Η ιστορική ιταλική πόλη της Φλωρεντίας λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει τον υπερτουρισμό, εισάγοντας μέτρα που περιλαμβάνουν την απαγόρευση των κλειδοκιβωτίων που χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες βραχυχρόνιων μισθώσεων και των μεγαφώνων των ξεναγών, εν μέσω καταγγελιών ότι η αύξηση των επισκεπτών έχει γίνει μη βιώσιμη.
Με εκπληκτική αναγεννησιακή τέχνη και αρχιτεκτονική, η Φλωρεντία, στην Τοσκάνη, είναι εδώ και καιρό δημοφιλής στους ταξιδιώτες. Αλλά, όπως και πολλά άλλα μέρη στην Ιταλία και αλλού, έχει δει μια δραστική αύξηση των τουριστών τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε αντιδράσεις από τους κατοίκους που έχουν τιμολογηθεί από τα σπίτια τους.
Αυτή την εβδομάδα, καθώς η πόλη ετοιμάζεται να φιλοξενήσει υπουργούς τουρισμού από την ομάδα G7 των πιο προηγμένων οικονομιών του κόσμου, οι αρχές ενέκριναν ένα σχέδιο 10 σημείων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο παρουσίασε η δήμαρχος Σάρα Φουνάρο.
Στο στόχαστρο βρίσκονται οι κλειδοθήκες- κλειδαριές με προστασία από συνδυασμό που χρησιμοποιούνται από ιδιοκτήτες βραχυχρόνιων μισθώσεων για να διευκολύνουν το εύκολο check-in των επισκεπτών – οι οποίες θα περιοριστούν στο κέντρο της πόλης που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO, γνωστό για τα αριστουργήματα των Μποτιτσέλι, Μιχαήλ Άγγελου, Τζιότο και Μπρουνελλέσκι. Τελευταία, τα κουτιά αυτά έχουν γίνει στόχος βανδαλισμών, με απογοητευμένους ντόπιους να τα κολλούν με κόκκινα Χ.
Περιορισμοί πρόκειται να τεθούν και στα «άτυπα οχήματα», όπως τα αμαξίδια του γκολφ, τα οποία έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή για τους ξεναγούς που μεταφέρουν τους επισκέπτες στην πόλη σε περιοχές όπου η κυκλοφορία των αυτοκινήτων είναι περιορισμένη. Το διάταγμα απαγορεύει επίσης τη χρήση ενισχυτών και μεγαφώνων για τους ξεναγούς.
Άσχημη συμπεριφορά των τουριστών
Τα μέτρα έχουν ως στόχο να καταστήσουν την πρωτεύουσα της Τοσκάνης μια «ζωντανή και μοναδική πόλη» τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους, αναφέρει ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.
Το συμβούλιο της Φλωρεντίας δήλωσε ότι οι περιορισμοί οφείλονται στην εισροή τουρισμού που έχει γίνει μη βιώσιμη για τους κατοίκους που διαμένουν μόνιμα εκεί. Αναφέρει ότι περισσότεροι από 7,8 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν τη Φλωρεντία τους πρώτους εννέα μήνες του 2024. «Η πόλη δεν είναι πλέον σε θέση να υποστηρίξει, χωρίς να αποδυναμωθεί η αξία της πολιτιστικής της κληρονομιάς και χωρίς να δει να διακυβεύεται η συνολική της βιωσιμότητα, μια τόσο μαζική παρουσία δραστηριοτήτων και μέσων για αποκλειστική τουριστική χρήση συγκεντρωμένη σε μόλις πέντε τετραγωνικά χιλιόμετρα», αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο στην ανακοίνωσή του.
Η Φλωρεντία υπέστη πολλά πρόσφατα περιστατικά κακής συμπεριφοράς τουριστών. Αυτό το καλοκαίρι μια τουρίστρια βιντεοσκοπήθηκε να μιμείται σεξουαλική πράξη στο άγαλμα του Βάκχου. Τον Ιανουάριο, ο επικεφαλής του μουσείου Galleria dell’Accademia αποκάλεσε την πόλη «ιερόδουλη» που είχε υποκύψει στον υπερτουρισμό.
Η Φλωρεντία είναι ο τελευταίος από αρκετούς προορισμούς που εφαρμόζουν περιορισμούς στον μαζικό τουρισμό. Την περασμένη εβδομάδα, ο αρχαιολογικός χώρος της Πομπηίας ανακοίνωσε ότι θα θέσει ανώτατο όριο ημερήσιων επισκεπτών στις 20.000 και θα απαιτεί εξατομικευμένα εισιτήρια. Η Βενετία ανακοίνωσε επίσης ότι θα χρεώνει και πάλι εισιτήριο εισόδου το 2025 κατά τη διάρκεια των αιχμών της τουριστικής κίνησης, ενώ στη Ρώμη, η Φοντάνα ντι Τρέβι θα περιορίσει την πρόσβαση των επισκεπτών στο σιντριβάνι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο δήμαρχος της Ρώμης στο CNN.
Η υπουργός Τουρισμού της Ιταλίας Daniela Santanche, η οποία θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της G7 που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα, έχει υποστηρίξει ότι αντί να περιορίζει τους αριθμούς του τουρισμού, η χώρα θα έπρεπε να προσθέτει έως και 50 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Έχει υποστηρίξει ότι ο υπερτουρισμός στην Ιταλία είναι προϊόν κακής διαχείρισης. «Δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτή τη λέξη, υπερτουρισμός, ωστόσο, καταλαβαίνω ότι έχουμε περιοχές όπου υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι», δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής για τον τουρισμό την περασμένη εβδομάδα ενόψει της G7. «Αλλά το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στους εαυτούς μας είναι το εξής: Δεν έχουμε καταστρέψει το εμπόριο που έκανε τα ιστορικά μας κέντρα να ζωντανέψουν και για τις κοινότητες αυτών των περιοχών; Αν αντί να ανοίγουμε καταστήματα ψιλικών είχαμε κρατήσει τα καταστήματά μας και είχαμε ενθαρρύνει τις αρετές μας, ίσως να είχαμε λιγότερο τουρισμό «φάε και τρέχα», που είναι αυτό που μας δίνει λίγα. Είναι ένας οικονομικός νόμος: για να βοηθήσεις τους κάτω πρέπει να αναπτύξεις τους πάνω».