Διάρκεια μίας ώρας είχε πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν έπειτα από δύο χρόνια ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με το Βερολίνο, ο Γερμανός καγκελάριος «καταδίκασε τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και κάλεσε τον πρόεδρο Πούτιν να τον τερματίσει και να αποσύρει τα στρατεύματά του».
Κατά την ανακοίνωση της καγκελαρίας, ο κ. Σολτς «προέτρεψε την Ρωσία να εμφανιστεί πρόθυμη για διαπραγμάτευση με την Ουκρανία με στόχο μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, ενώ τόνισε την αδιαφιλονίκητη αποφασιστικότητα της Γερμανίας να υποστηρίξει την Ουκρανία στην άμυνά της ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα για όσο διάστημα χρειαστεί».
Προηγουμένως ο Γερμανός καγκελάριος είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και θα μιλήσει μαζί του εκ νέου μετά την επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, σύμφωνα με την καγκελαρία.
Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι οι κ.κ. Σολτς και Πούτιν αναμενόταν να συνομιλήσουν εντός της ημέρας.
#BREAKING German Chancellor Olaf Scholz has spoken to Russian President Vladimir Putin for an hour by phone, the first conversation between the two leaders in nearly two years, dpa has learned. pic.twitter.com/REi4tfhpbJ
— dpa news agency (@dpa_intl) November 15, 2024
Οι κ.κ. Σολτς και Πούτιν είχαν μιλήσει για τελευταία φορά τον Δεκέμβριο του 2022, δηλαδή επτά μήνες μετά τη ρωσική εισβολή και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Γερμανός καγκελάριος είχε αφήσει να εννοηθεί τις προηγούμενες ημέρες ότι «την κατάλληλη στιγμή» θα υπήρχε επικοινωνία του με τον Ρώσο πρόεδρο, αφού προηγουμένως συνομιλούσε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Κάτι κινείται;
Χωρίς να μπορεί μέχρι στιγμής να επιβεβαιωθεί κάποια υπαρκτή κινητικότητα, υπάρχουν ενδείξεις επ΄ αυτού, μετά την εκλογή Τραμπ.
Την Πέμπτη, για παράδειγμα, η Μόσχα δήλωσε ανοιχτή σε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, εάν υπάρξει ανάλογη πρωτοβουλία από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Γκενάντι Γκατίλοφ, οι οποιεσδήποτε συνομιλίες θα πρέπει να βασίζονται στην πραγματικότητα των «ρωσικών προόδων» (σ.σ.: στο πεδίο της μάχης).
Η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Κίνα για προμήθεια όπλων στη Ρωσία
Στο μεταξύ, πάντως, σύμφωνα με τη γερμανική FAZ, ο απερχόμενος επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να επιβάλει κυρώσεις κατά της Κίνας επειδή το Πεκίνο φέρεται να χορήγησε για πρώτη φορά οπλικά συστήματα στη Ρωσία για χρήση κατά της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, τρεις πηγές στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν ότι ο Μπορέλ ενημέρωσε τα κράτη της Ε.Ε. πώς οι Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες Πληροφοριών έχουν αποδείξεις για την προμήθεια όπλων από την Κίνα στη Ρωσία.
Η συζήτηση για την επιβολή κυρώσεων στο Πεκίνο βρίσκεται πάντως ακόμη σε αρχικό στάδιο και οι πηγές που επικαλείται η FAZ, δεν θέλησαν να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες για τα ευρήματα των μυστικών υπηρεσιών.