άλλα, προέρχονται από την Ιαπωνία. Με τη Νότια Κορέα και την Κίνα να έχουν αντιγράψει και να καλλιεργούν αυτήν την ποικιλία, τα σταφύλια εξάγονται σε διάφορες χώρες της Κεντρικής Ασίας, ιδίως στο Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Σε βίντεο που έχουν δημοσιευτεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Tiktok και Instagram influencer εξήραν τα φερόμενα χαρακτηριστικά της “Shine Muscat”.
«Θα πάρουμε ένα δείγμα και θα το στείλουμε για εξακρίβωση», ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας Αϊνταρμπέκ Σαπάροφ, ερωτηθείς από τοπικά ΜΜΕ σχετικά με την παρουσία χημικών προϊόντων στην συγκεκριμένη ποικιλία σταφυλιού, αφότου πολλοί χρήστες του διαδικτύου διαμαρτυρήθηκαν για αλλεργικές αντιδράσεις.
Το 60% των προϊόντων που ελέχθηκαν δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα.
Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι θέλει να ενισχύσει τις υπηρεσίες φυτοϋγειονομικής εποπτείας, καθώς, σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα των αρχών του Καζακστάν, το 60% των προϊόντων που ελέχθηκαν δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα.
«Οι Καζάκοι διακινδυνεύουν καθημερινά την υγεία τους τρώγοντας τρόφιμα που δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα ποιότητας», είχε προειδοποιήσει στα μέσα Νοεμβρίου η κυβερνητική Επιτροπή για την Προστασία των Καταναλωτών, ενώ ζητούσε να «διευθετηθεί άμεσα το πρόβλημα της ποιότητας των τροφίμων στο Καζακστάν», χώρα γειτονική στη Ρωσία και την Κίνα.