Skip to main content

Λισαβόνα: Οι κάτοικοι ζητούν δημοψήφισμα για τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων

REUTERS/Pedro Nunes/File Photo

Περισσότεροι από 6.000 ντόπιοι υπογράφουν

Η πόλη της Λισαβόνας, γνωστή για τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια της, τα εντυπωσιακά πολύχρωμα κτίρια και τις πεντανόστιμες πορτογαλικές τάρτες κρέμας, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ένας ολοένα και πιο δημοφιλής προορισμός διακοπών.

Καθώς όμως οι συνολικές μηνιαίες διανυκτερεύσεις στην Πορτογαλία έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Αύγουστο, ορισμένοι κάτοικοι της Λισαβόνας απογοητεύονται από τις επιπτώσεις της διόγκωσης του τουρισμού στην τοπική ποιότητα ζωής.

Μετά τις διαμαρτυρίες του Σεπτεμβρίου σχετικά με την αγορά κατοικίας της πόλης, χιλιάδες κάτοικοι της πορτογαλικής πρωτεύουσας υπέγραψαν μια αίτηση με την οποία ζητούν την πάταξη της ενοικίασης κατοικιών για διακοπές στη Λισαβόνα.

Η έκκληση, η οποία υποστηρίζεται από περισσότερους από 6.600 ντόπιους, απαιτεί δημοψήφισμα για τις υφιστάμενες τουριστικές μισθώσεις σε οικιστικά τετράγωνα της Λισαβόνας και παρουσιάστηκε στη δημοτική συνέλευση της πόλης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από την αίτηση, το Κίνημα για το Δημοψήφισμα για τη Στέγαση (MRH), επιδιώκει την εξάλειψη των σχεδόν 20.000 βραχυχρόνιων ενοικιάσεων διακοπών σε οικιστικά τετράγωνα της Λισαβόνας, ελπίζοντας να απελευθερώσει ευκαιρίες στέγασης για τους ντόπιους.

«Η μετατροπή των κατοικιών σε ενοικιαζόμενα δωμάτια διακοπών έχει οδηγήσει σε εξώσεις και εκτοπισμό των κατοίκων από τις γειτονιές της πόλης», δήλωσε στο CNN Travel η εκπρόσωπος του MRH με έδρα τη Λισαβόνα, Luisa Freitas.

Οι ντόπιοι «αναγκάζονται να μετακομίσουν στα περίχωρα

Μαζί με τους ντόπιους, περίπου 4.400 μη κάτοικοι της Λισαβόνας υπέγραψαν το αίτημα για δημοψήφισμα, το οποίο κυκλοφόρησε στα διάφορα κοινοτικά κέντρα της Λισαβόνας και σε τοπικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με την Freitas, πολλοί από αυτούς τους μη κατοίκους είναι πρώην κάτοικοι της Λισαβόνας που «αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στα περίχωρα λόγω των δραστικών αυξήσεων των ενοικίων».

«Οι φωνές τους είναι εξίσου σημαντικές με αυτές των ανθρώπων που έχουν το προνόμιο να ψηφίζουν, οπότε συλλέξαμε και τις υπογραφές τους για να δείξουμε όχι μόνο τη βούληση του λαού αλλά και την κλίμακα των επιπτώσεων της στεγαστικής πολιτικής της Λισαβόνας», λέει.

Ο αριθμός των υπογραφών που συγκεντρώθηκαν στο αίτημα σημαίνει ότι το δημοτικό συμβούλιο της Λισαβόνας πρέπει να συζητήσει το δημοψήφισμα, αλλά δεν υπάρχει ακόμη καμία εγγύηση ότι θα προχωρήσει.

Μια ανθηρή αγορά ενοικίασης καταλυμάτων διακοπών

Η Λισαβόνα δεν είναι ο μόνος δημοφιλής τουριστικός προορισμός που επανεξετάζει την αγορά ενοικίασης τουριστικών κατοικιών. Η Βαρκελώνη ανακοίνωσε νωρίτερα το καλοκαίρι ότι θα απαγορεύσει την ενοικίαση διαμερισμάτων σε τουρίστες από το 2028.

Εν τω μεταξύ, τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε για περισσότερη διαφάνεια γύρω από τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, αναγνωρίζοντας ότι αυτού του είδους οι ιδιοκτησίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% των τουριστικών καταλυμάτων στην ΕΕ.

Αλλαγή της τουριστικής βιομηχανίας της Λισαβόνας

Η Freitas τονίζει ότι ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα δεν θα καταργήσει εντελώς τις τουριστικές μισθώσεις στη Λισαβόνα, αλλά θα τις εμποδίσει να «υπάρχουν σε σπίτια που έχουν καταγραφεί για οικιστική χρήση». Οι ιδιοκτήτες θα απαγορευόταν επίσης να δημιουργήσουν στο μέλλον νέες τουριστικές μισθώσεις σε κτίρια κατοικιών.

Η Freitas δηλώνει ότι ανησυχεί επίσης για τις ευρύτερες επιπτώσεις της τουριστικής βιομηχανίας της Λισαβόνας στα κτίρια και το αστικό τοπίο της πόλης, με την Freitas να υποστηρίζει ότι «επιχειρήσεις και υπηρεσίες στις οποίες βασίζονται οι κάτοικοι και αποτελούν σημαντικό μέρος του κοινωνικού ιστού εκδιώκονται ολοένα και περισσότερο υπέρ των καταστημάτων σουβενίρ, των τουριστικών γραφείων και των κλισέ εστιατορίων που απευθύνονται κυρίως σε τουρίστες».

Αλλά προς το παρόν, το επίκεντρο είναι η εξισορρόπηση της αγοράς κατοικίας της πόλης.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένα δημοψήφισμα είναι όχι μόνο επιθυμητό, αλλά και εφικτό», λέει ο Freitas.

Και ο στόχος, λέει η Freitas, δεν είναι να αποθαρρύνουμε τον τουρισμό, αλλά να ενθαρρύνουμε μια τουριστική βιομηχανία της Λισαβόνας που «κατανέμει ισότιμα τα οφέλη της στην κοινωνία και σέβεται την τοπική κουλτούρα, τη ζωή και τα δικαιώματα των κατοίκων».

Πηγή: CNN