© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Φέρεται να έχει ζητήσει από τον Νετανιάχου να τερματίσει τους πολέμους σε Λωρίδα της Γάζας και Λίβανο πριν από την ορκωμοσία του, στις 20 Ιανουαρίου 2025. Αλλά και να του έχει ανάψει το φως να κάνει «ό,τι χρειάζεται» με το Ιράν. Πώς σχεδιάζει, ωστόσο, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ να αντιμετωπίσει την Τεχεράνη;
Όπως όλα δείχνουν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιστρέψει στην πολιτική της «μέγιστης πίεσης» απέναντι στο καθεστώς των μουλάδων. Αυτό πρακτικά, όπως εξηγεί και σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal, σημαίνει ότι θα αυξήσει δραστικά τις κυρώσεις στο Ιράν με στόχο κυρίως τις εξαγωγές πετρελαίου, ως μέρος μιας επιθετικής στρατηγικής για να λυγίσει την ιρανική οικονομία.
Η «Μέγιστη Πίεση 2.0» και το πλήγμα στην ιρανική οικονομία έχει διπλό στόχο: Από τη μία να υπονομεύσει τη δυνατότητα της Τεχεράνης να χρηματοδοτεί και να στηρίζει τους πληρεξούσιους της στη Μέση Ανατολή (Χεζμπολάχ, Χούθι, Χαμάς). Από την άλλη να τροφοδοτήσει περαιτέρω με τον τρόπο αυτό την ήδη αναδυόμενη κοινωνική δυσφορία στη χώρα. Ο Τραμπ θέλει να δει τις διαδηλώσεις στους ιρανικούς δρόμους για την οικονομική κρίση (και όχι μόνο) να πληθαίνουν.
Ασπάζεται ουσιαστικά την εκτίμηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος και η δημιουργία μίας εντελώς νέας ισορροπίας ισχύος στη Μέση Ανατολή είναι δυνατή. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι ήταν εκείνος που έθεσε τις βάσεις για τις Συμφωνίες του Αβραάμ, με τις οποίες επετεύχθη η επαναπροσέγγιση του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες.
Η πρώτη θητεία και η εκδίκηση
Κατά την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο απέσυρε τις ΗΠΑ από τον πολυμερή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και επέβαλε σκληρές κυρώσεις. Αυτή τη φορά η προσέγγισή του, σύμφωνα με τη WSJ, είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο σκληρή, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει ότι πράκτορες του Ιράν προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν μετά την αποχώρησή του από την εξουσία. Το Ιράν πιστεύεται ότι επιδιώκει εκδίκηση για την αμερικανική επίθεση του 2020 που σκότωσε τον Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής των μυστικών παραστρατιωτικών επιχειρήσεων του Ιράν.
Άνθρωποι από το περιβάλλον του Τραμπ, που μίλησαν στη WSJ, είπαν πως η νέα κυβέρνηση θα κινηθεί όσο πιο γρήγορα μπορεί για να ανακόψει τις εισροές πετροδολαρίων στο Ιράν. Μεταξύ άλλων θα βάλει στο στόχαστρο ξένα λιμάνια και εμπόρους, που διαχειρίζονται ιρανικό πετρέλαιο. «Πιστεύω ότι θα δείτε όχι μόνο τις κυρώσεις να επιστρέφουν, αλλά πολύ περισσότερα, τόσο σε διπλωματικό όσο και οικονομικό επίπεδο με στόχο να απομονωθεί το Ιράν και να λυγίσει», δήλωσε πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Νομίζω ότι πεποίθησή του αυτή τη στιγμή είναι πως το Ιράν είναι σε θέση αδυναμίας και τώρα έχει μια ευκαιρία να εκμεταλλευτεί αυτή την αδυναμία».
Θα έρθει η επίθεση Ιράν στο Ισραήλ;
Οι αξιωματούχοι που γνωρίζουν το σχέδιο του Τραμπ δεν παρείχαν λεπτομέρειες για το πόσο ακριβώς θα αύξανε την πίεση στο Ιράν.
Το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες σκότωσε τους ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και κατέστρεψε μεγάλο μέρος της διοικητικής δομής των ομάδων.
Πραγματοποίησε επίσης μία επίθεση στο εσωτερικό του Ιράν, ως αντίποινα για ιρανική πυραυλική επίθεση, με την οποία έπληξε τις δυνατότητες παραγωγής πυραύλων και την αεράμυνα της Τεχεράνης.
Το Ιράν έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση της 26ης Οκτωβρίου, αλλά δεν είναι σαφές εάν η εκλογική νίκη του Τραμπ αυτή την εβδομάδα θα αλλάξει τους υπολογισμούς ή το χρονοδιάγραμμα της Τεχεράνης. Πολλοί πιστεύουν πως έστω και με μία συμβολική επίθεση το Ιράν θα θελήσει να δώσει την απάντησή του.